Reklama

Reklama

Historické drama na motivy skutečného příběhu Victora Pereze, který se stal v roce 1930 v Paříži světovým šampionem v boxu. Kvůli svému židovskému původu byl však transportován do Osvětimi, kde musel bojovat pro pobavení nacistů. Film Victor "Young" Perez vypráví skutečný a neuvěřitelně dojemný příběh tuniského boxera židovského původu, který se stal v letech 1931 a 1932 světovým šampionem. Victor Perez začal boxovat už ve čtrnácti letech společně se svým starším bratrem Benjaminem "Kidem" Perezem. Na výsluní slávy se dostal díky pomoci a vedení Leona Belliera, navíc chodil s francouzsko-italskou herečkou Mireille Balinovou. Perez získal se svými 155 centimetry a 50 kilogramy korunu Mezinárodní boxerské unie poté, co ve druhém kole knokautoval amerického šampiona Frankieho Genara, a stal se tak nejmladším světovým šampionem v historii boxu. Perez byl zadržen v Paříži 21. září 1943 a následně transportován do Osvětimi, kam přijel 10. října jako součást "transportu 60". Byl držen v menším táboře Auschwitz III - Monowitz. Tam musel boxovat v zápasech pro pobavení nacistů. Do roku 1945 jich Victor během 15 měsíců přežil 140 a 139 z nich vyhrál! Perez byl jedním z účastníků Pochodu smrti, který opustil tábor 18. ledna 1945. (Cinemax)

(více)

Recenze (10)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Část předválečná byla nudná. Příběh, jak se z no name bojovníka stane mistr světa patří k boxerským filmům stejně, jako poklička na hrnec a v tomto ohledu film nevybočuje z těžkého průměru. Snad jen boxerské mače se v tomto případě blížily opravdickým zápasům. Ale jak se blížila válka, tak začalo přituhovat a vše vyvrcholilo v osvětimské továrně na smrt. Tady se podařilo skvěle zachytit tu bezútěšnou atmosféru koncentračního tábora, kterou korunoval očekávaný závěrečný zápas, který zachovával klišé finálních utkání, ale zároveň šel i proti nim. Perez byl frajer a jeho příběh by sil zasloužil pompéznější zpracování, ale díky bohům i za tohle. 60% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vysvětlete mi prosím, co společného má na tomto filmu Bulharsko, že se tu tváří jako přední producent tohoto filmu. Já třeba chápu, že Bulhaři se z nedostatku slávy ve světě, chtějí v něčem prosadit, ale tady mi to nedává vůbec žádný smysl. Přitom film to není vůbec špatný. Má ale dva naprosto nesouměrné příběhy. Jeden se odehrává před válkou v boxérském prostředí a druhý se odehrává přímo v koncentráku. Jak je ten příběh před válkou nudný a nezáživný, tak to ten v koncentráku neuvěřitelně otáčí. Když to vydržíte a celý film si s Youngem prožijete, závěr Vám to všechno každopádně vynahradí. ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Verze 2.0! Tak jak to tedy vlastně bude? HOMOcenzorek sliboval vypičipávání a banování na věčné časy a místo toho maže, až jede! Opravdu to nechápu. V HOMObázi, kde psychicky dosud stabilní náctiletý masturbant bez většího úsilí nalezne toto, toto nebo toto, je trocha verbalovy edukativní grafiky na překážku? Inu, dobrá! Jdu tedy do sebe a nejhnusnější a nejškodlivější místa v použitých obrázcích jsem patřičně vycenzoroval. Akorát mi nějak blbne Fotošop, tak omluvte sníženou kvalitu detailů! *** V obavách z toho, že by některé zcela záměrně a necitlivě použité nechutné vulgarismy zůstaly všemi těmi čistými a mravnými školáky nepochopeny, a tudíž by tito mohli mít příliš psychicky stabilní dětství, rozhodl jsem se je dnes vybavit dokonale ilustrativní grafikou. Pro dobro našich nejmenších velmi doufám, že si zdejší HOMOcenzor nedělal jako obvykle z huby trhací kalendář a co nejdříve začne činit slibovaná opatření! *** Tento film posílá směrem do zteřelé piče především kásting. Dle dobových fotografií poměrně pohledného Vikiho „Mladého“ Peréze tu totiž paroduje nějaký mimořádně slizký Saïd Aouita, jemuž od chvíle, kdy poprvé vystrčí svůj nesympatický xicht na plátno, nepřejete nic jiného, než aby mu nějaký nepřátelský rohovník co nejdřív přimrdal takovou, že by už do konce projekce nevstal, a poté, co se nezadařilo, aby ho ti náckové aspoň co nejrychleji zholokostili. Celé se to pak snaží vypadat barevně a sebevědomě, ale ve výsledku je to vyumělkované jako šedesátiletá kurva, dramaturgicky duté jako frýšop a ploché jako rumunská gymnastka. A ona tolik chtěná úderná srdceryvnost působí nakonec zhruba stejně seriózně, jako by Miro Žbirka dvakrát významně povytáhl obočí, načež hrdě na Marthu vytasil své ovyrážkované, pokroucené pěticentimetrové „hovado“ a se samolibou dikcí pyšně pronesl: „Pozri, čo pre teba mám!“ ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Film o živote skvelého boxera menom Victor “Young“ Perez je v podstate rozdelená na dve, nie rovnako veľké časti: život pred a v koncentračnom tábore. Tá prvá časť je klasická – mladý talent sa rýchlo dostane na vrchol, zamiluje sa do nesprávnej slečny a po prvej prehre nasleduje („rýchla“) cesta smerom dole. Tá druhá časť v koncentračnom tábore síce taktiež nesie na sebe charakteristické motívy, so svojimi obrazmi, ktoré vo vašich očí spustia slzy, je však oveľa priamočiarejší. Tá posledná polhodina je najsilnejším a najpevnejším bodom filmu, kde je vidieť jednoznačný vplyv S. Spielberga (obrazy z koncentračného tábora) a J. Williamsa (hudba s dôrazom na husle). Škoda tej prvej a dlhšej časti, ktorá s tou druhou a kratšou je neporovnateľná. P.S.: Slušný výkon skutočného boxera B. Aslouma (hlavne v spomínanej druhej polovici). Osobné hodnotenie: 74% (***) ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Victor "Young" Perez, je vynikajúcim, tragickým a neuveriteľným príbehom tuniského židovského boxera, ktorý sa stal majstrom sveta v mušej váhe v roku 1931 a 1932. Úžasné je, že jednotlivé zápasy sú zobrazované veľmi pravdivo a prirodzene, nakoľko hlavnú úlohu hraje bývalý profesionálny boxer Brahim Asloum, francúzsky olympijský víťaz v boxe z roku 2000. Perez bol zatknutý na základe udania v Paríži 21.9.1943 a umiestnený v Drancy do tranzitného tábora pre židov. Do Osvienčima dorazil 10.10.1943 ako súčasť Transportu 60 a bol priradený do tábora Monowitz. Tu sa musel zúčastňovať sa boxerských zápasov pre pobavenie nacistov. Víťazi zápasov boli odmenení polievkou a chlebom, zatiaľ čo porazení boli popravení. Prvý zápas v tábore bojoval proti židovi nemeckého pôvodu (ťažká váha) volal sa Iorry, bol o hlavu vyšší a o 25 kíl ťažší, porazil ho KO. Ďalej pokračoval v zápasoch 2x týždenne najbližších 15 mesiacov. Údajná jeho bilancia zápasov z koncentračného tábora bola 139 víťazstiev. V roku 1945 keď sa k táboru blížila Červená armáda nacisti zorganizovali pochody smrti väzňov smerom na západ a posledný odišiel 18.1.1945. Pravdepodobne v tomto bol aj Perez a 22.1.1945 bol zastrelený pri pokuse o útek alebo zomrel na vyčerpanie, mal 34 rokov. Ďalším filmom s podobným námetom je vynikajúci film Boxer a smrť, 1962 a jeho remaké Víťazstvo ducha, 1989. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (1)

  • Do hlavní role Victora Pereze byl obsazen skutečný boxer Brahim Asloum. (CurLyy)

Reklama

Reklama