Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Anglický umělecký film režiséra Asquitha z prostředí anglické školy. Jeho hrdina - starý a nemocný profesor Crocker-Harris odchází ze školy, kde působil 18 let. Má zlý život. Jeho kolegové se mu smějí, jeho žena ho podvádí a snaží se ho duševně zničit, a žáci, kterým věnoval celý svůj život, ho nenávidí a boji se ho. Ale laskavost od jednoho z nich a šlechetné chování jeho kolegy Huntera proráží profesorův krunýř nepřístupnosti, kterým se obrnil, a po rozchodu se svou ženou nachází cestu k srdci svých žáků a jako znovuzrozen odchází na své nové působiště. Film byl uveden na VI. MFF v Karlových Varech v r. 1951 pod původním názvem Browningova verse". (FILMOVÝ PŘEHLED 1 / 1954) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

ripo

všechny recenze uživatele

Oba autoři tohoto filmu, režisér Asquith a dramatik Rattigan, nejsou našemu obecenstvu neznámí. Asquitha známe jako jednoho z předních anglických režisérů, zvláště jako tvůrce dosud nejpodařenějšího pokusu o filmový přepis Shawových her — filmu „Pygmalion". Ference Rattigana jsme poznali na divadle jako autora hry „Případ Winslow", která před časem proběhla našimi jevišti a hrála se s úspěchem v pražském Realistickém divadle. Rattigan zřejmě velmi dobře zná školské prostředí v Anglii a jeho problémy, neboť jak zmíněná hra, tak i film z tohoto prostředí těží. — Režisér Asquith označil jako hlavní myšlenku filmu „vysvobozeni, duševní a morální znovuzrozeni člověka". Je to skutečně hlavní myšlenka, pro niž je také film promítán v našich kinech. Jinak rozvleklá fabule, v níž se režisér nedovedl zbavit zátěže divadelní hry, a přepsychologisování jednotlivých duševních stavů profesora Crockera filmu valně neprospívají. Pro našeho diváka zůstává ovšem film v každém případě zajímavým a částečně kritickým pohledem do života anglické střední vrstvy a anglického školství. Filmový přehled 1/1954 ()

Kenneth 

všechny recenze uživatele

Pedantský učitel, kterého se žáci bojí a mezi sebou se mu smějí. Ani u svých kolegů není ve velké oblibě, ikdyž se najdou tací, kteří mu chtějí pomoci. On sám si za tu dobu, co se snaží být poctivým učitelem, akorát uhnal zdravotní problémy. Vyvstává tu otázka, jestli úspěšným učitelem je ten, kdo svým žákům něco užitečného předá, nebo ten, který se stane u žáků oblíbeným. On zvolil tu první variantu. Ani u své ženy nenachází pochopení, protože ona sleduje úplně jiné zájmy než on. Film plný zajímavých úvah kazí laciný konec v podobě profesorova projevu, který sám o sobě částečně vlastně zní dobře, ale reakce publika to celé shazuje. Velmi dobrý M. Redgrave. ()

Reklama

Galerie (17)

Reklama

Reklama