Reklama

Reklama

Skryté krásky

(festivalový název)
Tunisko / Spojené arabské emiráty / Francie, 2012, 105 min

Režie:

Núrí Búzíd

Obsahy(1)

Film Skryté krásky vypráví dojemný příběh dvou mladých tuniských žen, které se snaží dosáhnout stejné míry emancipace, jakou mají muži v jejich zemi, a to i době, kdy všichni jejich spoluobčané bojují za svobodu. Překotné revoluční událost Zajnab a Ájšu inspirují ke změně směřování vlastních životů. Ve společnosti dominované muži se něco takového snadněji řekne, než udělá, avšak ženy nepolevují ve svém úsilí o rovnoprávnost. Zajnabin snoubenec Brahim si přeje, aby jeho nastávající manželka začala nosit hidžáb, zatímco Hamza, bratr Zajnab, který přitahuje Ájšu, neschvaluje životní styl a rozhodnutí obou žen. Ájša naopak po smrti rodičů převezme odpovědnost za péči o svou rodinu. Její nadřízený po ní žádá, aby v práci odložila hidžáb, a tak Ájša musí nalézt rovnováhu mezi vírou a potřebným příjmem. Obě přítelkyně spojuje stejný boj, i když jedna z nich hidžáb odmítá a druhá jej naopak nechce odložit. Jejich osudy rezonují jako metafora všech nejistot spojených s politickou budoucností jejich země. (Dny arabského filmu)

(více)

Recenze (2)

danliofer 

všechny recenze uživatele

Nádherný film, jehož ústředním motivem je šátek, působící jako frontová linie, k níž se přistupuje ze dvou stran. V jednom případě jde o ženu, jíž je vnucováno jeho nošení, a ve druhém případě se jedná o ženu, již zase nutí jej nenosit. Každá se s tím vyrovnává po svém, přičemž oba úhly pohledu jsou velmi zajímavé. ()

Casablanca 

všechny recenze uživatele

Stojí za to to vidět... Pozoruhodné jsou záběry na omývání zemřelého, které prochází celým filmem a udržují tak vazbu na události v pozadí - revoluci a nevinné mrtvé. Problematika nošení šátků, emancipace a tradice, jsou body, které ženy v arabském světě dnes a denně řeší. Šátek nemusí vždy znamenat zpátečnictví. Někdy jde o ochranu a snahu zůstat v pozadí, šedá myška v koutě. Zkrátka... Stereotypy jsou jedna věc, realita druhá. Pro mě byl film výjimečný o to víc, že mnoho míst znám z dob, kdy jsem v Tunisku pobývala... A nesmím zapomenout - Aisha je nádherná žena s uhrančivým pohledem!!! ()

Reklama

Zajímavosti (5)

  • Otlak na čele, který má Hamza, má značit jeho náboženskou horlivost. U muslimů, kteří se až "zuřivě" modlí, vzniká tento otlak při prostraci, kdy naráží čelem na podlahu. (Casablanca)
  • Režisér studoval film v Bruselu. Po návratu do Tuniska byl přes pět let ve vězení za účast v radikálním hnutí. (Casablanca)

Reklama

Reklama