Reklama

Reklama

Skryté krásky

(festivalový název)
Tunisko / Spojené arabské emiráty / Francie, 2012, 105 min

Režie:

Núrí Búzíd

Obsahy(1)

Film Skryté krásky vypráví dojemný příběh dvou mladých tuniských žen, které se snaží dosáhnout stejné míry emancipace, jakou mají muži v jejich zemi, a to i době, kdy všichni jejich spoluobčané bojují za svobodu. Překotné revoluční událost Zajnab a Ájšu inspirují ke změně směřování vlastních životů. Ve společnosti dominované muži se něco takového snadněji řekne, než udělá, avšak ženy nepolevují ve svém úsilí o rovnoprávnost. Zajnabin snoubenec Brahim si přeje, aby jeho nastávající manželka začala nosit hidžáb, zatímco Hamza, bratr Zajnab, který přitahuje Ájšu, neschvaluje životní styl a rozhodnutí obou žen. Ájša naopak po smrti rodičů převezme odpovědnost za péči o svou rodinu. Její nadřízený po ní žádá, aby v práci odložila hidžáb, a tak Ájša musí nalézt rovnováhu mezi vírou a potřebným příjmem. Obě přítelkyně spojuje stejný boj, i když jedna z nich hidžáb odmítá a druhá jej naopak nechce odložit. Jejich osudy rezonují jako metafora všech nejistot spojených s politickou budoucností jejich země. (Dny arabského filmu)

(více)

Recenze (2)

Casablanca 

všechny recenze uživatele

Stojí za to to vidět... Pozoruhodné jsou záběry na omývání zemřelého, které prochází celým filmem a udržují tak vazbu na události v pozadí - revoluci a nevinné mrtvé. Problematika nošení šátků, emancipace a tradice, jsou body, které ženy v arabském světě dnes a denně řeší. Šátek nemusí vždy znamenat zpátečnictví. Někdy jde o ochranu a snahu zůstat v pozadí, šedá myška v koutě. Zkrátka... Stereotypy jsou jedna věc, realita druhá. Pro mě byl film výjimečný o to víc, že mnoho míst znám z dob, kdy jsem v Tunisku pobývala... A nesmím zapomenout - Aisha je nádherná žena s uhrančivým pohledem!!! ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Nádherný film, jehož ústředním motivem je šátek, působící jako frontová linie, k níž se přistupuje ze dvou stran. V jednom případě jde o ženu, jíž je vnucováno jeho nošení, a ve druhém případě se jedná o ženu, již zase nutí jej nenosit. Každá se s tím vyrovnává po svém, přičemž oba úhly pohledu jsou velmi zajímavé. ()

Reklama

Zajímavosti (5)

  • Film odstartoval Dny arabských filmů v Praze 18. 10. 2013, navazující na předchozí ročník Dnů palestinského filmu. (Casablanca)
  • Otlak na čele, který má Hamza, má značit jeho náboženskou horlivost. U muslimů, kteří se až "zuřivě" modlí, vzniká tento otlak při prostraci, kdy naráží čelem na podlahu. (Casablanca)
  • Režisér studoval film v Bruselu. Po návratu do Tuniska byl přes pět let ve vězení za účast v radikálním hnutí. (Casablanca)

Reklama

Reklama