Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nae žije v malé vesnici na východě Rumunska. Náhle mu přijde telegram, že jeho dlouho pohřešovaný strýc Luca zemřel. Ten telegram odeslal Lucův vykonavatel závěti, požadujíce, aby Nae a jeho matka přijeli do Francie k přečtení poslední vůle. Jedním z posledních přání zesnulého bylo být pohřben na hřbitově v jeho rodném městě Sulina, v Rumunsku, ležícím na pobřeží Černého moře, na druhé straně kontinentu. Rumunská tradice vyžaduje, aby se duše vrátila tak, kde její život započal, během čtyřiceti dní smutku. Lucova duše se rozhodne využít Naa, aby se mohla vrátit na místo svého posledního odpočinku. (Film Europe)

(více)

Recenze (2)

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Velice silný film. Rumuni za pár let udělali ze své kinematografie jednu z nejlepších a zvláště nejoriginálnějších, kterou znám. Jistě svůj vliv zanechává to, že se věnují svým osobitým životním problémům, obracejí se k tradicím i tradičním hodnotám života. Příběh osobitého Nae, který se svou matkou jede do Francie, aby zdědil majetek po strýci a postaral se o jeho pohřeb do rodné hroudy je skutečně krásnou roudmjůví s moudrou poetikou. A autorovi to ovšem nedá, aby zároveň poukázal, že problémy s převážením mrtvých se objeví až v jeho rodné zemi... Moc se mi to líbilo. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

V tomhle filmu se odráží balkánský srdce, alespoň tak jak ho vnímám já. Upřimný, bláznivý, živelný, ale obrovský. Film ze začátku působí krapet chaoticky, ale nech to bejt, netlač na pilu a dej mu šanci, ať si tě může obejmout, protože přesně to jsem měl chuť na konci udělat. S příjezdem do Francie vzniká poměrně hodně absurdních situacích, teda ona už letištní scéna s parfémem byla skvěle cvrnklá, ale všechno tak přirozeně podaný, že to přijmeš úplně v pohodě jako realitu, postupně však příběh smutní a smutní, sice si pořád udržuje úsměv, ale už jsem cítil i jiný emoce a na konci mě trošku bodlo u srdce. Opravdu krásná kombinace poetiky, absurdnosti, smutku a především velkého spontálního balkánskýho srdce. ()

Reklama

Galerie (46)

Reklama

Reklama