Reklama

Reklama

České stopy pod Karpaty

(TV film)
Česko, 2003, 57 min

Režie:

Karel Fuksa

Obsahy(1)

Jaká byla a jaká je Podkarpatská Rus. Zakarpatská oblast Ukrajiny, za rakousko-uherské monarchie součást Horních Uher, byla po první světové válce začleněna do Československé republiky. Toto spojení trvalo pouhých dvacet let, přesto zde však vznikly trvalé a hluboké vztahy, které přetrvávají dodnes. Země Podkarpatoruská, jak zněl oficiální název, se u nás vžila jako Podkarpatská Rus. Počátkem třicátých let zde žilo kolem pětatřiceti tisíc Čechů, Moravanů a Slezanů. Pracovali zde jako vojáci, četníci, učitelé, celníci, inženýři, lékaři i úředníci. Mnozí z nich se tu oženili, narodili se jim zde děti, postavili si tady dům, zamilovali si tuto chudou zemi, opředenou legendami, zemi, kde pohanství přetrvávalo do 18. století... Po Mnichovské dohodě byly na základě tzv. Vídeňské arbitráže jižní oblasti Podkarpatské Rusi odstoupeny Maďarsku. Současně s vytvořením tzv. Protektorátu Čechy a Morava a vznikem Slovenského štátu obsadilo Maďarsko zbývající část území... Poslední tečkou byla dohoda z 29. června 1945, kdy Československo vzalo na vědomí anexi Podkarpatské Rusi Sovětským svazem. Náš mocný soused a spojenec k tomu přibral i slovenské území kolem města Čop... Jak zde vzpomínají na Československou republiku pamětníci? Co si o nás myslí jejich vnuci, kteří do České republiky jezdí pracovat? Mluví se tady ještě česky? Stojí české budovy, mosty a silnice? Tyto otazníky se pokusil zmapovat štáb brněnského studia České televize... (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Komentující pode mnou to zmínil, tak si vypůjčím jeho slova. Krásná příroda skutečně kontrastuje s neuvěřitelnou chudobou. Dnešní Ukrajina se o své obyvatele příliš silně nestará. Přesto je radost slyšet takto daleko češtinu. Osudy Podkarpatské rusi byla tak trochu záhadou o které se toho mnoho nenamluvilo ani nenatočilo. Tenhle dokument to napravuje. A zcela správně. Mě pak potěšila i zpráva o Nikolaji Šuhajovi. Ta příroda je fakt nádherná, tím víc je škoda, že tato oblast nezůstala v Čs., respektive později Slovenské moci. Měli by se dnes lépe a turisté by měli kromě Slovenských Tater kam jezdit, třeba by se i turismem tento kraj podpořil. ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Povedený dokument, který krásně spojil vzpomínky na dobu dávno minulou, vyprávění Čechů, kteří tam stále žijí, a v neposlední řadě záběry na krásnou krajinu, ale také na vesnice a města, která působí milým retro dojmem. ()

Reklama

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Interesantní dokument o Zakarpatí. Krásná příroda kontrastuje s chudobou místních obyvatel. Mnozí z nich vzpomínají na dobu, kdy Zakarpatská Ukrajina byla součástí naší první republiky jako na nejlepší období svých dějin. A to přesto, že jim čeští četníci zabili jejich "Jánošíka" Nikolu Šuhaje.... ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Na Podkarpatském Rusi jsem byl třikrát a z kraje vyzařuje jakýsi blahodárný vliv. Z dokumentu také. Vystihl to místní obyvatel: "Celý život jsem v zahraničí nebyl, jen jsem pracoval." ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama