Reklama

Reklama

Incoming

Obsahy(1)

Do Aše je to 4903 km. V Afghánském Lógaru se však český tým snaží překonat vzdálenost především kulturní. Tradiční mluvící hlavy přemítají, jak předat know-how v zemi zmítané třicetiletým konfliktem, mnohdy však siréna vytrhne dokumentaristy i protagonisty a následuje mnohem dynamičtější podívaná. „Vyjíždíme na denní výlety do pekla. Nasadíme si vesty, balistické brýle, vypadáme jako roboti. Z těch obrovských auťáků sestupujeme jako mimozemšťani." Sundat si v takové situaci helmu je akt odvahy i lidskosti. (MFDF Ji.hlava)

(více)

Recenze (4)

Katullka 

všechny recenze uživatele

Pořád se nemůžu rozhodnout jestli hvězdu nebo odpad. Propaganda všude na mě padá a koukáme se na Afgánce jako na opičky, které je nutno přeučit. Jojo - tolerance, válka, láska! // 17. MFDF Ji.Hlava ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Klasicky pojatý dokument mluvících hlav primárně zřejmě natočený coby oslava české vojenské mise...já ho však čtu jako jeden z dalších z důkazů o tom, že vyvážet západní civilizaci do zemí třetího světa je nesmysl...nejprve jim jejich tradiční kulturu rozbijeme a pak jim ji po svém budujeme znovu, což dopředu nikdy nemůže fungovat... Slovy jedné z postav importovat do Afghánistánu pořádek, na který jsme zvyklí tady...", tedy absurdně složitý legislativní a byrokratický moloch, který o chvíli dříve těmi samými ústy popisuje a kritizuje... ()

Reklama

Merlinousek 

všechny recenze uživatele

Snímek mapuje pavučinu příčin a následků-výsledků působení českého provinčního rekonstrukčního týmu (PRT) během 5 letého působení v Afghánistánu (2008-2013). To, že české působení v zemi má smysl je zřejmé. Kdo tvrdí opak, nechť si zakusí život pod vlivem Tálibánu. Ale upustím-li od ideí, pak krom toho, že jsem vojenský fanda skutečně dokumentu chyběla jaká si správná jiskra. Jelikož jsem byl účasten diskuse s protagonisty a režisérem, můžu tušit, že jiskra zůstala tam, kam nesměly kamery. Dokument byl totiž natáčen za velmi přísných bezpečnostních i skutečně nebezpečných podmínek. Dílo, není dělo, tu a tam se možná budete trochu nudit (nejste-li army fandové), ale myšlenku to rozhodně má, poselství též a obzory se vám také rozšíří. Dávám slabší čtyři hvězdičky částečně pro zlepšení bilance, neb si dokument alespoň těch 60 % zaslouží. Stejně jako naši vojáci, kteří na místě odvádí vysoce profesionální práci, které bychom si měli vážit. Víc informací k PRT najdete tuna: www.mzv.cz/prtlogar/. ()

DrBuznička 

všechny recenze uživatele

Špačka od odpadu zachraňuje snad jen to, že ačkoli jde jeho televizácký dokument vykládat jako sprostá dehonestace Afgánců (a jim podobných obyvatel blízkého východu, kteří by si od moudrých bílých mužů nevěděli s ničím rady), nejednalo se o záměr režiséra. Veškeré nedorozumění ohledně toho, jak to režisér vlastně myslel, je pouze výsledkem prostého faktu, že Incoming je zcela diletantským dílem, které nemá žádný jasný režijní směr, myšlenku ani téma. Divák si tak z filmu může odnést naprosto cokoliv - v mém případě pak přesvědčení, že by Špačkovi měl někdo povolaný domluvit, aby se do dalších dokumentů nepouštěl a zůstal u hrané režie. Film je režijně na úrovni bezpohlavního cvičení prvního ročníku katedry dokumentu na FAMU. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama