Reklama

Reklama

Krvavý pátek

(festivalový název)
  • Írán Gom o Gour
Dokumentární / Krátkometrážní
Írán, 2010, 26 min

Obsahy(1)

Pátrání po obětech masakru na teheránském náměstí Jaleh z pátku 8. září roku 1978. Několik archivních záběrů a fotografií se stává podkladem pro skutečné i imaginativní hledání identity neznámých účastníků demonstrace, která byla rozprášena armádou a stala se mementem obětí íránské revoluce.
Tři vojáci odmítli střílet do svých spoluobčanů a raději dezertovali. Možná slyšeli skandování průvodu zahalených žen, kterým se nechtěli podívat do očí: „Bratři vojáci, proč vraždíte své bratry?“ (MFDF Ji.hlava)

(více)

Recenze (1)

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Dokumentaristický minimalismus. Z několikavteřinového záběru z krvavé demonstrace udělal autor alternativní lidské příběhy, čímž dal historicko statistické události emoce a sílu. Jednak není na škodu si otevřít učebnice a dovzdělat se v kapitole o íránské revoluci z let 78-79 a ještě více si asi uvědomit, že i když se lidé při demonstraci sešikují a vytvoří jednolitý dav, tak jsou to furt nakonec lidské bytosti - rodiče, děti, sousedé, prodavači, kamarádi, milenci, učitelé, policisté, herečky,... ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama