Reklama

Reklama

P jako pelikán

(festivalový název)
  • Írán P meslé pélican
Dokumentární / Krátkometrážní
Írán, 1972, 25 min

Režie:

Parviz Kimiavi

Scénář:

Parviz Kimiavi

Obsahy(1)

Poetický pohled mezi ruiny, kde už po čtyřicet let pobývá starý poustevník. Izolaci od světa narušují jen děti z okolí. Když jim vysvětluje abecedu, u písmena P narazí na neznámého tvora. Je bílý jako sníh a symbolizuje změnu, kterou svět prošel. Výprava za pelikánem představuje střet s jinakostí i s budoucností.
Detailní záběry na kopyta koní a brzy už se poustevník noří do jezírka, bydliště pelikána. Záběry, z nichž dýchá estetika němé kinematografie, světa podobně zaniklého jako ten, v němž žije protagonista filmu. (MFDF Ji.hlava)

(více)

Recenze (2)

rivah 

všechny recenze uživatele

Mysteriózní pelikán kdysi patřil k legendám zahrady Bagh-e Golshan v severovýchodním pouštním městě Tabas, z něhož dnes už zbyly jen ruiny. Žije tam v opuštění Aga Seyyed Ali Mirza, moudrý básník, který transcenduje své utrpení a skutečnost. Chlapec ho zavede do zahrady, kde spatří pelikána.... Elegické ladění filmu s lyrickými sekvencemi, např. když Mirza radostně honí bílého pelikána. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

On to není ani tak dokument jako spíš poetický film kde starý poustevník a básník hraje sebe sama. V té syrové autenticitě je to poměrně silné.. ..Jestli jsem správně chytil dodatečné info, tak v roce 1979 došlo na místě natáčení k zemětřesení a všichni zemřeli: Muž, pevnost, i pelikán. ()

Reklama

Galerie (5)

Reklama

Reklama