Reklama

Reklama

Ptačí svět

  • Francie Le Peuple migrateur (více)
Trailer

Obsahy(1)

Obdobný tvůrčí tým, který si získal pozornost uměleckým dokumentem o tajemných obyvatelích hmyzí říše MICROCOSMOS (1996), natočil podobně laděný snímek věnovaný ptákům a jejich obdivuhodné schopnosti migrace. Ta je nejen důkazem výjimečné orientační schopnosti a téměř nekonečné životaschopnosti opeřenců, ale i metaforou naděje na návrat. Pro řadu druhů znamená životní nezbytnost podmiňující úspěšnou reprodukci a umožňuje jim přežití v často extrémních podmínkách. Pro člověka se však může stát poetickým obrazem života odhodlaného přetrvat navzdory nepřízni počasí, podnebí i osudovým náhodám. Ve filmu, který ke svým divákům hovoří prostřednictvím poetických obrazů a hudby a především obraznosti samotné přírody, se průvodního slova ujal režisér Jacques Perrin. Snímek získal v roce 2001 Césara za nejlepší střih a nominaci na Césara pro režiséry a autora hudby. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (95)

Dudek 

všechny recenze uživatele

Ptačí svět, to je obrazově nádherná mozaika záběrů, která má tvořit úchvatnou směs příběhů ptáků z nevšedního pohledu, což se však tvůrcům bohužel nepovedlo. Jeden nádherný, až magický, záběr střídá druhý, což ovšem nijak nezachraňuje nudu, která se začne rozlévat už po pár minutách. [TOP 19/6 77%] ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Svet podzemných chodbičiek a trávy v Mikrokozme sa zmenil v pláne nádhernej prírody po celom svete. Len škoda, že sú všetky zábery vo filme tak krátke a tie najlepšie z nich si nemôžeme vychutnať tak, ako v pomalšej, plynulejšej a hypnotickejšej Barake. Každopádne to treba vidieť na veľkom plátne a kvôli pádu ľadovca minimálne v Dolby Digital! ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Když jsem před zhlédnutím Ptačího světa napsal o Putování tučňáků, že natočit jej bylo uměním, pak mi zde nezbývá než použít výraz UMĚNÍ. Mnoho let přípravy, tři roky natáčení ve čtyřiceti zemích světa, 14 kameramanů, 7 asistentů režie, 11 asistentů kamery a přes 350 dalších spolupracovníků – už jen tato čísla by Ptačímu světa zaručila vysoké hodnocení, ale on je to navíc mimořádné nádherný film. Nejsem žádný estét, ale rád se rozplývám nad kýčovitými obrázky vzbuzujícími dojem čehosi krásného, povznášejícího. A film odehrávající se z podstatné části vysoko v oblacích skutečně povznášející je. Pěkná hudba, úchvatná kamera (podobné záběry bych očekával v trháku Michaela Baye, ale v dokumentárním filmu?) a do toho neustálé mávání křídly – překvapivě ani po hodině a půl nenudící. Na Ptačím světě je zajímavá velmi tenká hranice mezi filmem dokumentárním a hraným, někteří ptáci byli totiž speciálně vycvičeni pro pozdější účely filmařů, nicméně nečekané a nemilosrdné zásahy lovců nahrané nebyly. Díky minimálnímu doprovodnému komentáři to není film natolik poučný jako již zmíněné Putování tučňáků, ale tvůrci si moudře uvědomili, že podobné záběry nám žádná encyklopedie nenabídne, tak proč je rušit nezáživnými fakty. Jsem na vážkách, zda-li filmu ohromujícímu svou prázdnou nádherností dát hodnocení nejvyšší. Jako relax pro libovolný večer, kdy máte chuť na něco lehko stravitelného, u čeho případně vyřídíte pár jiných nezbytností, ideální. Při ignorování často silných emocí, které ve mně Ptačí svět vzbuzoval, vlastně nejde o film ničím obohacující. Pětaosmdesát procent je vlastně docela fajn, když vezmu v potaz, že opeřence zrovna nemiluji. :-) 85% Zajímavé komentáře: Douglas, DaViD´82, Machrovic, Honza dAve, Cimr ()

NALBERTik 

všechny recenze uživatele

Záběry nádherné, to jo , ale místy uz mi to přišlo jednotvárné ( furt samí ptáci ) :)) A taky skoda ze nevykládal neco bližšího o jednotlivých druzích, bylo to proste ciste a jen zamerene na krásu beze slov... ale bylo to fakt udelane nádherně, to se musí nechat....a aspon ty 4* si to urcite zaslouží....uz za to bozatko tucnaka sezraneho pred zraky svych rodicu... :) ()

InfernaL 

všechny recenze uživatele

Možná je plné hodnocení přehnané, já však mám pro dokumentární snímky slabost. A když je v něm navíc toliko krásných záběrů, které se nedají nazvat jinak než "pastva pro oči", mé srdce plesá. Moje původní obavy, že koukat 90 min na ptáky s minimálním komentářem příliš zábavné nebude, byly vyvráceny. A po tomto snímku také k ptákům chovám veliký respekt. Jsem rád, že nejsem jedním z nich, putovat tolik tisíc kilometrů 2x do roka a s rizikem smrti na každé cestě by se mi asi nechtělo:-) ()

Galerie (22)

Zajímavosti (6)

  • Celou noc museli filmaři nechat zapnuté motory letadel, aby si na ně nenarozená ptáčata nenásilně zvykla a považovala je za zvuky těla své matky. (EMMY)
  • Natáčelo se ve 40 zemích světa. Na filmu se podílelo 14 kameramanů, 7 asistentů režie, 11 asistentů kamery a 350 dalších pracovníků. (EMMY)
  • Kameraman byl zavěšen při leteckýh scénách ve vzduchu vpředu před pilotem, aby mohl natáčet v úhlu 180 stupňů kolem sebe. (EMMY)

Reklama

Reklama