Reklama

Reklama

Historka o mojí smrti

(festivalový název)
  • Španělsko Historia de mi muerte (více)

Obsahy(1)

Film katalánského režiséra Alberta Serry získal Zlatého leoparda na MFF Locarnu 2013. Imaginární setkání dvou světů, dvou dějinných epoch a dvou mytických postav – Casanovy a Drákuly. Stárnoucí Casanova se vydává se svým novým sluhou ze svého francouzského zámečku na sever Evropy, kde se chystá v chudobě trávit poslední dny svého života. Svět frivolní společenské smetánky, na který byl zvyklý, a racionalismus Osvícenství se zde střetává s novou, násilnou, nadpozemskou a romantickou silou, kterou představuje Drákula a jeho nesmrtelná moc. (Ostrava Kamera Oko)

(více)

Recenze (8)

Pevek2 

všechny recenze uživatele

Vitez z Locarna ma velmi jasny a vytribeny styl. I pres to, ze se rozjizdi velmi pomalu a i ja, ktery si jinak pomale filmy uzivam jsem uvazoval o jeho nedokoukani, me prave styl zhruba po 45 minutach zacal tesit natolik, ze Pribeh me smrti zacal bavit. I tak je ale 2 hodiny a 24 minut hodne a o dvacet minut mene by filmu vubec neskodilo. A pak me zas az tak neohromoval pribeh ve kterem proti sobe stoji Casanova a hrabe Dracula. Je to takovy trosku kulturne-historicky cinefilne-literarni Vetrelec versus Predator, ale obsahu jsem v tom zas az tolik nenasel. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Po (z mého pohledu a quijoteovských úvah) fantastickém "Honor de cavalleria", který jsem sledoval s ochotou a zaujetím, mi právě zde ona "ochota a zaujetí" chyběly. Často jsem se přistihl, že mě zajímá více (Casanova i Drákula) jak vypadají, než o čem disputují či lépe vedou monology, případně Casanova "provede nějakou akci"; a to stejné platí i o dívkách sice řádně unylých, ale rovněž bažících po krvi. Každý, kdo se odhodlal jet do Transylvánie, nutně musel narazit na hraběte Draculu, ale pro Casanovu tohle není místem jeho tužeb; Duchcov a Josef Emanuel z Valdštejna, to je jeho přirozené prostředí a společnost, tam se kdysi odehrál i "příběh o jeho smrti"... Albert Serra je ještě mladý klučina a doufejme, že toho ještě hodně natočí. Každopádně i po tomto filmu platí: Albert Serra = vidět třeba. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film chápem ako filozofickú esej o podstate človeka ako súčasti prírody. To možno aj preto, že som si pred filmom o ňom nič nezisťoval a vlastne o kom rozpráva som sa dozvedel až tu z obsahu. A myslím, že som dobre urobil (i keď divák ich identity nejak vytuší, samozrejme). Množstvo myšlienok, ktoré na prvý krát nepoberiete, veľká stopáž, dlhé zábery, veľavravné depresívne pohľady a minimum nadhľadu. Aspoň na prvý pohľad. Film môžete odmietnuť ako sebastredný art, ale lepšie si ho užijete ako spojenie vysokého a nízkeho umenia a ako niečo skutočne originálne v programoch našich festivalov, plných kvázi šokujúcich sociálnych drám s tým istým typom snímania. Pokiaľ oceňujete tvorbu Bella Tarra, nie je čo riešiť. Ale nie je to záruka, že Serra vás nenasere. ()

holistix 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavá práce s časem. Zastavené světy. Postava Casanovy je naprosto odzbrojující. Smrt a touha je skrze něj synonymem. Jakmile se začnou párat krávy a vstoupí do toho Usama bin Drákula, trochu to zklame. V podstatě jakmile to přestane být portrétem Casanovy, už to nefunguje. Nejde dohromady takhle postavená imprese s nějakým příběhem. To je absurdní. Kameramansky (tim myslim světlo) velice odvážné. A to mě vrací zpátky k zastaveným světům. ()

PEZ 

všechny recenze uživatele

Druhé festivalové WTF. A opäť z Katalánska. Neviem, či je to len divný výber, alebo katalánci točia iba divné filmy. Ale hlavne nedivácke. A v názve musia mať vždy smrť. To asi aby diváka varovali, že tu si prežijú aj v kinosále. Kolosálna nuda, o tom bol celý film. Doteraz neviem, ako sme to dali, lebo už po hodine sme nechápali. Po dvoch to už bola zúfalosť. Jednu hviezdičku dávam za perverznosť v prvej polhodine. Keď sa čuchali zadky a pojedali fekálie, vyzeralo to aspoň trošku nádejne. Potom už len vata, plná tmavých záberov bez žiadného zmyslu. Fakt hrôza, ruky preč! (Cinematik 2015) ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama