Reklama

Reklama

Příběh Modré planety

  • Francie Genesis (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Mezi počátkem, který si nepamatujeme, a koncem, který neznáme... Strhující příběh zrození planety z dílny autorů filmů Mikrokosmos Claudea Nuridsanyho a Marie Pérénnouové. Po úspěchu filmu Mikrokosmos přicházejí, dnes již světoznámí, přírodovědci Claude Nuridsany a Marie Pérennouová s dalším obdivuhodným opusem – Příběhem Modré planety. Obrazem i slovem se zamýšlejí nad stvoření světa a člověka. Průvodcem je černošský herec Sotigui Kouyaté, pocházející z Burkina Faso, který vypráví o vzniku vesmíru a vzniku života. Autoři mezi obojím vytvářejí paralelu: podle nich vývoj každého živého jedince odpovídá ve zkratce vývoji kosmu i vývoji života na Zemi a stejně jako ony spěje od zárodku k zániku. Sledují vznik hmoty a její přeměnu v hmotu živou, s níž přicházejí i pojmy času a prostoru. Dotýkají se základních filozofických otkázek, na něž hledají srozumitelné odpovědi. Jak říká vypravěč v úvodu filmu: „Být živý, to znamená tvořit příběh od začátku, na který se nepamatujeme, do konce, o němž nic nevíme... Každý příběh musí nějak začít. I když počátek mého vlastního příběhu mi zmizel v mlhách. Nemohu si, tak jako nikdo, vybavit vzpomínku na vlastní narození. Zrodil jsem se v den, kdy mě matka přivedla na svět? Anebo už tehdy, kdy se rodiče milovali?" Bez dechu tak sledujeme náš vlastní příběh. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (45)

tom88 

všechny recenze uživatele

Prekrásny pôsobivý dokumentárny film, ktorý ma napriek priemerným recenziám príjemne prekvapil. Neviem čo bolo na tom slabé, veď zábery, ktoré boli použité sú takmer dokonalé, tvory a prostredie je nasnímané veľmi precízne a všetko vypadá perfektne. Vyprávač je síce nič moc, no tiež sa tvorcovia pohrali s kamerami aby vo filme vyzeral dobre. Je to trocha krátke, ale tá hodinka štvrť bola dychberúca a tento prekrásny filmík si ešte isto pozriem. Ja mám veľkú radosť a kúpu DVD neľutujem, no na 5* to asi nie je. 80% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mno nevim, mně se tenhle dokument velmi líbil. Způsob jak autor chce zapůsobit na lidi tím, že je zde jeden vypravěč, který tak ňák zhruba vypráví a vypráví a mezitím se tam zobrazují velice pěkně nafilmované záběry přírody a semtam se objeví nějaké to satirické zakodrcání na mě velmi zapůsobilo. Ač ne po stránce filmové ale spíše abstraktní. Autor nechává diváka sledovat sled filmových sekvencí, které mají spolu pramálo společného, ale spolu s vypravěčem to dává dohromady něco co funguje. Alespoň na mě to fungovalo. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Co jsou platné fascinující (a v řadě případů i unikátní) záběry, když občas vůbec netuším, co na nich vlastně je. Také je tu podivná neproporcionalita: stvoření vesmíru, Země a prvních organismů je odbyto tak rychle, že to vypadá jako něco triviálního a zbytek je skoro celý o obojživelníkách. O těch nesmyslech, které mele africký mudrc, škoda mluvit (navíc dabing se dost nepovedl) a dokonce ani hudba Bruna Coulaise není patřičně využitá. ()

Rousse 

všechny recenze uživatele

Na jedné straně nepřeberné množství úžasných, jedinečných a naprosto fantastických záběrů. Na straně druhé však pro velké množství diváků asi spousta otazníků, cože vlastně na těchto úžasných a jedinečných záběrech je? Já se na to dívala pozitivně - alespoň jsem si zopakovala poznávačky, které jsme dělali u zkoužky ze zoologie a botaniky nižších rostlin. A pokud mám hovořit za mě, tak můžu s klidným srdcem říct: "Děkuji, líbilo se mi to." ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

3,5  Na skvelý Mikrokozmos to nemá ani zďaleka. Stále je tu krásna kamera, sprevádzaná výbornou hudbou Bruna Coulaisa. Lenže... Film akoby presne nevedel čo chce. Má to byť poučný dokument? Na to je sprievodný komentár príliš vágny a neprináša žiadnu informáciu, ktorá by nebola všeobecne známa (informačný balast). To asi nebol zámer. Malo to byť umelecké stvárnenie prírody v duchu Mikrokozmu? No, mnohé zábery akoby boli vystrihnuté z tohto filmu. Lenže v Genesis je akoby navyše mnoho rušivých elementov. Snaha poučovať, ale pritom nič nepovedať (komentár toho týpka). Množstvo zbytočných, nič nehovoriacich záberov: týpek fúka múku, sype piesok, leje mlieko, fúka dym, robí bubliny, hraje sa s penou na hladine a to do zblbnutia a množstvo ďalšieho obrazového balastu. V podstate ten týpek ako taký tam bol zrejme nadbytočný. Napriek tomu všetkému je to stále veľmi dobrý film, len to už nedosahuje jedinečnosť predchádzajúceho diela. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama