Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh plukovníka Kuklińského, jednoho z nejvýznamnějších špiónů studené války... Jack Strong bylo krycí jméno plukovníka Polské lidové armády Ryzsarda Kuklińského – údajně největšího škůdce komunismu. Jako člen generálního štábu Polské lidové armády byl styčným důstojníkem mezi polskou armádou a velením vojsk Varšavské smlouvy, což mu umožňovalo přístup k nejtajnějším dokumentům vojenského charakteru. V roce 1971, tedy krátce po Gdaňských krvavých událostech a vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa se Ryzsard Kukliński rozhodl začít spolupracovat se CIA. Údajně jim dodal kolem 35 000 stran přísně tajných materiálů... Polská společnost je v pohledu na Kuklińského rozdělena. Někteří ho považují za národního hrdinu, který možná zabránil invazi Sovětského svazu do Polska tím, že vynesl plány invaze SSSR do západní Evropy, přičemž Polsko mělo být obětováno ve smyslu bojiště. Část Poláků ho považuje za zrádce, protože porušil vojenskou přísahu. V nepřítomnosti byl odsouzen k trestu smrti, ale po pádu komunismu byl jeho rozsudek zrušen... Film nazvaný Jack Strong, podle krycího jména Ryzsarda Kulińského, je strhující podívanou – špičkový politický thriller s hvězdným obsazením, který nám zároveň připomene područí států Východního bloku pod diktátem Sovětského svazu, dusivou atmosféru života za železnou oponou a hrdinství těch, kteří se komunistickému zlu dokázali postavit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (118)

lioncel 

všechny recenze uživatele

Skvělá práce (!) .. ta atmosféra, člověka opravdu až mrazí ..... a teď jaká byla realita - Poláci byli všeobecně známí svou nespolehlivostí (když byli například vyzbrojeni novými sovětskými letouny, pravidelně nejpozději do 3 týdnů jeden přeletěl na ´druhou´ stranu), nejvyšší sovětské velení si toho bylo moc dobře vědomo, ostatně po událostech v Maďarsku, pražském jaru, událostech v Polsku, to ani jinak u nich nešlo - proto, pokud jde o Varšavskou smlouvu (VS) bylo vše trochu jinak, než se dnes líčí (ostatně, to platí ve všem) - plánování, provádění, společné obrany území členských států VS před napadením NATO bylo odjakživa dvoustupňové, jedna stránka věci byla určená pro bratrské státy a jejich armádní velení, ta druhá a mnohem důležitější, tu si nechávali Sověti pouze pro sebe a nikoho jiného k tomu nepustili .. samozřejmě se mnohdy tyto dvoje plány činnosti a fungování VS musely v mnoha věcech úzce prolínat, to ale nebyl žádný zásadní neřešitelný problém .. proto, že by Kuklinski nějakým zásadním způsobem ohrozil či oslabil VS, to určitě ne, tomu nevěřte ... ("Cílem Varšavské smlouvy byla koordinace politiky a vytvoření systému kolektivní bezpečnosti v Evropě, resp. spolupráce ve vojenské oblasti při společné obraně socialismu, suverenity a nezávislosti, a také vytvoření protipólu k severoatlantickému paktu. Nejvyšším politickým orgánem Varšavské smlouvy byl oficiálně Politický poradní výbor složený z nejvyšších stranických a státních představitelů členských zemí. V praxi však direktivy Spojenému velení a štábu Spojených ozbrojených sil přicházely z Kremlu. Velení sídlilo v Moskvě a v jeho čele stáli pouze sovětští vojenští představitelé. Zástupci ozbrojených sil ostatních států byli pouze styčnými důstojníky, přinášejícími instrukce sovětského velení. Otázky strategie a taktiky v obecné rovině neřešilo velení a štáb spojených ozbrojených sil Varšavské smlouvy, nýbrž generální štáb sovětských ozbrojených sil.") ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Život píše thrillery... obzvlášť, pokud jste agentem CIA a zároveň vysokým důstojníkem druhé strany tábora na horké půdě studené války. A kdyby se bondovské dobrodružství plukovníka Kuklińského někomu nezdálo samo o sobě dostatečně napínavé, ještě je zde přidaná hodnota zajímavě vystavěné konstrukce příběhu, která na něj dopředu nic neprozradí (pokud nejste tím typem, co si před projekcí vyhledá materiálů hodných seminárky). Pravdou je, že vystupování ruských soudruhů se neobešlo bez démonizačních projevů (tak ale zase strach má velké oči a asi o úplně hodné strejdy se nejednalo), akční honička mimoděk vyvolala vzpomínku na pana Charváta (a že Jack Strong nemá nárok na označení akční?... no, ti popeláři si to určitě nemysleli :-)) a sám Kukliński mně přišel trestuhodně neopatrný, i tak však mohu prohlásit: "Poláci umí, našinec čumí!" ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nie každý príbeh o významnom agentovi môže byť úspešne prerozprávaný v podobe filmu. Príbeh plk. Kuklinského je nepochybne zaujímavý a významne prispel k behu udalostí v závere studenej vojny. Na filme mi trochu prekážal akýsi neporiadok v zobrazovaní udalostí a nevýrazná hlavná postava. Ale určitý amaterizmus v plukovníkovej činnosti chápem, pretože som čítal aj o významnom agentovi, pracujúcom pre Rusov a ten napriek tomu, že bol školským príkladom amatérizmu vydržal pomerne dlho a spôsobil značné škody. Nie je každý Jamesom Bondom. ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Sympaticky polsky spy/drama pokus o vyrovnani se s svlastni historii - zlehka filozofujici na tema vlastnenectvi. Obsah je mozna o neco zajimavejsi nez forma, ale hlavni herecky vykon a souvisejici pribeh me moc bavily. Urcite stoji za videni... Nebyli jsme jediny evropsky narod, ktery se v tom ruskem tlakovem rybnicku tak bezmocne placal... ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Zklamání. Asi jsem měla přehnaná očekávání od režiséra Pasikowského. Čekala jsem nového kapitána Klosse a dočkala se psychicky labilního špióna, který okázale lezl do .... Američanům, a ti jím viditelně pohrdali. Aspoň takový dojem jsem z filmu měla. Poslední půlhodina celkem ujde, ale zbytek za moc nestojí. Režisér se asi bál jasně vyjádřit svůj názor na kontroverzního plukovníka Ryszarda Kuklińskiego, tak vytvořil cosi nemastného, neslaného a bezpohlavního. Průměrný film. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (5)

  • Na niektorých záberoch varšavského Paláca kultúry je vidieť hodiny, ktoré na ňom boli inštalované až v roku 2000. (tiradentes)
  • Film sa natáčal v Legnici, Varšave, Gdaňsku, Moskve a Washingtone. (tiradentes)
  • Ryszard Kukliński (Marcin Dorociński) upozorňuje policajtov, ktorí prišli oznámiť nehodu jeho syna, že ako dôstojník armády môže byť odvedený iba vojenskou políciou. Vojenská polícia však v poľskej armáde v tej dobe neexistovala. (tiradentes)

Související novinky

3Kino - filmem proti ruské agresi

3Kino - filmem proti ruské agresi

27.02.2022

3Kino chce společně s organizátory Ukrajina film fest vyjádřit podporu a solidaritu Ukrajině. V několika pražských kinosálech budou postupně promítnuty filmy, které reflektují katastrofální dopady… (více)

Reklama

Reklama