Reklama

Reklama

Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů

  • Slovensko Cyril a Metod - Apoštoli Slovanov (více)
Trailer
Česko / Slovensko / Srbsko / Slovinsko / Rusko, 2013, 80 min

Obsahy(1)

Příběh z 9. století ve strhujících obrazech líčí počátky šíření křesťanství na Velké Moravě a v našich zemích. Hlavními postavami  filmu jsou věrozvěsti Konstantin (později známý jako Cyril) a jeho bratr Metoděj, kteří byli prohlášeni za svaté a jsou označováni jako Apoštolové Slovanů. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (1)

Trailer

Recenze (61)

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Až přehnaně moc dějepisu na úkor filmového vypravování. Chvílemi jsem si připadal, jako když se dívám spíše na hraný dokument. Historická věrnost je sice fajn, ale občas by podle mého názoru neškodilo ubrat kulometného přítoku informací a zapracovat více na gradování příběhu. Několik silných momentů by se tam určitě našlo (Konstantinova disputace o obrazoborectví, Svatoplukova zrada..), ale celkově mi přijde, že to mohlo dopadnout o mnoho lépe. Na české poměry zdařilé po vizuální a kostýmové stránce, zato herecky a scenáristicky nevyrovnané. Zejména dětští herci byli naprosto příšerní. Na doplnění dějepisných znalostí je Nikolaevův Cyril a Metoděj výborný, jako dobrodružné filmové drama ale nefunguje. ()

PaRi 

všechny recenze uživatele

Myslím, že problém tohoto filmu nebo cyklu je ten, že si tvůrci neujasnili, jaký tvar mu dají. Zda to bude hraný film nebo dokument s hranými prvky či hraný film s dokumentárními prvky. A nebo si to ujasnili, ale přeskakovali z jednoho tvaru do druhého. Každý z vyjmenovaných tvarů vyžaduje ale zcela jiný způsob scénáře, snímání a hlavně finančních prostředků. Takto vznikl kočkopes, který diváka nevtáhne do děje. Prostě postavám nevěříte a to i přes poměrně dokonalé technické zpracování. Nevíte totiž, do jaké míry vám autoři předkládají legendu, kdy fakta a kdy fabulaci příběhu. Já skončil u prvního dílu a víc nepotřebuji vidět. Škoda, námět měl rozhodně na víc. Bylo také vidět, že tvůrcům, vedle církevních poradců, mluvil do díla kde kdo. ()

Reklama

honzii

všechny recenze uživatele

Ach jo.. možná umíme líp točit, ale neuhrajeme to. Dialogy a jejich přednes, to je něco neuvěřitelného. To není ani divadelní herectví, to je naprostý trapas. Milan Bahúl je jediný, který pochopil, že to musí hrát civilně a přirozeně. Ostatní, to je rádoby herectví a kéžby historický přednes, který nudí, otravuje a odcizuje. To jsme si mohli rovnou přečíst učebnici, hoši. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Vierozvestcovia z Byzancie boli obklopení aurou šírenia vzdelanosti, zjavenia nového písma (hlaholiky) a novej liturgie. Tak kážu legendy, film sa im len prispôsobil. V svetskej oblasti zas panovali intrigy, kde synovec podrazil strýka, uzatvárali sa intrigánske účelové spojenectvá. No ani cirkev neostáva čistá: nemeckí kňazi sú totálne mrchy, snažiace si zdržať pozície a vplyv. Apoštoli Slovanov ničím novým neobohatia ani povrchného fanúšika histórie. Znalca môžu rozhorčiť až mytologickou aurou dvoch bratov, ktorí akoby zlých vlastností v sebe žiadnych nemali, len radosti tvoriť a hlásať pokoru, kresťanské dogmy a Božím prstom Slovanom reč i písmo zjaviť. Nič ani náznak spochybnenia. Aha, však boli svätí a film je taká multislovanská koprodukcia: Rusi v reálnej politike i štátnej filozofii vyznávajú pravoslávne slovianstvo hrubého strihu s bradatými popmi (v ľudovej slovesnosti - prisprostlých bájach a bylinách obdarení nevídanou pohlavnou aktivitou) a byzanco-byrokratickými spôsobmi; Slováci sú zaviazaní vazalskými Vatikánskymi zmluvami, pričom hneď v základnej sa Cyril a Metod spomínajú v preambule a jednom článku; sekulárni Slovinci od r. 2004 pritvrdili, keď prijali zákon prehlbujúci prepojenie cirkví a štátu; Srbi vždy velebili mytologické slovanské historky; a Česi, hoci s vlažným vzťahom k viere, sú štátotvorne hrdí a Veľká Morava je Veľká Morava je Veľká Morava: to sa nespochybňuje. V zásade ide o príjemné pozeranie, napriek gloriole. Daných faktov sa film drží a podáva ich cez príbeh, mapujúci misiu solúnskych bratov na slovenské polopohanské územia. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Jako povinný výcuc pro všechny, kteří se se znalostmi našich dějin zápasí, určitě ANO. Bohužel taková látka se nadá dost dobře vecpat do necelé hodiny a půl, aniž by celkový dojem nepůsobil zkratkovitě a místy až chaoticky. Takže bych asi spíše odkázal na původní seriál……pokud však nemáte času nazbyt, tak jen směle. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (3)

  • Konstatinova obhajoba v Benátkách se skládá ze tří částí - veršů z Bible. První zní: "Protože on dává svému slunci svítit na zlé i dobré a déšť posílá na spravedlivé i nespravedlivé," který pochází z evangelia Matouš, 5. kapitoly, verše 45. Dále: „Jděte do celého světa a kažte evangelium všemu stvoření," jež má původ v evangeliu Marek, 16. kapitole, verši 14. Poslední verš: "Ve shromáždění však – abych poučil i druhé – raději řeknu pět slov srozumitelně než tisíce slov ve vytržení," má svůj původ v 1. listě Korintským, 14. kapitole, verši 19. Ve filmu se pak vyskytuje více jak 12 biblických veršů. (Kuny27)
  • Posledních pět dnů měsíce února a první tři březnové dny měli tvůrci filmu vyhrazeny pro natáčení scén v místech, kudy kráčely dějiny Velké Moravy, a to v Archeoskanzenu Modrá a v jejím velehradském extravilánu. (cezero)
  • Film byl natočen k výročí 1150 let od příchodu Cyrila a Metoděje na území dnešní Moravy. (Terva)

Reklama

Reklama