Reklama

Reklama

Nejvýznamnější operace 2. světové války: Bitva u Midway

(TV film)
  • Velká Británie Battle of Midway
Velká Británie, 1995, 2x58 min

Obsahy(1)

V červnu 1942 došlo u atolu Midway v Tichém oceánu k jedné z nejzásadnějších bitev 2.světové války. Střetly se v ní americké a japonské letadlové lodě. Boj byl veden na vzdálenost téměř dvou set kilometrů a obě bojující strany se ani na okamžik nedostaly do vizuálního kontaktu. Poprvé v historii námořních bojů tak o výsledku nerozhodovala palubní děla bitevních lodí, ale letadla startující z palub letadlových lodí. Japonci měli v plánu vylákat k Midway americkou tichomořskou flotilu z Pearl Harbouru a zničit ji. Vše dopadlo ale jinak. Pro Japonsko životně důležitý svaz letadlových lodí byl zničen a Říše vycházejícího slunce utrpěla nejtěžší porážku své historie. Japonské sny o ovládnutí Pacifiku vzaly za své. A historie zaznamenala počátek nová éry námořní války. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Takhle má vypadat dokumentární film. Ne ty sračky od Francouzů a Rusů, které nám nabízí pořád dokola ČT...dozvíme se maximum známých a co nejobjektivnějších informací o daných událostí, zejména z vojenského hlediska. Nicméně, slovy Clausewitze, válka je pokračování politiky jinými prostředky. Jak objektivní a věcné, hlavně ve srovnání s ruským Vlastenecká válka, který se snaží a by byl podobně kvalitní, ale jako ve většině případů, Rusové (a Francouzi jenom málokdy) prostě objektivní být nedokážou. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Nejvýznamnější operace 2. světové války ponuka nielen prehladnu grafiku bojov, ale predovšetkým sa dokument zameriava aj na podrobnosti. Od výzbroje, cez stratégiu až po samotnú bitku a to je niečo čo sa v iných dokumentoch nevidí. 90% - 5* ()

Reklama

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Česká televízia pripravila do vysielania 1. a 2. sériu z Britského seriálu Battlefield (Bojisko) pod názvom „Najvýznamnejšie operácie 2. svetovej vojny“. Dokumenty boli spracované s použitím archívnych materiálov z Moskovského archívu, ktorý sa po prvý krát otvoril po 50 rokoch od významných udalosti v priebehu vojny. A tak tieto dve série boli spracované v rokoch 1994 až 1996. Dostali sme sa k 12. dielom (1.diel Bitka o Francúzsko, 2.diel Bitka o Britániu, 3.diel Bitka o severnú Afriku, 4.diel Bitka na východe, 5.diel Bitka u Midway, 6.diel Bitka o Atlantik, 7.diel Bitka u Stalingradu, 8.diel Bitka o Taliansko, 9.diel Bitka o Normandiu, 10.diel Bitka o Leyte, 11.diel Bitka o Rýn, 12.diel Bitka o Berlín). Každý z dielov je rozdelený do dvoch časti, 1. časť je informatívna a zachytáva udalosti ktoré predchádzali bitkám, ktorá sa odohráva v druhej časti a zároveň je podrobená rozboru príčin porážky respektíve víťazstva. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama