Reklama

Reklama

John Rabe - nacista zachránce

(TV film)
  • Německo John Rabe: The Good Nazi of Nanking

Obsahy(1)

John Rabe byl sice příslušníkem nacistické strany, oddaným členem NSDAP, a přesto dokázal v roce 1937 při brutálním dobytí čínského Nankingu japonskými vojáky zachránit statisíce místních lidí před smrtí a utrpením. Zatímco západní svět na jeho fascinující příběh často zapomíná, zde jsou Rabemu dodnes vděční. Je pro ně svého druhu „Schindlerem". Právě o tom, proč si přes svou politickou příslušnost vysloužil obdiv a uznání, vypráví tento působivý dokument. (Příběh byl několikrát zfilmován, v jedné z úspěšných verzí hrál Raba Jürgen Prochnow). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Zarytý nacista, ktorý zachraňoval ľudí. Človek, ktorého zadržalo alebo zatklo tak Gestapo, ako aj sovietska NKVD či britská armáda. Za dobrotu si vyslúžil strádanie, chudobu a mŕtvicu. A napriek záchrane státisícov ho vlastne nikto nepozná. Chvalabohu aspoň za takéto dokumenty. ()

Wez 

všechny recenze uživatele

Velice dobrý dokument o snad největším hrdinovi 20. století(kterému pan polobůh N.Winton nesahá ani po malíčky u nohou a který neudělal ani z miliontiny to co on) Johnu Rabemu,který deno denně nasazoval život pro záchranu statisíců nankingských civilistů,vyznělo by to i jinak,kdyby v dokumentu byla popsána alespoň některá zvěrstva japonské armády jak moc vlastně riskoval-ovšem nebyl by to ani novější dokument,aby si tam neodpustili alespoň jednu tendenční polopravdu nebo snad i záměrnou lež:v dokumentu se říká,že po návratu do vlasti žil J.R. za velice tíživých finančních podmínek a že se obyvatelé Nankingu složili a poslali mu 2000 dolarů,celé to samozřejmě vyzní,jak kdyby se mu toto příkoří dělo za nacistů-ve skutečnosti jeho i jeho rodinu západní spojenci po válce málem nechali umřít hladem,znemožňovali mu jakoukoliv práci a šikanovali ho,kde mohli,kvůli jeho členství v NSDAP.Když se o tom dozvěděli lidé z Nankingu,poslali mu nejen peníze,o kterých byla v dokumentu řeč,ale posílali mu hlavně jídlo a on by bez této pomoci nejspíš ani nepřežil,protože byl již starý a nemocný a samozřejmě za něj i intervenovali ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Dobrý dokument o člověku, který sice sympatizoval s nacisty, ale pak v Japonci obléhaném Nankingu udělal něco, co by jiný člověk neudělal. Vysloužil si to, že se o něm v Evropě v podstatě vůbec nic neví. Další zajímavý dokument o tom, co se tenkrát v Nankingu dělo. Naštěstí se snímek zaměřuje výhradně na osobu Rabeho. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama