Reklama

Reklama

13. komnata - Série 9 (2013) (série)


13. komnata Marty Töpferové (S09E11)

(epizoda)

Obsahy(1)

Osobitá zpěvačka ze známé herecké rodiny odešla ve dvanácti letech s maminkou do emigrace a dodnes hledá svůj domov. Marta Töpferová, skladatelka, kytaristka a zejména zpěvačka s charismatickým hlasem, se narodila v roce 1975 rodičům-hercům ústeckého Činoherního klubu, Zuzaně Hodkové a Tomáši Töpferovi. Kvůli pracovním příležitostem se celá rodina odstěhovala do Prahy. V Martininých devíti letech se rodiče rozvedli, s matkou a starší sestrou pak žila u prarodičů v Praze. Bylo jí dvanáct, když se matka rozhodla s oběma děvčaty emigrovat, a musela opustit kamarády, první lásky, otce, milovanou babičku i zázemí vily Na Hřebenkách. Putovaly přes Francii do Spojených států. Amerika a zvláště New York pro ni znamenaly šok. Nakonec se usadily v přívětivějším Seattlu, kde Marta jako jediná Evropanka ve třídě studovala na alternativním gymnáziu a trpěla vykořeněností. Až ve svých šestnácti se mohla znovu podívat do Čech za babičkou, k níž má citově velmi blízko, neboť ji s ní pojí pěkné vzpomínky z dětství.
Marta si zvykla na kočovný život: ve Španělsku studovala hru na kytaru a uhranulo ji srdcebolné flamenco, žila dva roky v Praze a vrátila se do Ameriky. V New Yorku potkala hudebníky, kteří ji podporovali v autorské tvorbě, a vydala šest převážně španělsky nazpívaných alb. Od roku 2011 se neustále vrací do Česka, vždy jen na určitou dobu, a s hudebníkem Tomášem Liškou koncertuje zde i po Evropě s repertoárem lidových písní českého, moravského a slovenského folkloru.
Přestože v Čechách vydala sedmé album a prostřednictvím písní se v něm vrací ke svým kořenům, svůj skutečný domov zatím marně hledá a prozatím ho vidí v kufrech, s nimiž neustále cestuje po světě. I když přiznává svou neukotvenost, zůstal v ní velký cit a obdiv pro zdejší folklor, z něhož pro svou tvorbu čerpá, a láska k české krajině. Spoléhá jen sama na sebe a jejím životním tématem se stalo hledání kořenů a pravého domova... (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neotevřela se, pocity má v hlavě ne v srdci, oči tvrdé a smutné...- ale chápu... Jak to zvládala v Americe ani slovo, čím se živila maminka neprozradila, do komnaty si nepozvala ani otce ani maminku, jen babičku-neodpuštění ? v pořadu Babylon je na city i fakta sdílnější a přiznává že to bylo tvrdé rozhodnutí od matky... ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama