Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Guatemale je celkom bežné, že 12-ročné deti pracujú ako farmári, aby dokázali seba a svoje rodiny uživiť. Living on One Dollar je dokument o štyroch amerických študentoch, ktorí sa rozhodnú v Guatemale počas 56 dní prežiť s jedným dolárom na deň. Kvôli lepšiemu zobrazeniu a vžitia sa do situácie obyvateľov Guatemaly žijú v rovnakých domoch, spia na podlahe, živia sa ako farmári a spovedajú ľudí okolo seba. (Nolanofil)

(více)

Recenze (5)

Nolanofil 

všechny recenze uživatele

Dobrý nápad, ale tak trochu nedotiahnutý do konca. Vyžiť z 1 dollára na den, musí byť peklo. Chalani sa o to pokúsili, pochudli, niektorí aj ochoreli a získali dobrú životnú skúsenosť. ()

gemi 

všechny recenze uživatele

Čtyři kamarádi vzoru "velkoměstský floutek" se rozhodli vyzkoušet, jaké to je dva měsíce přežívat s jedním dolarem v guatemalském slumu. Celkem nepřekvapivě přišli na to, že nic extra. Dokument je dost filosofický, přináší řadu důležitých otázek, ale jenom minimum odpovědí. Chybí také řada souvislostí, tvůrci nevysvětlují dostatečně metodiku celého experimentu (kde vzali ubykaci s pozemkem atp.), čímž by byl výsledek trošku robustnější. Za tu necelou hodinku toho dokument moc nestihne. Ve chvíli, kdy si člověk začíná k postavám budovat nějaký vztah, film končí. Ale jako lekce skromnosti a možnost uvědomit si, v jakém nadbytku si žijeme (a přesto furt mrmláme!), je to vynikající. (Druhé zhlédnutí, první 29. 9. 2014) ()

-tHESWINe- 

všechny recenze uživatele

Trochu umělý dokument o dvou studentících ekonomiky a jejich dvou filmařích, kteří si předsevzali že pojedou do Guatemaly a budou žít z jednoho dolaru na den (jeden dolar pro každého, tedy čtyři dolary celkem na den). Nějak ale nepochopili že Guatemalané pro svůj dolar musí pracovat, a ne jen ho ráno vytáhnout z klobouku a pak se celý den poflakovat po okolí a sázet ředkvičky. Ale jako cestopis celkem dobré. ()

llydeb 

všechny recenze uživatele

Krátký dokument o 4 studentech, kteří letní prázdniny trávili v guatemalské vesničce s příjmem 1 USD na den na osobu. Film ukazuje, že kde není sociální stát, je pro přežití nezbytná soudržnost komunity. Dále, že místní obyvatelé mnohdy nemají peníze dokončit ani základní školu. V důsledku toho pracují od dětství jako nekvalifikovaní nádeníci bez garance pravidelného příjmu. Pozitivní bylo vidět, že mikropůjčky mohou zásadním způsobem zlepšit kvalitu života, protože místním umožňují začít podnikat a tak vydělat na zdravotní péči, školu pro děti, dostatek potraviny a např. drahý sporák (v chatrči pak není kouř z otevřeného ohniště a ušetří se drahé dřevo). ()

Reklama

Reklama