Reklama

Reklama

Nepřítel třídy

(festivalový název)
  • Slovinsko Razredni sovraznik (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

V tomto působivém slovinském debutu Roka Bičeka skupina teenagerů obviní svého nového učitele němčiny z toho, že kvůli jeho vysokým nárokům spáchala jejich spolužačka sebevraždu. Na gymnáziu se rozhoří neuhasitelná bitva různých názorů a postojů a každý střet mezi třídou a učitelem hrozí přerůst v násilnosti. Režisér podmanivě střídá stavy napětí a úzkosti z výbušné situace. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (54)

claudel 

všechny recenze uživatele

Filmová výzva 2018 - Slovinsko. Velmi divný film o tom, jak zápasí slovinský Ivan Trojan se středoškoláky, z nichž třetina je na pořádnou facku a kopanec do zadní části těla. Největší slabina filmu tkví v scénáři, ději, jeho plynulosti. Samotný námět má obrovský potenciál a několik zajímavých či silných scén se ve filmu objeví, ale jsou poskládány nevhodně a nesouvisle. Něco se načne a následně skončí ve slepé uličce. Některé scény na sebe nenavazují ani logicky. Šikovný dramaturg by s tím poradil, ale dle zdejšího hodnocení vidím, že jsem v menšině, asi mě iritovalo něco, co mnozí ocenili. ()

Deschain 

všechny recenze uživatele

Podobné ako francúzska The Class. Toto ma ale predsa len bavilo o niečo viac. Má to dobrú gradáciu a citeľnú dusivú atmosféru. Po zhliadnutí podobného filmu mám vždy pocit, že byť učiteľom je asi to najťažšie zamestnanie na svete. Inak, len mne pán profesor pripomína Ivana Trojana? IFF Bratislava (7.11.2013 - Kino Mladosť) /Po filme sme mali Q&A, režiséra a spoluscenáristu Biceka inšpirovali skutočné udalosti, ktoré zažil na škole - samovražda dievčiny z vyššieho ročníka, dokonca aj sviečky a scéna so školským rádiom sa udiali; do úloh obsadil nehercov/študentov, ktorých hľadal a vyberal po stredných školách v meste; dievča, ktoré hrá Sabinu ju najprv hrať nechcelo, a tým sa vlastne vyhovovala povahovo filmovej postave/ ()

Reklama

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalé drama ze školního prostředí. Bez nějakých krvavých scén, nebo srdceryvných okamžiků. Na pozadí jedné tragédie se rozehrává konflikt mezi žáky a učitelem, který nakonec musí řešit vedení školy. Velmi autentické, s výborně udělaným koncem. V podání Igora parádní herecký výkon, což lze určitě říct i o studentském osazenstvu, jehož znalost němčiny byla pro mě až ohromující. Jen jsem musel chtě, nechtě s nostalgií zavzpomínal na některé naše učitele. Jak jsme je neměli rádi a jak jsme byli tak naivní a hloupí. Ale na to si musí přijít každý sám. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

No áno, tak to chodí, keď po slniečkovom učiteľovi s minimálnymi nárokmi príde do triedy niekto, kto to s učením a prípravou študentov do života myslí vážne. Ide tak o školskú drámu, ktorá nazerá na problém v spojitosti so samovraždou spolužiačky z oboch pohľadov, študentov i učiteľov. Nemôžem si ale pomôcť, niektorí študenti a ich niektoré reakcie na vzniknutú situáciu mi často prišli veľmi teatrálne, umelé, s cieľom čo najviac šokovať diváka a prehĺbiť dramatickú stránku veci. Chýbala však tomu prirodzenosť, hlavne čo sa týka názorových konfliktov medzi oboma stranami. Minimálne by sa tým aspoň prehĺbila emotívna stránka, ktorá bola v tomto prípade takmer nulová, výsledkom čoho bola skutočnosť, že som si k študentom nezískal skoro žiaden vzťah. Naproti tomu záverečná reč triedneho učiteľa Zupana stála za to. Jasné, prekrásnym spôsobom formulované myšlienky, zrelé a nevyvrátiteľné argumenty, ktoré nedovoľujú žiadnemu divákovi pochybovať o tom, kto mal po celý čas navrch. Pôvodne som snímok plánoval ohodnotiť tromi hviezdami, ale záverečný Zupanov monológ ma presvedčil pridať ešte hviezdu navrch. 70/100 ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Den před koncem festivalu se mi konečně podařilo nalézt film, na který jsem letos celé Vary čekala. Slovinský Nepřítel třídy narozdíl od takového Chlapectví nebo Kalvárie není snímkem, o kterém jsem slyšela už před jeho zařazením do festivalového programu, nicméně o to silněji na mě zapůsobil. A pravda je taková, že mě tento realistický, nepříjemný, vyhrocený konflikt mezi třídou a učitelem chytl od první minuty a nepustil mě do závěrečných titulků. Variety sekce holt zas jednou válí, Igor Samobor je mým letošním hereckým objevem a jedním z mých největších letošních festivalových pochybení bylo nejít na první projekci filmu, kterou uváděl režisér Rok Biček. #TeamZupan ()

Galerie (26)

Zajímavosti (4)

  • Film byl promítán na mnoha středních školách a součástí projekty byly speciální debaty o filmu a o vztazích, které panují v té které třídě. (Terva)
  • Natáčení probíhalo ve Slovinsku na Severním Jadranu a interiéry se dotáčely v Novo Meste. (Terva)
  • Pouze pět protagonistů byli profesionální herci, ostatní byli učitelé a žáci různých škol. (Terva)

Reklama

Reklama