Reklama

Reklama

Nepřítel třídy

(festivalový název)
  • Slovinsko Razredni sovraznik (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

V tomto působivém slovinském debutu Roka Bičeka skupina teenagerů obviní svého nového učitele němčiny z toho, že kvůli jeho vysokým nárokům spáchala jejich spolužačka sebevraždu. Na gymnáziu se rozhoří neuhasitelná bitva různých názorů a postojů a každý střet mezi třídou a učitelem hrozí přerůst v násilnosti. Režisér podmanivě střídá stavy napětí a úzkosti z výbušné situace. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (54)

Dadel 

všechny recenze uživatele

Celovečerní prvenec Roka Bičeka je vynikajícím dramatem podle skutečné události ze školního prostředí (viz jedna z mála nezavádějících anotací na MFFKV). (Ne)herci v rolích studentů jsou naprosto přirození, ale obsazení dominuje Igor Hníz...Samobor v roli učitele němčiny (hodně připomíná Ivana Trojana). Btw..slovinské školství musí být "zřejmě slušnej oddíl", protože studenti ovládají němčinu na takové úrovni, o jaké si mé gymnaziální já mohlo nechat jen zdát. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Asi som mala čítať medzi riadkami a nečítala som. Všetky tie podnety, ktoré spustili to, čo sa potom začalo diať, mi prišli veľmi slabé, nemyslím tým samotnú samovraždu. Akoby sa z blchy robil slon. Deti sa vzbúrili, že za všetko môžu profesori/systém. To isté mohli povedať o nich, že sa nikto nezaujímal o kamarátku Sabinu, keď si ničoho nevšimli a v konečnom dôsledku tiež neboli neviem ako poslušní. Nemčinár mi prišiel síce svojský, ale koľko takých profesorov som mala aj ja sama. Film ma začal baviť až po rodičovskom. Niektorí rodičia sa naozaj predviedli, ale tak to chodí aj v skutočnom svete, môžem potvrdiť. A v skutočnom svete vždy budú ľudia, ktorí preplávajú životom bez väčšieho zaváhania, ale aj takí, ktorí čo i len malinké zaváhanie nezvládnu a vzdajú to. Herecké výkony chválim. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Mimořádně poutavý a srozumitelný film, který mne hluboce zasáhl. Přirozenost, s níž je vyprávěn, a intenzita, s níž graduje ke svému velkému závěru, mě nutí tomuto fantastickému režijnímu debutu sklonit nejhlubší hold. Závěrečná scéna, kdy se nenáviděný učitel loučí se svou třídou a pronáší k ní své poslední poselství o životě a smrti, mnou nesmírně otřásla a pohnula. Herecké výkony představitelů všech rolí jsou mimořádně autentické, civilně napsané dialogy nechávají vzniknout neobyčejně silným emocím, a celý film nutí k dlouhému a bolestnému zamyšlení o našem světě. A celková atmosféra v tomto filmu je nesmírně intenzivní a místy až k nerozdýchání. Filmů s divácky vděčným námětem o školním prostředí a kolektivech teenagerů existují mraky, ale snad žádný mě tak nerozerval na cucky jako tento. Pokud se tomuto filmu poštěstí dostat do české distribuce - a velmi bych mu to přál - jsem si jistý, že získá velký divácký ohlas. Osobně ho doporučuji všemi deseti. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Nový němčinář nahradil těhotnou předchůdkyni, nesnaží se být oblíbený, ale chce studenty naučit němčinu i chování. Sebevražda jedné spolužačky ovšem zakrátko obrátí skoro celou třídu proti němu. Od jistého momentu je prakticky nemožné, aby se situace pokojně urovnala. Pár bizarních momentů na odlehčení je opravdu podle skutečných událostí (vážně byl ve třídě šprt, který chtěl psát písemku, na kterou se připravil apod.). Vynikající Igor Samobor v debutu, který stojí za to vidět! ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Vy Slovinci buď zabíjate iných alebo seba samých. Prečo žiť? A je tak sebecké sa zabiť? Samovražda je od nepamäti citlivou otázkou. Tento film to chytil za pačesy, hoci jednoznačné odpovede, ak nejaké vôbec sú, nedáva. Zato nastavuje zrkadlo danej situácii tak verne, až ma napadlo, že možno existuje jeden národ, ktorý je mi predsa len mentálne bližší ako Češi. Sú to Slovinci. IFF BA 2013 ()

Galerie (26)

Zajímavosti (4)

  • Natáčení probíhalo ve Slovinsku na Severním Jadranu a interiéry se dotáčely v Novo Meste. (Terva)
  • Pouze pět protagonistů byli profesionální herci, ostatní byli učitelé a žáci různých škol. (Terva)
  • Film byl promítán na mnoha středních školách a součástí projekty byly speciální debaty o filmu a o vztazích, které panují v té které třídě. (Terva)

Reklama

Reklama