Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý zprostředkovatel eutanazie, syn nacistického doktora, vlastní prostorný dům, který využívá k pronajímání pokojů pohledným mladým studentkám. Záměrně pouze těm… Pak se totiž plazí sítí tajných chodeb, které jsou skryty za zdmi, aby mohl nic netušící dívky šmírovat, případně je otravovat nebo lekat různými nepříjemnými pastmi. Spoustu času také tráví psaním memoárů ve své mučící místnosti. (ČSFD.cz)

(více)

Recenze (15)

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Vcelku zaujímavý polozabudnutý horor, ktorý je hereckou one man show svojrázneho Klausa Kinskeho. Príbeh je priamočiary, bez výraznejšej dejovej zápletky či zauzlenia. Od začiatku je jasné, komu tu špliecha na maják a časom sú najmä prostredníctvom vrahových monológov a sebavýpovedí čiastočne odkrývané pohnútky jeho zvráteného konania ako aj detaily z jeho temnej minulosti. Hoci viaceré dobré nápady tu nie sú dotiahnuté k dokonalosti, Crawlspace napriek tomu prináša niekoľko pozoruhodných momentov a originálnych hororových vychytávok, vďaka ktorým stojí za to si ho pozrieť. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Já nevím. Hned první pohled na Kinského a vše o filmu je jasné, On je prostě odporný psychopat už od pohledu a tady stačí jeden jediný (hned ten první) záběr na jeho tvář a víte, že to není normální člověk ale prostě ujetý magor. Což docela podstatně ubírá na následujícím budování atmosféry. Která postupně mizí a mizí a utápí se v nudné bezradnosti. 2,5* ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Triler stojí predovšetkým na démonickom Klausovi, ktorý sa v roli nacistického psychopata našiel. Vraždy, krysy, voyerizmus vo vzduchovej šachte, (nevýrazná) hlavná hrdina - to všetko je podružné, niekedy aj nudné. Ale Klaus to istí...teda, ak sa práve nehreháňa na skeletonovom skejte po vzduchovej šachte. To už bola komédia. Škoda slabého záveru, keď sa všetko až príliš ľahko rieši výstrelom zo zbrane. ()

Quint 

všechny recenze uživatele

Minimalistický slasher, odehrávající se pouze v jednom domě, jehož domácím je vyšinutý syn nacistického chirurga, který šmíruje a vraždí svoje nájemnice. Vhodnějšího herce, než Klause Kinskiho, si do hlavní role tvůrci vybrat nemohli. Natáčení s ním bylo jako obvykle pro celý štáb hotové peklo (viz krátký dokument "Please Kill Mr. Kinski"). Kinski neměl rád, když ho někdo režíroval. Odmítal říkat repliky, které se mu nelíbily, čímž někdy narušoval srozumitelnost dialogů. Rád se režíroval sám. Považoval se totiž za nejdůležitější součást všech svých filmů. A v tomto případě je to skutečně jeho one man show. Nebýt jeho přítomnosti, uzívali byste se k smrti. Ve většině filmu se totiž prakticky nic neděje. Kinski však dokáže svým creepy pohledem diváky nepříjemně zhypnotizovat při pouhém prolézání větracích šachet nebo psaní deníku, což je jeho náplní ve většině filmu (přestože je příběh vyprávěný většinou z pohledu jeho postavy, tak k většině vraždám nakonec dojde mimo obraz). Diváckou pozornost pomůže udržet i Fulciho kameraman Sergio Salvati a De Palmův oblíbený skladatel Pino Donaggio. Film se natáčel v Itálii a velkou část štábu tvořili Italové. Crawlspace tak díky tomu po formální stránce připomíná trochu i giallo filmy. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

No fuj ještě že nemáme ty americký baráky prolezlý klimatizačníma šachtama. Dva roky před Brucem Willisem ve Smrtonosné pasti se tam plížil Klaus Kinski, což byl pořádný úchyl (nejen postava, ale co jsem slyšel i herec). Majitel domu, který šmíruje nájemníky, pouští jim do pokojů krysy, chová si ženu v kleci s uřízlým jazykem, hraje ruskou ruletu, sleduje Hitlera, vymýšlí pasti a občas někoho zabije. Na hlavním psychopatovi a jeho představiteli Kinskim to stojí a troufám si říct, že jsem dlouho neviděl takového magora. Zbytek je průměr - vraždy mimo záběr, nezajímavé postavy včetně té hlavní, občas nuda. Ale finální honička domem stojí za to, takže ty tři hvězdy si to bez problémů zaslouží. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (3)

  • Pro režiséra Davida Schmoellera a celý filmový štáb bylo natáčení velice náročné a obtížné. Klaus Kinski během natáčení dělal různé problémy – první den natáčení se popral s kameramanem, následně odmítal reagovat na pokyny režiséra a často se urážel. (Yoshitsune)
  • Ve snímku byla použita výprava je z filmu Trol (1986). (akisha)
  • Klaus Kinski bol doslova veľmi nespokojný s pôvodným oblečením, ktoré bolo do filmu vybraté pre jeho postavu. Sám si kúpil úplne nové oblečenie, pričom náklady nechal účtovať producentom filmu. Po skončení natáčania si potom oblečenie nechal pre seba. (westerns)

Reklama

Reklama