Reklama

Reklama

13. komnata - Série 9 (2013) (série)


13. komnata Tomáše Krejčíře (S09E12)

(epizoda)
TV spot

Obsahy(1)

Známý herec a moderátor vystoupil po dvaceti letech z mormonské církve. Jeho život ztratil přísná pravidla a rozpadla se mu rodina. Musel se naučit žít jinak, sám za sebe. Herec a moderátor Tomáš Krejčíř se narodil před dvaačtyřiceti lety v Českých Budějovicích a tady na gymnáziu potkal i svou budoucí manželku Gábinu. Když jim bylo osmnáct, seznámili se s misionáři Církve Ježíše Krista Svatých Posledních Dnů – mormony. Pro Tomáše, který byl od dětství otevřen víře a zajímala ho duchovní stránka lidské povahy, bylo toto setkání velmi inspirativní. Na víře mormonů se mu líbilo, že dávala jeho životu řád. Navíc se zde stýkal s rodilými Američany a díky nim se naučil dobře anglicky. Téměř dvacet let šlo vše v Tomášově životě podle představ církve. Manželům Krejčířovým, kteří oba vystudovali vysokou školu v Praze, se narodily tři děti a Tomáš postupně stoupal na žebříčku církevních hodnostářů. V této víře žila celá jeho rodina. V herecké profesi mu však přísná pravidla přinášela komplikace, například musel pečlivě vážit výběr rolí, na večírcích se nesměl napít alkoholu; mormoni přísně zapovídají svým členům i pití kávy a čaje.
Před třemi roky se Tomáš s rodinou rozhodl, že z církve vystoupí, mimo jiné i pro svou domněnku, že mormoni všem neměří stejným metrem. Život v této církvi dnes přirovnává k životu delfína v delfináriu, který žije v čistém bazénu bez starostí o potravu, ale občas vyskočí a vidí širé moře, o jehož kouzlu se mu zdá čím dál častěji, ale ví, že v něm čeká i nebezpečí.
S krizí středního věku přišla i krize hodnot, které Tomáš dvacet let vyznával. S odchodem z církve přišel i rozpad rodiny. Ze dne na den musel přehodnotit svůj život i víru. Církev však nijak neočerňuje. Celý jeho život se rázem změnil a on se teď musí naučit žít sám za sebe, bez berličky víry a její ochranitelské náruče, a najít sám sebe, stabilitu i jistotu. Ztratil víru i rodinu a začíná znovu. A úspěšně. Daří se mu jako podnikateli rozšiřovat síť očních a estetických klinik, jejichž je spolumajitelem. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (3)

kingik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bulvární tisk ho svého času označoval za náboženského fanatika, podivína a pomatence. Cílem dokumentární zpovědi v rámci cyklu "13. komnat" bylo poodhalit roušku soukromí původně vystudovaného herce na DAMU, který se do povědomí diváků dostal spíše jako známý moderátor, a konečně o Tomáši Krejčířovi zjistit pravdu prostřednictvím jeho osobní výpovědi. Krejčíř se po dvaceti letech rozhodl vystoupit z mormonské církve ve které dosáhl až na postavení vysokého hodnostáře, ale stále více v něm hlodala domněnka, že tahle, podle mého názoru sekta, mimo jiné neměří všem stejným metrem. Dobrovolně vstoupil do této církve na začátku devadesátých let coby mladík a sebe i svoji rodinu vedl v této víře zachovávající přísná pravidla k jakémusi spasení. Postupem let však začal stále více pochybovat o smyslu tohoto členství, přicházel o pracovní nabídky až s tím seknul. Následně se mu rozpadla rodina. Otec tří dětí zřejmě až ve středním věku vzal lidově řečeno rozum do hrsti, našel nový smysl života i když nepopsal v čem přesně a také si našel i novou píchačku, která je na rozdíl od jeho manželky, docela nezajímavý typ. Vstup mezi zákeřné a nevypočítavé mormony bych přisuzoval jeho mladistvé nerozvážnosti a také jeho zájmu o duchovní stránku člověka, ale stejně si nejsem jistý jestli tomu tak opravdu bylo a nějaké to přesvědčení v něm bylo a rozhodně v nemalé části. On ten Krejčíř je vážně trochu podivín. A hlavně fuj. Dejte pokoj s náboženskými sektami! Jedná se o jeden z těch zajímavějších dílů z populárního cyklu dokumentů. Mé hodnocení: 70% ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama