Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Originální, provokativní, výstřední, inspirativní. Plachý, samotářský, nevyrovnaný, uzavřený. To byl jeden z nejtalentovanějších návrhářů světa módy. To byl Yves Saint Laurent. Toto je jeho příběh... Yves Saint Laurent odchází jako sedmnáctiletý do Paříže a stává se spolupracovníkem Christi-ana Diora. Je považován za jednoho z nejlep-ších módních návrhářů své doby. V listopadu 1957 je ve věku pouhých 21 let požádán, aby dohlížel nad módním domem nedávno zesnulého Christiana Diora. Laurent se stává novým uměleckým ředitelem. Vzápětí představuje svou první módní kolekci haute couture, která se stává okamžitým hitem. Během módní přehlídky se seznamuje s Pierrem Bergém, svou budoucí láskou a životním i obchodním partnerem. O tři roky později spolu vytvářejí značku Yves Saint Laurent. Laurent trpí depresemi, opájí se alkoholem a drogami. Navzdory svým vnitřním démonům a pochybnostem, se mu však daří obrátit ospalý svět módy vzhůru nohama. Jeho jméno se stává symbolem kreativity a luxusu. Jeho návrhy mění a vytvářejí nové trendy v módě... (Bioscop)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (86)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Tak nějak vnitřně (a dílem i zevně) umělecky rozervané ... a maličko exhibicionistické, nicméně životopis by měl být v první řadě o ŽIVOTĚ, nikoli o díle - tudíž účel je splněn a drobné nedostatky tentokrát pomíjím, neboť forma je interesantní, obsah vypovídající, emoce přítomné, tah na branku zcela zřejmý ... a víceméně nezáludný. Slabší 4* ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Příjemný životopisný film, ale nic zvláštního, krásné obrázky, které hezky plynou. Znalci života a díla Yvese Saint Laurenta jistě budou vědět víc, pro ty, kteří tolik jeho značku nectí to může být nicméně zajímavé seznámení se světem francouzské haute couture od 50. let dál. Saint Laurent se narodil ještě v Oranu, takže je velmi zajímavé vnímat i tento vliv na jeho život a módu. Jinak je to hezký melodram, emocemi prodchnutý je samozřejmě Saint Laurentův životní vztah s Pierrem Bergé. Hezké modelky a vhled do popkultury je samozřejmostí. ()

Reklama

kornflakeska 

všechny recenze uživatele

Jak už tady zaznělo, nedozvíme se moc podstatných faktů o navrháři, vše se točí kolem vztahu Yvese a Pierra, jeho milencích, jeho psychických problémech a především (a mnohokrát opakovaně) o tvůrčím géniovi ducha. Jako v mnoha jiných životopisných filmech je v podstatě zobrazován téměř kultovní rozměr osobnosti, ikony, jež je "obětí vlastního talentu" a neustále balancuje mezi obdivuhodnou pracovní zarputilostí a rozervaností. Pávě tento aspekt filmu mě nejvíce popudil - tento způsob vykreslení postavy se stává primárně klišovitým a neoriginálním. Mnohé vztahy, jejich vznik, příčiny, důsledky jsou nedovysvětleny, téměř odseknuty tam, kde se to režisérovi hodilo. Avšak, musím přiznat, že vizuální stránka filmu je nádherná, potěší snad každou ženskou duši, a u mě ovlivnila celkové vyznění díla. Kostýmy, interiéry, make-up, luxus - na to vše se bezesporu krásně dívá, a tak právě oné "uchvácení krásou" se z hlavního hrdiny může přenést i na diváka. Hudba plní konvenční funkci, ale výborně doplňuje nádhernou vizualitu a některé scény (především na začátku filmu) jsou skutečně lehce vtipné, dojemné a něčím neotřelé. ()

necisty 

všechny recenze uživatele

Někdy si pokládám otázku, zda je lepší být buzna a mít pod sebou jedno z největších návrhářských impérií, ale pak se vždy ujistím, že p*chat ženské je lepší. Tento příběh mě dlouho zajímal, móda YSL se mi líbí a o jejím tvůrci jsem vlastně nikdy moc neslyšel. Co mě trochu zklamalo, že jsem se vlastně moc o jeho životě za ty necelé dvě hodiny ani nedozvěděl, je možné, že kromě několika přehlídek, celkového počtu vytvořených oděvů a milostných trojúhelníku nebylo moc co dál nabídnout, ale jedno je jasné - natočené je to na jedničku! Příběh mě chytl, velice dobře zahrané nejen Pierrem, hudba dodává třešničku a dokonce i český dabing je na vysoké úrovni. Ke všemu nikdy jsem neviděl tak silnou rovnováhu mezi výskytem homosexuálů a nádherných ženských, což se také v případě Francouzek ani nedivíme, že?! Každopádně už ani nehodlám hledat film, kde by to bylo vyrovnanější... Fakt ne, jeden film o teplém návrháři prozatím na 5 let stačí. Ale to je vedlejší, kloubouk dolů Yvesi. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jako neznalec světa módy mi osobnost Yves Saint Laurent nic neříkala.. Jasně název značky znám, ale to je asi tak vše.. Tak nějak jsem si myslela,, že k rozšíření obzorů by mi mohl tento životopisný snímek dopomoci.. Okrajově jsem zjistila, že osobnost Saint Laurenta byla více než zajímavá (homosexuál, geniální návrhář, průkopník v módním průmyslu, vizionář, narkoman, psychicky labilní, promiskuitní).. To bylo ale asi tak vše.. Dějová linie se v rámci let nedá pevně uchopit.. Scénář je vlažný jako v poledne objevený zapomenutý čaj z rána.. Dalo se toho tolik vytřískat a hlavně emotivně podkreslit.. Bohužel tohle nevyšlo.. To si Yves nezasloužil.. Životopis "Yves Saint Laurent" rozhodně nepatří k francouzským předním filmům.. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (2)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v Paríži. (dyfur)
  • Režisér připravoval a natáčel film se souhlasem Pierra Bergého, což mu otevřelo dveře i do archivů zesnulého módního tvůrce. (kenny.h)

Související novinky

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

10.07.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 10. do 16. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

YSL oblékne Francii. Dvakrát.

YSL oblékne Francii. Dvakrát.

08.01.2014

Do francouzskch kin se letos chystají hned dva filmy o jednom z nejvýznamnějších módních návrhářů 20. století Yves-Saint Laurentovi (1936-2011). Logo YSL se stalo značkou známou po celém světě a o… (více)

Reklama

Reklama