Reklama

Reklama

Obřad

  • Česko Slavnost (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Slavnost je paralelou světa, ve kterém mentální a sociální zaostalost, závist a primitivní arogance plodí zlo, které dokáže dohnat jeho nositele až k těm nejhrůznějším činům. Rodina ze střední buržoazní vrstvy najde na inzerát dívku, která se má starat o jejich dům a domácnost. Zprvu se zdá, že Sophie je učiněný poklad. Skvěle vaří, uklízí a pečlivě plní veškeré příkazy paní domu, pokud... nejsou napsané. Sophie má totiž těžkou dyslexii a neumí číst ani psát. Svůj handicap se snaží za každou cenu skrývat, což jí přináší mnohá psychická traumata. Doslova se na ni nalepí Jeanne, žena z pošty, která ráda odhaluje lidská tajemství a svou průměrnost si vynahrazuje drzostí a arogancí. Obě dívky se spřátelí a vzájemně přiživují svou nenávist k bohatým Sophiiným zaměstnavatelům, k jejich vzdělání, určité nadřazenosti a kultivovanosti. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (69)

milancecil 

všechny recenze uživatele

Opravdu velmi silný příběh se skvělým hereckým obsazením, přitom začíná tak celkem obyčejně a rozhodně nevěstí nic z toho, co tragického se v závěru odehraje, film má výborně vystavěný děj, kdy divák sice tak nějak tuší nachystanou zápletku, nějaký neodvratitelný konflikt, domýšlí si nějakou eskalující událost, ale rozhodně ne něco tak brutálního, myslím však, že bohužel velmi uvěřitelného, po shlédnutí celého filmu jsem si uvědomil, jakou že jsem to vlastně viděl propracovanou studii kořenů vražedného násilí, kdy dlouho mokvající zášť dvou narušených a životní situací frustrovaných žen náhle pukne a krvavá hra nabere nevratný směr, kdy náhle nabytá moc a vábení ke kruté pomstě je mění ve vraždící monstra, odhodlání vykonat akt zvrhlé spravedlnosti vítězí, smutné, šokující, ale nepřehlédnutelně vynikají filmové dílo. Zajímavý komentář : Fridecka ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Thriller natočený podle detektivního příběhu Ruth Rendellové „A Judgement in Stone“. U nás vyšel pod názvem“ Pochmurný dům“. Četla jsem to sice už hodně dávno, ale na tuhle neobvyklou detektivku se zapomenout prostě nedá!!! Připravila jsem se sice o napětí a o moment překvapení, ale zato jsem si mohla o to víc vychutnat skvělé herectví. Půjčila jsem si od Ruth (z knihy) pár vět: „Gramotnost je jeden ze základních kamenů. Být negramotný znamená být deformovaný, zmrzačený.“ Kniha i film shodně za *****. ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Od Chabrola jsem viděl několik filmů z přelomu 60. a 70. let, tak jsem byl docela zvědavej, jestli za těch cca 25 let u něho nastala nějaká změna, ať už k lepšímu, nebo k horšímu. A ono se nic nezměnilo. Je to pořád starej dobrej Claude Chabrol se všim, co k jeho filmům patří - mrazivá atmosféra, jakýsi minimalistický herectví a "šokující" závěr. Nunto dodat, že kdo už nějaký Chabrolovy filmy viděl, tak ho ten závěr asi tak moc nepřekvapí. Jinak v těch starších filmech to herecky obvykle táhla Stéphane Audran. Tady excelovala pro mě naprosto neznámá Sandrine Bonnaire. Pro mě asi nejlepší Chabrolův film, co jsem zatim viděl. 80% ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Šokujúci záver je vskutku zaujímavým vyvrcholením tohto filmu, ktorý má výborný adaptovaný scenár. Špeciálne by som vypichol herecké koncerty oboch herečiek hrajúcich asociálne ženy, ktorým nikto nedokázal ich minulé previnenia. A teraz sa postupne spriahnu proti bohatým a vzdelaným členom jednej rodiny... ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Precizní, detailní, i když možná malinko akademická, psychologická studie podivuhodné omezenkyně a jejího života, jež stojí a padá na sevřených hereckých výkonech. Pointa musí zaujmout každého, o efektně syrovém závěru se to bohužel říci nedá, protože tady, zejména na druhý pohled, dosavadní realistický ráz dostává na frak. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (4)

  • Film získal hlavní cenu filmových kritiků v Los Angeles pro nejlepší cizojazyčný film. (Terva)
  • Film byl nominován na sedm cen Césara, a to v kategoriích nejlepší herec ve vedlejší roli, nejlepší herecký výkon, nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli, nejlepší režie, nejlepší film a nejlepší scénář. Nominaci v cenu proměnila jen Isabelle Huppert, která si odnesla sošku pro nejlepší herečku. (Terva)
  • Sandrine Bonnaire získala na filmovém festivalu v Benátkách Pohár Volpi za nejlepší ženský herecký výkon. (Terva)

Reklama

Reklama