Reklama

Reklama

Velká marťanská válka 1913 - 1917

(TV film)
  • Česko Velká marťanská válka (více)

Obsahy(1)

HISTORY uvádí Velkou marťanskou válku 1913 - 1917 inspirovanou slavnou rozhlasovou adaptací románu H.G. Wellse Válka světů od Orsona Wellese z roku 1938. Tento speciální dvouhodinový pořad je kombinací dramatu a dokumentu využívající působivou paralelu s první světovou válkou, spojuje sci-fi s reálnými fakty, aby odhalil hrůzy války z počátku 20. století. Film se snaží ukázat, jak by tehdejší lidé asi vnímali novou válečnou techniku. Vypráví příběh katastrofálních událostí z let 1913 - 1917, kdy lidstvo čelilo nepřátelské mimozemské invazi. Tento unikátní pohled na válku z fiktivního úhlu založený na skutečných událostech zvaný Velká marťanská válka 1913 - 1917 kombinuje dobové archivní nahrávky se zvláštními efekty a vytváří záznam 'mimozemské invaze', ve kterém herci představují historiky a veterány vyprávějící o tomto konfliktu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Zvláštne a pomerne zaujímavé nakladanie s Wellsovou vojnou svetov, držiace sa zadefinovaného štýlu už v obsahu naznačenej legendárnej rozhlasovej adaptácie Orsona Wellesa (ak sa vám tie dve mená pletú, nebojte sa, nikto vás neukrižuje), ktorá v roku 1938 rozpútala svojou dokumentaristicko-spravodajskou formou paniku naprieč celou Amerikou. Great Martian War 1913 - 1917 operuje s týmto odkazom a využíva kontext a dobové reálie I. sv. vojny, za použitia skutočných záznamov, rozhovorov, špičkových animácií a ďalších pre rekonštrukciu fiktívneho konfliktu. Dá sa na to nazerať buďto ako na poctu týmto dvom pánom, pokus o súčasný vtip alebo metaforu hrôz a zverstiev I. sv. vojny, kde všetko nahromadené zlo a beštialitu tvorcovia sústredia do fiktívneho nepriateľa; monštra. Mne sa najväčšmi pozdáva kombinácia prvej a tretej možnosti interpretácie. Problémom však zostáva, že je to trochu nedotiahnuté a nedomyslené, efektné pasáže nasleduje pár nezmyslov a niektoré veci pôsobia príliš nastavene a nereálne na to, aby dokázali urobiť dojem autentickosti na mladého diváka, nevzdelaného v tejto oblasti. Prosto na originál to ani zďaleka nemá, ale vidieť to sa celkom oplatí. 60% ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Dva možné úhly pohledu: flusanec do tváří nejméně sedmnácti milionů padlých, kteří se účastnili nejděsivějšího konfliktu lidských dějin (pokud jsem nyní rozrušil nějakého fakultativního či katedrálního hysterika... pardon, historika z katedry filozofické fakulty, omlouvám se, ale dovoluji si započítat mezi oběti i pohřešované, neboť tak nějak nepředpokládám, že se stále krčí někde ve vinném sklepě, válí se tam s kvérem a louskaj....honěj č.... a čekají, až se to přežene). Na druhou stranu na to můžeme popatřit takto - relativně nosný nápad, který někdo dosral ad absurdum. Nelogické, neetické, nedotažené. Takže platí teze číslo jedna. Tvůrcům bych ze srdce přál, aby šli o tomto svém záměru povyprávět libovolné jednotce, stahující se v rámci rotace ze zákopů na nějaký ten den do zázemí na odfrk a doplnění stavů. Myslím, že by oni zavšivení, přihluchlí a vyhořelí muži našli ještě trochu síly na dobře mířenou ránu pažbou někam nad kořen nosu. A nejen pažbou. ()

Reklama

milancecil odpad!

všechny recenze uživatele

313. To tedy ale byl skandální zážitek, obludně cynické, dezinformující a matoucí dílo se závažným, jen těžko odhadnutelným vlivem na diváky, něco takového bych na televizním programu nečekal, konsternovaný jsem zíral na zvrhlé smíchání většinou známých dokumentárních záběrů s potrhlou fikcí, pro mne je něco takového jednoznačně nepřijatelné, naprosto neomluvitelné a neodůvodnitelné, takový obsahový a kvalitativní brak ze současné televizní produkce mne opravdu šokoval, cítím jen zhnusení všemi, kdo se na realizaci a uvedení něčeho takového podíleli, takovou těžce pobuřující neúctu lze chápat jen jako pohrdavý, posměšný úšklebek lidstvu! ()

xymikon 

všechny recenze uživatele

Sakra lidi, možná jsem vadnej, ale tenhle fiktivní dokument je náhodou super. Jde hlavně o to se zamyslet. Dokážete si vůbec představit, kdyby se to skutečně stalo?! Je to jenom fantasie ale jeto dobrá fantasie. Ten kdo nechápe tekutý kov si musí hluboce zamyslet, že ve vesmíru může existovat podivné věci, které si neumíme představit. A podle mě tekutý kov není naprostý výmysl, když si představíte jak jde pokrok kupředu, tak za pomocí molekulární technologie, jde udělat mnohé. Ale k věci, je to velice propracované, promyšlené a podobně. Ten kdo nechápe, tak ať se nedívá. ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama