Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Miloš Kopecký v hořké televizní komedii. Ten titul voní dálkami: Borneo – zrovna vidíte tu zvlněnou exotickou cestu někam daleko, nesmírně daleko. Jenomže nejde jen o dálky cestovatelské, ale i o dálky zcela jiné: o vzdálenost jednoho člověka k druhému. A není pak vůbec důležité, měříme-li takovou vzdálenost kdesi ve vzdálené zemi nebo u nás doma v kuchyni. Protože i tam může být vzdálenost od jednoho člověka k druhému nikoli jen metr dvacet od stolu ke kredenci, nýbrž nepočítaně sedmi mil nevědění, neslyšení a zapomnění... Ať je to však jakkoli a kdykoli, každý z nás cítí vždycky jen „na míru vlastního srdce". Tak i mistr kuchař Václav Gregor (M. Kopecký), smutná mladá žena Ludmila Křimická (M. Vančurová), Václavova dcera Vladěna (I. Svobodová), Mirek (M. Pešek), prostě všichni v příběhu autora Oldřicha Daňka, který režijně nastudoval v roce 1983 Pavel Háša. Podívejme se tedy na příběh Václava Gregora, dříve lodního kuchaře, dnes zakotvivšího v kuchyni malé pražské hospůdky. (Česká televize)

(více)

Recenze (24)

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československý televizní film s M. Kopeckým v hlavní roli Václava Gregora, moudrého muže s nadhledem, působícího v dřívějších dobách jako kuchař na lodi, v současnosti vedoucího kuchyň v malé restauraci. Tento muž vyjadřuje slovní oporu citově nestabilní a nesebevědomé ženě, jež se nemůže smířit s rozvodem. Její bývalý partner se však neukazuje v příliš dobrém světle a nešťastná M. Vančurová si pomalu uvědomuje, že bez něho jí bude lépe. Ve vedlejších rolích se objevila I. Svobodová jako Gregorova dcera pracující ve stejném podniku jako servírka a M. Pešek coby její snoubenec číšník, povinně snášející trpké, ale v dobrém míněné, poznámky od svého budoucího tchána. Exotický název komorního hodinového snímku vychází z Kopeckého vyprávění, jež mělo dodat zoufalé M. Vančurové sílu. Bohužel scénář jinak skvělého O. Daňka i režie P. Háši mě tentokrát zklamaly, závěr snímku v podstatě neexistuje a navzdory výtečnému M. Kopeckému v roli ne nepodobné jeho legendárnímu Štrosmajerovi jsem nucen označit toto dílo jako podprůměrné. ()

vox_populi 

všechny recenze uživatele

motto: najdôležitejšie zo všetkého je veslovať - stále veslovať ďalej a ďalej...vlastne je to celkom príjemné dielo s hlbokou myšlienkou ktorú nie každý pochopí...dejovo dobre zvládnutá inscenácia, plná ľudských múdrosti a ľudského tepla, podfarbená tradične výbornou hereckou kreáciou majstra Kopeckého...za toho dávam plus jednu hviezdu ()

Reklama

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Se strečkama se hezky stejská...." Tuhle televizní inscenaci jsem si dnes pustil, abych "oslavil" neuvěřitelné sedmdesáté páté narozeniny mé milované Marty Vančurové. Miluji její úsměv, který když vykouzlí na rtech, není co řešit...  V případě této Daňkovi inscenace (nezapře se zde) jsem však dostal mnohem víc než ten její odzbrojující úsměv. Užil jsem si totiž hlavně Miloše Kopeckého, který zde má roli nepodobnou doktoru Štrosmajerovi. Zazní tu spousta jeho vtipných i moudrých průpovídek, ale nakonec to hezké moudro pronese sama Martička: "Život se nemá věšet jenom na jeden hřebík." Je v tom asi velký kus pravdy, ale když je tím "věšákem" jako v případě tohoto filmu famózní Kopecký, tak i přes výrazně slabší party skoro všech kolem něj, rád přihodím plný počet hvězdiček. PS: Krásnou doprovodnou hudbu zde složil Petr Mandel. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Zachovanie nádeje v životoch odohrávajúcich sa medzi embéčkami, stratami partnerov a upatlanými lokálmi. Alebo ako brať s humorom na tvári trpké karamboly a vzťahové rany a vyvážiť pachuť života peknou i keď vymyslenou príhodou. Napriek snahe o naliatie trochy životného optimizmu, z toho trochu trčí umakartová šedivosť reál socializmu. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Ono je to v podstatě takové malé komorní drama, které výrazně obohacuje svou přítomností Miloš Kopecký, jeho postava kuchaře Václava je totiž nesmírně sympatická a vyzařuje z ní krásná člověčina.. Půvabná Marta Vančurová je v roli ženy těsně po rozvodu lehce uvěřitelná, není s tou situací vyrovnaná, potřebuje čas na smíření.. K tomu něco humoru, několik vtipných výměn, pár životních pravd i mouder a příjemný hudební podmaz, u mě filmová spokojenost... ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama