Reklama

Reklama

Qissa: Příběh opuštěné duše

  • Německo Qissa - Der Geist ist ein einsamer Wanderer (více)
Trailer

Obsahy(1)

Umber Singh je Sikh, který během rozdělení Indie v roce 1947 přišel o všechno a nyní musí opustit svou vlast. Posedle proto touží po mužském potomkovi. Když se mu však narodí čtvrtá dcera, rozhodne se vzepřít svému osudu. Děj snímku QISSA se odehrává ve čtyřicátých letech v Pandžábu. Na zkušenostech jedné sikhské rodiny, v jejímž čele stojí Umber (Irrfan Khan), jsou detailně vylíčeny následky rozdělení Indie a Pákistánu. Poté, co je rodina nucena opustit svou vesnici, Umber prahne po mužském potomkovi víc než kdy předtím. Když mu však jeho žena porodí čtvrtou holčičku Kanwar, Umber se rozhodne vzepřít osudu a začne ji vychovávat jako chlapce. Toto nešťastné rozhodnutí má však za následek násilný rozpad rodiny a Kanwařino dospívání je díky němu poznamenáno řadou čím dál tím znepokojivějších situací. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (5)

Andrea1717 

všechny recenze uživatele

Ako taký je tento film dobrý, otázka je či sa mi páčil. Ani veľmi nie, nie však ako film ale skôr ako námet. Otec dievčaťa, ktoré vychovával ako syna dľa mňa nebol celkom v poriadku, súdiac podľa prelomových udalostiach po "synovej" svadbe. Ale stále som to chápala až do okamihu, návratu "syna" do rodného domu. Udalosti potom sa nejako vymykajú mojej snahe o pochopenie, príbeh veľmi realistický a v podstate svojej dosť krutý, sa razom mení na nejakú divnú duchárčinu, ktorú som vlastne ani nepochopila. Možno by bolo bývalo lepšie keby scenár bol zostal pri tej čistej krutej realite. Irrfana pod tou bradou bolo dosť ťažko poznať a samotný scenár z neho spravil veľmi nepríjemnú postavu. Napriek môjmu negatívnemu názoru na toto dielo, je film dobrý, odráža históriu a tragédiu života. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Fotr se zvencne z toho, že se mu rodí samé holky a žádný kluk, až svým šílenstvím zlikviduje všechno v okolí. Mysterióznost snímku byla legrační a řešení situace vykazovalo, že se kromě fotra zbláznili i všichni kolem. ()

Reklama

mmirri 

všechny recenze uživatele

Film by si asi zasloužil více něž 3 * , ale byl mi tak nepříjemný, že lépe hodnotit nemohu.                         Pod tlakem okolností může i statečný sikh začít jednat velmi křivě. Jenže naše jednání nás asi vždy dožene, co děláme se nám vrátí. Tak i otec, který ukradl dceři duši přišel nakonec o tu svou. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Tak to bolo naozaj silné, aj keď ten záver bol na môj vkus až príliš surrealistický. Ale celkovo ten príbeh bol naozaj úžasný a v literárnom podaní by ma to zrejme dokonalo očarilo. Ale napriek parádnemu scenáru mi o filmové spracovanie prišlo také ťažkopádne a miestami až príliš chladné. Pritom po emocionálnej stránke by som to čakal určite vypätejšie. Takže z tohto pohľadu také mierne sklamanie, že ten potenciál zostal v úzadí takého bezemočného chladu. A fakt škoda, že sa ten záver zmenil na sériu prízrakov a nejako to preťalo tú realistickú niť. Ale aj tak, stálo to za to - taký lepší priemer. ()

Ramanam 

všechny recenze uživatele

Obsah od Cinemaxu je zavádějící. Děj se neodehrává jen ve čtyřicátých letech, neboť sám otec rodiny říká, že mu trvalo čtyři roky, než se postavil zpět na nohy. Rozdělení bylo v roce čtyřicet sedm, takže když tyto dvě čísla sečteme... Dále připočteme přibližný věk dívky, kterou od narození sledujeme a máme rázem nejméně léta šedesátá. Vůbec žádné detailní vylíčení následků rozdělení jsem opravdu nenašel. Také za devět minut, kterých se to týkalo, by to zvládl jen mistr. Když jsem viděl tu širokou spolupráci zemí, tak mám už odpovědi na otázky, které jsem si kladl po celý čas, který jsem věnoval tomuto podivnému dílku. Co to mělo jako být? Co to mělo znamenat? Co je to za nesmysly? Úmorné a o ničem, zbytečné a pseudoumělecké. Dobrá, jeden Sikh nám na stará kolena zešílel a udělal si ze své čtvrté dcery syna, a také ji tak vychovával. Nikdo si ničeho z početné rodiny nevšiml, nebo možná ano, ale dělal, že nic. Z širokého okolí také nikdo nic nepoznal. I to jsem schopný překonat. A asi ani sama dívka nic nepoznala..., to se také běžně stává, ne? Určitě je mnoho žen, které se chovají a oblékají jako muži zcela dobrovolně. Proti gustu... Byla to taková dosti podivná rodinka, tak se nedivím raději vůbec ničemu. Když potom do toho všeho ještě přišel ten duch neduch, tak to už bylo na moje nervy opravdu moc, zvláště ten způsob zakomponování do děje. Je to nudné, plné podivností, neucelené, chybí zajímavý příběh, poselství, vývoj... Škoda slov. Emoce? Žádné, a když už, tak jen negativní. Některé filmy jsou prostě amatérské. Jedni to vůbec neskrývají, ba naopak, a ti druzí se snaží, aby to vypadalo na úrovni, i když jim to vůbec nejde. Zde se však snažili vytvořit nějaký úžasný a světový snímek plný hluboké životní pravdy, či bůhví čeho, ale výsledek je zcela pomýlený. Podařilo se jim však ve mně vyvolat opravdu silný odpor. Jedna hvězda za herectví, protože to rozhodně špatné nebylo. Vše zničil příběh, zpracování a postavy, nikoliv herci samotní. ()

Galerie (23)

Reklama

Reklama