Reklama

Reklama

Století Miroslava Zikmunda

  • angličtina Old Man and the World (festivalový název) (více)
Trailer
Česko, 2014, 97 min (Alternativní 94 min)

Obsahy(1)

Životopisný film Století Miroslava Zikmunda přináší osobitý pohled na bouřlivé dějiny dvacátého století očima muže, který poznal celý svět. Byl počat za Habsburků, narodil se pět měsíců po vzniku první republiky. Přežil 2. světovou válku, zažil nástup komunismu i jeho pád. StB byl označen jako „nebezpečná osoba nejvyšší třídy nebezpečnosti". Pobýval v Africe, když zanikal koloniální systém. Setkal se s prezidenty, seznámil se s Gagarinem i Hillarym. Zažil nástup demokracie a „všemocného" kapitalismu... Vydejme se napříč dějinami a nechme si vyprávět příběh minulého století prostřednictvím muže, který jej zažil... (Bioscop)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (115)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Momentky z exotických krajín, ako krátke scény a fotografie sú pre mňa najpríťažlivejšou pasážou filmu, pretože obsahujú určitý vintage štýl, ako zo starých hraných filmov nakrúcaných v exotických krajinách. Nasledujú sekvencie už nám dobre známe, zábery z rokov 68 a 89 sme už videli v mnohých dokumentoch. Poteší a dojme záver, kedy Zikmunda čakajú pred jeho domom desiatky obdivovateľov a pýtajú si od neho autogram. Aj do knihy Cez Kordillery, ktorú mám tiež doma a rád si ju v lete prečítam. ()

bratr.Milan 

všechny recenze uživatele

Životní vzpomínání téměř stoletého muže plného energie, který prožil svůj život naplno. Je to sice klasický oslavný dokument o české osobnosti, ale díky Miroslavově upřímnosti se nebojí odkrývat i temné stránky a bolesti ve vztazích. Dobře vysvětluje svou minulost, například o vstupu a odchodu z komunistické strany, nebojí se přiznat své chyby a naivitu. Potěšilo mě jak vyznal, že vysvětlení chůze po žhavých uhlících, které podali v dokumentu V moci ohně a bohů asi nebylo správné. Sám jsem ve svém komentáři k tomuto filmu napsal, že to vysvětlení zní srandovně. Muž, který neváhá po padesáti letech přiznat svůj omyl a nebojí se věci uvést na pravou míru. Takový muž si zaslouží úctu. ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Fakt pekny dokument o Miroslavu Zikmundovi. Jeho zivot je tak pestry a dlouhy, ze jen tezko udelat dokument, ktery by odpovedel na vetsinu otazek, ktere v divakovi zustanou i po konci filmu. Je zde ale spousta zajimavych vypovedi z jeho zivota a vyprav, kterych se rovnocenne ucastnil s Jirim Hanzelkou. Bohuzel, treba pasaz kolem zlinske divadelni hry je zbytecne dlouha a vuci zivotu tohoto cestovatele dost nepodstatna, stacila zminka. Kdo ma rad tuto cestovatelskou dvojici, ten bude mit rad i tento film. Zikmund si ve svem veku drzi obdivuhodnou formu a kondici. Skoda, ze na rozdil od jinych uzivatelu jsem presvedcen, ze tato dvojice je mezi nasi mladezi temer zapomenuta. Ze ve svych petatriceti letech budu treti nejmladsi v ostravskem kine Art, toho dukazem... ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Přivítal bych více záběrů z minulosti a méně ze současnosti. Např. fotky z pyramid byly úžasné, zařadil bych i další podobné z jiných zajímavých míst. Kromě toho jsem postrádal dvě další věci. Větší míru objektivity autora (příliš nekritický) a odpovědi na četné otázky související jak s rodinným životem, tak tím cestovatelským obdobím. Zkrátka řadě věcí se dokument jaksi vyhnul. To ale nic nemění na tom, že se jedná o vcelku zdařilý dokumentární počin (7/10). ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Moc jsem toho o Zikmundovi a Hanzelkovi nevěděl. Jen to, že kdysi dávno cestovali po světě. Tohle je docela fain seznámení s jejich životem. Teda hlavně v první třetině. Pak už se hodně mluví, není tolik záběrů z cest a už to prostě moc nebaví. Jako nalákání na nějakou jejich knihu to ale zafungovalo perfektně. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (4)

  • Film se natáčel 3 a půl roku. (M.B)
  • Petr Horký od začátku chtěl, aby dokument završovala písnička od Radúzy, která by dokument nějakým způsobem pocitově shrnula. To, co mu postupně nabízela, bohužel atmosférou neodpovídalo jeho představám. Když se s ní přišel do studia rozloučit v době, když už vrcholili dokončovací práce na dokumentu, zahrála mu ještě jednu píseň a on věděl, že je to ona. Jen díky nasazení lidí kolem filmu a práce ve studiu se to stihlo na poslední chvíli. (sator)

Související novinky

Zemřel Miroslav Zikmund

Zemřel Miroslav Zikmund

02.12.2021

Ve požehnaném věku 102 let nás opustil známý český cestovatel, spisovatel a dokumentarista Miroslav Zikmund, jehož životní pouť byla nerozlučně spojena s kolegou Jiřím Hanzelkou (*1920 - †2003). V… (více)

PF 2015

PF 2015

31.12.2014

Z celovečerních filmů, uvedených do našich kin v roce 2014, v ČSFD žebříčku nejlépe hodnocených filmů zatím vyhrává režijní mág David Fincher. Jeho precizní thriller Zmizelá o chlup porazil i Nolanův… (více)

Best Film Fest 2014

Best Film Fest 2014

09.12.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 11. do 17. prosince tohoto roku Best Film Fest, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

Reklama

Reklama