Reklama

Reklama

Béla Tarr: Být filmařem

(festivalový název)
  • Francie Tarr Béla, I Used to Be a Filmmaker (více)

Obsahy(1)

Dokument o natáčení posledního filmu Bély Tarra Turínský kůň. Režisér Lamoure sledoval maďarského režiséra a jeho štáb během natáčení, zaznamenal, jak precizně se natáčely některé z nejpůsobivějších scén filmu, a stal se důvěrným členem Tarrovy „filmové rodiny." Originální a nevšední portrét jednoho z největších filmařů naší doby. (Fresh Film Fest)

(více)

Recenze (2)

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Filmy Bélu Tarra vo mne rezonujú doteraz aj dlhý čas po projekcii a to bolo ich pozeranie tak trochu utrpením, nielen pre svoju temnotu, ale aj pre svoj čas (Satántango). Avšak čím ďalej, tým viac som týmto pánom fascinovaný a tento dokument moje očarenie ešte viac prehĺbil. V podstate sa tu toho nič moc nedeje, ale to ani v jeho filmoch. Všetko je pod povrchom a kto hľadá nájde...resp. si ho TO nájde samo:) ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Nevím už, kolik let jsem tenhle dokument sháněl, minimálně tři roky... a někdo ho konečně nahodil na youtube. Po té dlouhé době, co jsem si přál vidět Tarra při filmování jeho posledního snímku, to bylo asi jako citát: Cíl, jehož bylo dosaženo, již není cílem. Turínský kůň končí depresivně a beznadějně, stejně jako Tarrův pohled na svět - svět, kde se filmař rozhodl, že už nemá co víc říct a že je to tak pro něj lepší. Možná to vše není tak prvoplánované, ale já si myslím, že spousta lidí přikládá filmům víc sofistikace, než mají, víc podtextu, než můžou mít. Jak Tarr sám řekl, můžete natočit jen realitu, ale můžete ji i tvořit. A když na to vzpomínám, prvně jsem o Tarrovi slyšel právě když jeho poslední film objížděl festivaly. Samozřejmě bych ho rád viděl vytasit na nás ještě něco, ale to se už nejspíš nestane. ()

Související novinky

Fresh Film Fest uvede v Praze téměř 100 filmů

Fresh Film Fest uvede v Praze téměř 100 filmů

15.09.2014

Přes 90 celovečerních a krátkých snímků, které nejsou běžně v kinech k vidění, zajímavé filmové osobnosti od nás i ze zahraničí, a řadu doprovodných akcí nabídne program 11. ročníku mezinárodního… (více)

Reklama

Reklama