Reklama

Reklama

Poslední čínský císař

(TV film)
  • Austrálie Pu Yi, the Last Emperor
Austrálie / Čína, 2008, 2x52 min

Obsahy(1)

Rodem monarcha, osudem vzdělaný bezdomovec. Ve svých třech letech se stal císařem poloviny lidstva. Definitivně poslední čínský císař. Za pomoci svého skotského učitele poznal nutnost rychlých reforem ve své říši. Bylo už pozdě. V roce 1924 byl vyhnán z bran „Zakázaného města", pak přišla II. světová válka s Japonskou okupací a po ní rudý komunistický režim se svou „kulturní" revolucí. Na sklonku svého života si zakoupil vstupenku do císařského paláce, aby mohl spatřit „Dračí trůn". Zaplatil za to, aby mohl vidět svou vlastní „židli".
V roce 1987 natočil italský režisér Bernardo Berolucci Posledního čínského císaře, jeden z nejslavnějších hraných filmů všech dob.
Australský dvoudílný dokument sleduje fakta jednoho neuvěřitelného osudu v širokých souvislostech. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Paity 

všechny recenze uživatele

Spíše než za dokument jako takový dávám čtyři hvězdy za příběh, který snad nemá v historii lidstva, pokud jde o panovníky, obdoby. ()

Reklama

Aidina 

všechny recenze uživatele

Smutný osud vězně číslo 981, kterým byl poslední čínský císař. On sám se chystal na razantní reformy, ale než je mohl zrealizovat, byl uvězněn agresorem a diktátorem - Mao ce tungem. Nebeského císaře čeká těžké převychování pod komunistickým bičem. Stává se zcela obyčejným mužem, který po amnestii pracoval jako zahradník v Pekingské botanické zahradě. V roce 1962 se po páté a naposledy oženil. Zemřel v roce 1967 ve věku 61 let na rakovinu ledvin. Byl pochován na obyčejném hřbitově jako řadový občan. V roce 1995 vdova po Pu Yi vykoupila urnu s jeho ostatky a nechala mu postavit hrobku u areálu pohřebiště čínských císařů, kde jsou pohřbeni 4 z 9 přecházejích císařů dynastie. Hrobka byla dokončena v roce 1996, kdy do ní byla uložena urna. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama