Reklama

Reklama

V zimě roku 1820 byla velrybářská loď z Nové Anglie napadena čímsi neuvěřitelným: velrybou mamutích rozměrů s obrovskou vytrvalostí a téměř lidskou touhou po odplatě. Toto skutečné námořní neštěstí inspirovalo spisovatele Hermana Melvilla k napsání románu Bílá velryba. (Freeman Ent.)

Videa (7)

Trailer 4

Recenze (544)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Dlho som čakal na tento dobrodružný film. Odloženie premiéry ma trochu zaskočilo, ale nakoniec išlo iba vypočítavosť štúdia nasadiť film pred vianocami. V mnohom film splnil moje očakávania. Je výpravný, veľkolepý, scény s napínaním plachiet sú úžasné. keď prišly na rad veľryby malo to spád, nehovoriac o scénach s osudovou bielou veľrybou. Tých však mohlo byť viac. Užívateľ POMO má v mnohom pravdu, ale ja mám pre tieto dobrodružné príbehy slabosť a preto nemôžem dať menej ako 4 hviezdy. Film má niekoľko tém, ktoré by mohli s divákom zamávať, ale žiadna z nich nie je dotiahnutá k dokonalosti. Asi najhoršie z toho vyšiel súboj - kapitán versus 1. dôstojník. Ich spor nikdy nezašiel za hranu, ktorou by sa divákovi zažral pod kožu. C. Murphy bol výborný, veľká škoda, že nedostal väčší priestor možno i preto lúčeniu na ostrove chýbali emócie. práve spomínané emócie akosi neprišly aj keď film je spracovaný solídne. Istú nepohodu možno spôsobilo i to, že som film videl v 3D. Nebola iná voľba. Rozhodne by som radšej volil 2D. Tento "technický výstrelok", ktorý sa k tomuto filmu vôbec nehodil( mnoho tmavých scén), zbytočne predražuje už i tak neznesiteľne drahé vstupné. Keďže sme boli traja, zaplatil som 21eur! Za tú cenu si môžem kúpiť nové blue ray a film by som si užil asi viac. +++++++++Zdvihnite vstupné ešte o 1-2 eurá a kiná úplne skapú! V sále bolo dokopy 12 divákov , vrátane nás...70%. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Pro mě to je klasických 7/10. FIlm mě nenudil, převážně bavil, ale nevidím důvod si ho pustit znovu. A je to škoda, hlavně kvůli Howardovi, jehož Rush bylo dechberoucí. I tady imho bylo vidět jeho nadšení, láska k materiálu, spousta detailních záběrů z lodi.. ale pro intenzivnější zážitek mi chybělo více příběhu, více lidského rozměru. Ale film mě přiměl koupit si knižní předlohu, na tu jsem opravdu zvědavý. ()

Reklama

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Vcelku zajímavá ukázka té doby a profese lovců velryb (vorvaňů). Určitě nelituju, že jsem tento příběh lodi Essex a její posádky viděl, nicméně musím říct, že mě nijak zvlášť nedostal. Hodnotil bych to průměrně, některé momenty jsou lepší, jiný pasáže zase slabší. Vztah kapitána a prvního důstojníka mohl být podle mě vykreslen lépe, vadila mi také digitální stránka filmu, kdy akční scény občas nepůsobily moc dobře. 60% ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„TÁÁÁMHLE CHRLÍ!“ /// To bylo tenkrát, kdy nikoho nenapadlo, že by na světě existovala lepší surovina, než velrybí olej. Takže jste ho mohli najít úplně všude… Byznys jako prase, dřina, dobrodružství, týrání kytovců… To všechno tady najdete. Z Hemswortha by byl fajnovej pirát a Howard prostě umí. Pravda, kdyby to šlo, udělal by digitálně i toho Hemswortha a mohl sedět v klidu doma a přes Skype (nebo jinou píčovinu) dirigovat flotilu CGI specialistů. Ale to jen tak mimochodem, na funkci (rostlináře) to nemá vliv. Rozhodně žádný „Sluníčko“, který vidí trágu v zašláplým broukovi, ten film nedá. To tě upozorňuju předem, páč pak bys mohl zorganizovat demonstraci za zakázání týrání digitálních efektů. (třeba bysme zapomněli na ty Iráčany…) Bavilo mě to. Je to prostě dobrodružství a parádní filmařina s krátkou úvahou na téma: „Kdo jsi člověče?“ /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu „In the Heart of the Sea: The Tragedy of the Whaleship Essex“, kterou v roce 2000 napsal Nathaniel Philbrick, neznám. 2.) V bazénu mně plave velryba a došel mi olej. 3.) Thx za titule „pablo_almaro“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

-OverLord- 

všechny recenze uživatele

Filmy Rona Howarda jsou zárukou skvělé podívané a jinak tomu nebylo ani tady. Krásně výpravné, skvěle obsazené a dobře napsané. Efekty a kulisy působily slušným dojmem - ačkoli bylo zapotřebí hodně zeleného plátna, ale i tak se na to vážně dobře koukalo. Prolínání dvou časových linií, které se doplňovaly, bylo provedeno na výbornou a člověk se i trochu přiučil literatuře a dění v 19. století. A protože mě hrozně baví stará námořní tématika, tak jsem si film fakt užil. Čest, hrdost, bohatství a sláva versus smrt a utrpení - tak by se to dalo shrnout. Kdyby Howard před tímhle nenatočil Rivaly, dal bych pět, takhle jsou to pěkný čtyři. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (16)

  • Před záchranou čluny směřovaly k ostrovu Más a Tierra, kde byl r. 1704 vysazen Alexander Selkirk. Skotský námořník zde přežíval přes 4 roky, než se nechal zachránit. Jeho příběh inspiroval slavné dílo Daniela Defoea a ostrov byl r. 1966 přejmenován na Ostrov Robinsona Crusoe. (rhiannon)
  • Natáčení probíhalo na ostrovech La Gomera a Lanzarote, ve Španělsku a v Londýně ve Velké Británii. (willy1)
  • Podle Chrise Hemswortha drželi herci dietu 500–600 kilokalorií za den, aby se připravili na roli vyhladovělých námořníků. (JORDY)

Související novinky

20 největších propadáků poslední dekády

20 největších propadáků poslední dekády

15.12.2019

S blížícím se koncem roku se pochopitelně pojí vznik různých žebříčků, rok 2019 je ale specifický ještě v tom, že spolu s ním zároveň končí i celá dekáda, a to ohlížení proto bude místy větší.… (více)

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

01.08.2017

Na šestém ročníku setkání filmových fanoušků již tento víkend nejen, že poběží největší filmové pecky roku jako Dunkirk, Strážci Galaxie Vol. 2 nebo sexy novinka Atomic Blonde, ale taky se bude… (více)

Co chystá režisér Rivalů?

Co chystá režisér Rivalů?

14.02.2014

Ron Howard je hollywoodský veterán, jenž se blýsknul Apollem 13, Čistou duší nebo Duelem Frost/Nixon. Nejvíc lidí ale zřejmě potěšil loňskými Rivaly, kteří momentálně drží 8. pozici v žebříčku… (více)

Reklama

Reklama