Reklama

Reklama

V zimě roku 1820 byla velrybářská loď z Nové Anglie napadena čímsi neuvěřitelným: velrybou mamutích rozměrů s obrovskou vytrvalostí a téměř lidskou touhou po odplatě. Toto skutečné námořní neštěstí inspirovalo spisovatele Hermana Melvilla k napsání románu Bílá velryba. (Freeman Ent.)

Videa (7)

Trailer 4

Recenze (544)

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Tohle není Master & Commander, není to Bílá smršť, Life of Pi ani Bounty! Všechny výše zmíněný filmy mají to, co film dělá dobrým filmem, totiž scénář schopný vyprávět – s postavami hodnými obdivu, oblíbení. In The Heart of The Sea je sice technicky zručně odvedená filmařina se skvělým soundtrackem a slušnou kamerou, postrádá ale všechno, co by diváka mohlo, ale hlavně mělo zajímat. Nemá to tah na bránu, režie spěchá a scénář plyne strašně rychle, bez toho aniž by se stalo cokoli hodnýho zapamatování, fandit bezcharakterním velrybářům taky není snadný a ta přemíra zjevnýho digitálu je v určitých místech k zblití. Takže ve finále to lze dokoukat jenom v touze užít si to strastiplný dobrodružství, který ale pořád ne a ne přijít, natož aby se vrylo pod kůži. Víc inspirace z knihy Hermana Melvilla, spíš než z pera scénáristy, rozvést každou jednotlivou etapu příběhu, pořádně prokreslit postavy, zbavit se příliš žlutýho filtru a hnusnýho digitálu, přidat brutalitu a byl by to film roku... Kurva! ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Na Howarda jsem těšil možná až moc. Neříkám, že je velryba špatná, není, ale čekal jsem něco trochu jiného. Čekal jsem po všech stránkách o dost větší emoční hardcore. Jedna ulovená velryba byla sice fajn, ale pro ilustraci velr\ybářskýho lovu, na který musí mít člověk sakra silnej pajšl, mi hrubě nestačila a odkazuju za tímto účelem sem. Vadil mi tmavý digitální bordel a vadilo mi slabé finále. Veřil jsem v pětku, ale po té ani tento kousek ani nepokukuje. 75% ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Výprava velrybářská émerická potopila se, protože oni jeli na velryby a ne na mrože... Klišé, klišé a zase klišé. Doufal jsem v hutnej survival, ale už trailery mě zrovna neuchvátili, takže proč hrotit kino, když tu máme opět požehnanou zimní sezonu dvd screenerů. Nakonec to dopadlo plus mínus jak jsem čekal, ne úplně zle, ale ani nijak světoborně. Hutnej survival se nekoná. Půlhodinovej rozjezd takřka o ničem, postavy nezajímavý do jedný. Neschopnej kapitán bez respektu a jedna pomstychtivá špatně udělaná cgi velryba, která není prakticky vůbec na scéně. Ovšem co jí chybí do provedení to tvůrci dohnali dokonalou AI. Fakt nekecám! Ok já neříkám, že velryba nemůže bejt natolik chytrá, aby se nemohla chtít pomstít, ale určitě nebude přeživší ze ztroskotaný lodi honit přes půlku oceánu, aby je sejmula po 40 dnech na moři a pak se ještě jednou vrátila za dalších 30 dnů a proplula okolo v jakémsi testu důvěry, jestli ji sejmou nebo ne. To fakt nesežeru. Jinak to není natočené úplně zle, ale Howard už dokázal rozhodně spunktovat i lepší kousky. Tohle je čistý průměr víc ani náhodou.55% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Solidně natočené, ale co do příběhu a charakterů postav dost nezajímavé. Ron Howard umí. O tom žádná. Ale v poslední dekádě ne tak, jak bych si alespoň já představoval. Mnohem raději se vracím k jeho starším kouskům. Na druhou stranu obdivuju jeho chameleonství, kolik žánrů už vystřídal. Tentokrát přispěchal s poctivým chlapským dramatem, který šlape jako dobře promazaný stroj. Ale to je asi tak všechno. Je to takové uhlazené, ale já bych občas nějakou kaňku, nějakou ostřejší scénu, nějakou dravost přivítal. Podíváme se na palubu rybářské lodi, která má naplnit sudy velrybím tukem a vrátit se na pevninu, kde někteří námořníci očekávají přírůstek do rodiny. Jsou to pánové odvážní, ale pořád filmoví, tedy necítíme to skutečné ohrožení, boj o život. Prostě jsem nevěřil. Řemeslně je to fajn. Mořské nemoci se ale bát nemusíme, zase takový efektní veletoč to není. Když už efekty přijdou, jsou místy odfláknuté. Což k té většině povedených překvapí. Zajímavých charakterů je na palubě zoufale málo, herci nestrhnout, navíc velmi slušný Cillian Murphy dostává pramálo prostoru. A ještě jedna výtka: Howard se měl trochu lépe vypořádat s tempem. Občas to nepěkně dře. Takže těch chyb a chybek je vlastně nakonec docela dost. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Výborný dobrodružný film, mrazivý survival thriller, skvelá oscarová konverzačka a veľmi slušný monster movie v jednom. Dejovo až príliš rozšafné. Je tam toho strašne veľa a takmer všetko z rýchlika. Keby boli prechody medzi štyrmi filmami vyladenejšie a charakterizácia postáv dôslednejšia mohlo to byť úžasné. Chcelo to pol až trištvte hoďku navyše a Howard mohol mať natočený svoj opus magnum. Takto dodal "iba" veľmi dobrý a občas skutočne strhujúci hollywoodsky biják . ()

Galerie (78)

Zajímavosti (16)

  • Délka lodi Essex byla 26,7m a na velrybářskou loď byla příliš malá. Délka vorvaního samce, který opakovaně napadl loď, byla O. Chasem odhadnuta na 85 stop (ca 25,8m). Velryba byla tedy skoro stejně dlouhá jako loď. Z dnešního pohledu se zdá velikost vorvaně neskutečná, neboť v současnosti největší jedinci dosahují délky kolem 20m. Bylo však prokázáno, že dlouhodobé pronásledování velikost velryb významně snížilo. Stejná délka (85 stop) byla udávána i pro jiného skutečného vorvaně, částečně bílého Mocha Dicka (další z Melvillových inspirací). Některé pozůstatky vorvaňů v muzeích ukazují, že velcí samci mohli dorůstat možná až k 28m. (rhiannon)
  • Z filmu byly vypuštěny Galapágy a jejich plenění – Essex zde zastavila kvůli opravám a doplnění zásob. Na ostrovech Espaňola (tehdy Hood Island) a Floreana (Charles Island) námořníci posbírali údajně celkem 360 místních velkých želv (želv sloních). Želvy ponechali na palubě jako živé konzervy a po potopení lodi jich vzali několik do každého člunu. Na ostrově Floreana kormidelník Chappel v žertu založil oheň – na vrcholu sezóny sucha za chvíli hořel celý povrch ostrova. Tento požár zřejmě vyhladil zbytek populace zdejších želv i další organismy. (rhiannon)

Související novinky

20 největších propadáků poslední dekády

20 největších propadáků poslední dekády

15.12.2019

S blížícím se koncem roku se pochopitelně pojí vznik různých žebříčků, rok 2019 je ale specifický ještě v tom, že spolu s ním zároveň končí i celá dekáda, a to ohlížení proto bude místy větší.… (více)

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

01.08.2017

Na šestém ročníku setkání filmových fanoušků již tento víkend nejen, že poběží největší filmové pecky roku jako Dunkirk, Strážci Galaxie Vol. 2 nebo sexy novinka Atomic Blonde, ale taky se bude… (více)

Co chystá režisér Rivalů?

Co chystá režisér Rivalů?

14.02.2014

Ron Howard je hollywoodský veterán, jenž se blýsknul Apollem 13, Čistou duší nebo Duelem Frost/Nixon. Nejvíc lidí ale zřejmě potěšil loňskými Rivaly, kteří momentálně drží 8. pozici v žebříčku… (více)

Reklama

Reklama