Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Finsko 70. let. Jussi je revoltující puberťák, který chodí do zvláštní třídy pro problematické děti ne proto, že by byl hloupý, ale spíše pro svůj svébytný postoj ke zkostnatělým školním pravidlům. Když ho ale za jeho neustálou rebelii ze školy vyloučí, rozhodne se, že bude žít po svém, bez neustálé šikany a nespravedlnosti. Jenže co vypadalo jako svobodný nekončící večírek, se velmi rychle změní v drama, před kterým Jussiho nedokáže zachránit ani začínající láska k jeho spolužačce Lissy (Kati Outinen ve své první filmové roli). Realistické drama o touze po svobodě natočil finský režisér Tapio Suominen v roce 1980. (Febiofest)

(více)

Recenze (2)

dozana 

všechny recenze uživatele

FebioFest 2014 - Neznalost režimu a večerní hodina promítání filmu moc nepomohli a tak bohužel musím konstatovat, že jsem se u filmu dost nudila. A evidentně jsem nebyla sama :)) ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Předpokládám, že kdyby Jussi své nejtěžší období dospívání přežil a víc si uvědomil hodnoty života, asi by se časem i díky již vyvíjejícímu se novému vztahu zařadil do „normálního“ života. Všední provokativní rebelie s potřebou co nejvíc se od ostatních odlíšit a projevovat (možná až zneužívat) své právo na osobní svobodu, bývá často záležitostí dospívání a progresivního mládí, až za pár let postupně utichne a bouření vystřídá možná i poznání, že od ostatních jsme se zas tolik nelišili a celá ta „komedie“ nevedla k ničemu? Bohužel, u tohoto filmu jsem měl tak z poloviny pocit, jakoby taky spolu s hlavním nehrdinou kráčel od ničeho k ničemu, po skončení mi poselství není úplně jasné. Jestli měl film sloužit pro diváky mladé generace jako varovní memento (netuším?), chyběla tu pro mě v tomto směru po bezvýchodiskovém závěru patřičná údernost. Přesto mě tenhle finský snímek o dospívání a mládežnické rebelii celkem zaujal, hlavně ve scénách ze školního prostředí, pak mě dost chytil směrem k napínavému konci a během romantické linky, ale jinak se mi často spíše táhl. Bez některých momentů za hranou (jako např. záchodová akce) bych se asi také obešel, zvláště když svou případnou výpovědí ve výsledku nikam příliš nevedly... alespoň takový pocit jsem měl já. [60%] ()

Reklama

Galerie (5)

Reklama

Reklama