Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Fascinující příběh z 1. poloviny 19. století o posledních dnech velkého vojevůdce Napoleona Bonaparte. Na sklonku života je Napoleon ( v podání strhujícího P. Torretona) spolu s několika svými přívrženci uvězněn na ostrově Svatá Helena, kde roku 1821 za poněkud záhadných okolností umírá. Film A. de Caunese kombinuje známá i překvapivá fakta s mýty, obestírajícími tuto kapitolu našich dějin. Odhaluje lidskou tvář i slabost kdysi velmi vlivného muže, čelícího posledním okamžikům svého života v nepřátelském zajetí... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (32)

René odpad!

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem nic, ale dostal jsem ještě méně. S historickou realitou má tento film samozřejmě pramálo společného, možná ještě zpočátku. I kdyby nám nevadilo, že pro pobavení diváka můžemě historii různě překrucovat a doplňovat, tak to celé postrádá logiku. Jak jednání guvernéra Lowa, tak Napoleona a i jiných postav je absolutně zmatené, nevěrohodné, činy jednotlivých postav si navzájem odporují (jako by se tam pohybovali schizofrenici, kteří chtějí pokaždé něco jiného), některé dialogy jsou jak z podprůměrné telenovely. A vyústění zápletky je tak nesmyslné, že jsem původně zvažoval obrátit se na scénaristu s žádostí o navrácení poplatku za vypůjčení DVD. Reklama na kosmodisk či epizoda seriálu Walker Texas ranger je pro mě tisíckrát uvěřitelnější. Možná to každému nepřijde tak strašné, ale člověk, který se opravdu zajímá o historii dané doby, to nemůže brát vážně. Abych jenom nekritizoval, herecké výkony pánů Granta a Torretona byly v rámci možností dobré, ale tento film v mých očích zachránit nemohly. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Nikdo neví, jak přesně trávil Napoleon Bonaparte zimu svého života na Svaté Heleně, což je pro fabulátory ideální. Osobně se mi víc líbí verze Jiřího Hubače ze hry Generálka, kde nervově labilní císař komanduje slepice a své dva zbylé pobočníky, pustne a mění se ve velké vzpurné dítě, kterému sebrali hračky. Francouzi natočili kvalitní film, ale s furiantstvím sobě vlastním. Napoleona i v této pokořující situaci ukazují jako rozvážného státníka a dopřávají mu společnost a luxus značně nadsazené jakosti. Jeho věznitel sir Hudson Law (Richard E. Grant výrazně charismatičtější než představitel Napoleona) co chvíli jen bezradně lapá po dechu nad autoritou svého protivníka. Fabule zpochybňující okolnosti Napoleonovy smrti tak posloužila jen další jeho akademické mramorizaci. 60% ()

Reklama

Hopkins 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se mi líbil hlavně výprava se povedla ten ostrov byl kouzelný , líbil se mi i ten fiktivní nápad že napoleon prchnul do ameriky. rozhodně to není film , který bude patřit mezi vaše oblíbené ale zase bych ho nenazval jako uplným brakem .Rozohdně od filmu neočekávejte nic věrohodného z historie :) ()

Dubro

všechny recenze uživatele

Tento film zachráni už len nasledovná citácia z Wikipédie: „Stalo se to takhle. Napoleon byl velký chumáj, který si myslil že může rozdrtit svět pod svými kopýtky. Hup sem hup tam a najednou byl bez armády, sám samotiný, chudinka malá (měřil okolo 150 cm) a v nesnázích. Tož si lidi řekli co s ním. Dali ho na ostrůvek se jménem Svatá Heluš, protože všecky ostatní byly zaplněny jinými bandity a zločinci. Ale Napoleon na svůj věk a mohutnost byl veliká vyžírka. Jelikož se občanů titěrného ostrůvku nechtělo porád dovážet drahé zboží a laskominky, na které si jenom jejich milostpán Napoleoníček vzpomenul killnuli ho. A toť slavný konec moudrého a statečného francouzského mužíčka.“ ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Dobré herecké výkony, zaujímavá atmosféra, takmer až detektívne poňatie :-) Mňa tento film zaujal a držal ma až do konca, hoci bol dlhý ako týždeň pred výplatou. Nemám problém s fabuláciami či konšpiračnými teóriami (bavia ma, najmä sfilmované - veď je to fikcia, tak netreba robiť aféru) a ako celok mal tento film priam uhrančivú silu. Kombinácia prostredia, počasia, postáv, filtrov, tempa, štipky romantiky aj intríg - to všetko vytvorilo fascinujúci celok. Stálo to za to. Mimochodom - okrem P. Torretona bol strhujúci aj Richard E. Grant. ()

Galerie (29)

Reklama

Reklama