Reklama

Reklama

Babadook

(festivalový název)
Trailer 1

Amelia prišla počas tragickej autonehody o svojho manžela. Ťažkú životnú situáciu jej neuľahčuje ani syn Samuel, ktorý trpí poruchou správania. Samuel ju navyše každý večer presviedča o tom, že sa v jeho izbe nachádza postava zo strašidelnej knihy, "Mr. Babadook". Je skutočným dôvodom jeho nevypočítateľného správania choroba? Alebo je Amelia natoľko unavená, že nie schopná vnímať skutočnosti, ktoré sa okolo nej dejú? (*CARNIFEX*)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (429)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

S tímto filmem mám trochu problémy ... Na jednu stranu už mě to fakt nebaví z principu, koukat na USA klony, kde v jednom baráku běhá ženská s děckem a mají tam bubáka. Samozřejmě všechno ve tmě, bububu ... bojte se lidi. Prostě trapný už ... Ale na druhou stranu musím uznat, že kdyby tady těchto dnes už "přeskopírák-jedoucích" nesmyslů nebylo tolik, byla by to pecka. Ono totiž je to fakt dobře udělaný, hlavně je to špičkově zahraný. Před tím dětským "hercem" fakt klobouk dolů, chvíli ho nenávidíte a leze vám neskutečně na nervy, ale z toho je vám ho fakt líto. To je prostě výbornej výkon ... Davisová to taky zahrála excelentně. Bubák je trapne,j ale téma mixu "posedlosti s bubákem" je obstojný ... Poslední třetina je docela silná na noční koukání v osamocení v baráku, ale přece jenom ... já na tohle moc nejsem ... Film nezapadá naprosto do mýho vkusu, ale je skvěle udělanej. Za málo peněz hodně moc muziky a diváci, kteří tohle rádi a na který tohle funguje ( teenky a děti ... ) si budou chrochtat blahem ... Dobrý je, že není vysvětleno, "co to vlastně bylo", takže když si to člověk přebere jako náhlou schizofrenní ataku zdrcené nevyspalé matky od problémovýho kluka, je to paráda ... Protože přesně tak, jak to vypadá ve filmu, tak to vypadá, když se člověk "zblázní", tím myslím, když u něj propukne schizofrenní psychóza ... A tak jsem to i bral, matce na chvíli hráblo , ale všechno dobře samozřejmě dopadlo ... Předvídatelnost mě vadila, momenty, kdy se film mění v hororovou veri "Sám doma" pryštilo trapností, ale i tak je to ok ... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Ovdovělas? Zlobí kluk? Hrozí nervů zhroucení? To nic když u dveří ťuk ťuk ťuk, dělá už pan Babadook… Atmosférické, nenápadně oscilující mezi žánry, precizně zahrané včetně dětské role a celé postavené na symbolice (boj s žalem a ponechání si jeho zbytků i po smíření viz. závěrečné krmení). Jennifer Kent svůj devět let starý kraťas „Monster“ dovedla k dokonalosti. Když o něčem autor Exorcisty prohlásí, že je to nejděsivější film jaký kdy viděl, neměla by se jeho slova brát na lehkou váhu.. P.S.: Mít pod postelí bubácký tandem Suckablood a Babadook - zásadně tam nevysávám a před spaním ani...muk.. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Jakýsi kříženec Poltergeista, Noční můry a Boogeymana mne příliš nenadchl. Novodobé duchařiny mě příliš neberou, daleko strašidelnější umí být leckterý krimi thriller, ba i upíři či monstra z vesmíru. Nejhorší je, že autoři postupně vrší jednu přepálenou scénu za druhou, a tak se film postupně přehoupne do komedie. Ženská řve, dítě řve, postel se třese (co působilo děsivě ve Vymítači, to je zde pro smích), obrázky padají, stěny pukají a člověku se chce smát na celé kolo. Ne, tohle vážně není strašidelné. V jistém okamžiku jsem si vzpomněl také na Dům u hřbitova. Trochu závidím těm, co se u filmu báli, já bohužel ne... ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

/Spoilery/ Mě překvapuje, kolik lidí tady nepochopilo, o čem vlastně Babadook je a proč je ten chlapeček tak neskutečně otravný. Napadlo vás vůbec, že do strašáka, kterého si vymyslel její syn, si Amelie promítne svoje negativní pocity vůči svému dítěti? Nezapomeňte, že se Samuel narodil v ten den, kdy zemřel jeho otec (Sam ani v ten den nemůže slavit svoje narozeniny). Když se to spojí s klukovou hyperaktivitou a outsiderovstvím, pak není divu, že z toho začne neurotické matce hrabat - a ona si začne představovat věci (nejen Babadooka, ale třeba i šváby za lednicí, kteří tam vůbec nebyly). Babadook je zkrátka metafora - všechno negativní v Amélii, co ji "posedne" a ona se stane "zlou" matkou, která konečně dá průchod svému vzteku. V tom je Babadook originální a skvělý. Samozřejmě nemusíte přijmout tuhle moji teorii (navzdory tomu, že ve filmu je spousta vodítek). Tenhle film můžete vnímat i jako psychologický horor s bubákem - a funguje stejně dobře. Tleskám režisérce/scénáristce za vymazlenou vizuální stránku a skvěle napsanou hlavní ženskou hrdinku. Amélie zdaleka není dáma v nesnázích - je to silná a zajímavá ženská. Mimochodem, pokud vám nedošlo, co se vlastně stalo v závěru filmu, tak tady je vysvětlení: http://movies.stackexchange.com/questions/27494/ending-of-babadook ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Bubák je v tomto hororu jen vsuvka, neleze z něj strach a ani nic nepředvede. Jako zápor to nevidím, protože koukat na Samuela ze začátku stálo za to. Jenže místy bych ho chytil za hlavu a omlátil mu jí o zeď já, protože tak dementně křiklavě provokativní hlas jsem už dlouho neslyšel. V polovině se to obrátí a matce ze všeho začne jebat místo něj a teprve potom Babadook chytí nějaký náboj. Čekal jsem trochu něco jiného, ale i tak docela slušný horor, u kterého si své klady najdete .. 6/10 = 63% ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

  • Postava Babadooka sa v roku 2017 stala významným symbolom LGBT (lesbický, gay, bisexuálny a transrodový) komunity. Pomohol tomu aj fakt, že ho Netflix zaradil medzi tieto tipy filmov. (Marceloo)

Reklama

Reklama