Reklama

Reklama

Hans Hass - Muž, který objevil podmořský svět

(TV film)
  • Rakousko Hans Hass - Der Mann, der das Meer entdeckte (více)

Obsahy(1)

Byl předchůdcem slavnějšího J. Y. Cousteaua, průkopníkem potápění vůbec, ale zůstal trochu stranou. Pro statisíce potápěčů a odborníků na svět pod hladinou po celé zeměkouli je jméno Hanse Hasse synonymem pro vše, co se děje pod vlnami oceánu. Hans Hass je otcem podmořské kinematografie a s pomocí svých fotografií a filmů ukázal mořské divy i lidem nad hladinou – dávno před Jacquesem-Yvesem Cousteauem. Vyvinul potápěcí přístroje a například první ruční podvodní kameru a byl prvním člověkem, který s dýchacím přístrojem a bez zátěže volně plaval v oceánu – jako ryba mezi rybami. Tento dokument obsahuje původní záběry z historicky jedinečného archívu Hanse Hasse, jehož filmy přitáhly pozornost diváků z celého světa a získaly mnohá ocenění. Doprovoďte ještě jednou Hanse Hasse na palubu jeho jachty Xarify a znovu prožijte výjimečné okamžiky z dějin lidstva, při kterých oceán přestal být děsivý a stal se kouzelným světem, jak ho známe dnes. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Bilanční dokument pozapomenutého objevitele podmořského světa. Dokumentu dominují Hassovy cenné historické záběry, naproti tomu film sám postrádá větší smysl pro tempo a okouzlení. ()

inutihar 

všechny recenze uživatele

Hans Hass je stejně klíčová postava podvodního dokumentu a historie potápění jako J.Y.Cousteau (se kterým vzájemně měli docela komplikovaný vztah, který průběžně pendloval obdivem a nenávistí). Škoda, že se na počátku 60. let Hass jako filmař a dokumentarista na nějakých deset let odmlčel a vytratil z širšího diváckého povědomí, pozdější díla na jeho dřívejší popularitu, kterou měl na počátku 50. let výrazně vyšší než relativně neznámý Cousteau, už nenavázala. ()

Reklama

Galerie (5)

Reklama

Reklama