Reklama

Reklama

Fata morgána

Obsahy(1)

Španělský barevný film Vicenta Arandy Fata morgána je zcela neobvyklé a divácky nesmírně náročné dílo. Ne neprávem se při jeho uvedeni francouzská kritika zmiňovala o „středomořském Kafkovi“. Film zpracovává typicky španělské motivy smrti, ďábla a apokalypsy, směšuje je však s moderní vizí zániku atomového světa a okořeňuje oblíbenými prostředky kriminálních filmů či dokonce hororu. Dosahuje tím zcela překvapujícího účinku. Je těžké, ne-li nemožné vyprávět souvisle obsah tohoto filmu, stejně jako je těžké vyprávět obsah snu. Děj v něm není hlavním činitelem, ale pouze podněcovatelem zvláštní specifické atmosféry. Slovy nezachytitelné poetické ovzduší neznámé hrůzy zachycující svět. Jednou z největších předností tohoto zajímavého díla je jeho barevná fotografie, dosahující místy zcela ojedinělých emocí. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (2)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jeden z najznamejsich filmov pomerne neznameho Vicenta Arandu, spanielskeho rezisera. Ono pan reziser sa tu tak trochu hra aj so surrealizmom - ma radost z pribehu, ktory nie je vzdy konzistentny, videl som aj snove prvky. Opat film skor pre cinefilov a artovych divakov, nejake sthujuce akcne tempo ani prestrelky nemozno cakat : 80 % ()

asLoeReed 

všechny recenze uživatele

"Španělskou novou vlnu", nebo "Barcelonskou školu", přiznám se, doteď neznám. Z filmu čišela výborná lehkost. Bylo zřejmé, že zřejmě mladí tvůrci tohoto stylu, v náladě šedesátých let, nástupu barvy do filmu, si s tím, co točí, s radostí hrají, a to je onen nejzajímavější dojem, který konkrétně ve Fata Morgáně zůstal (viděl jsem na Festivalu ve Zlíně): radost z vyprávění (byť třeba nesourodého, epizodického a absurdního) příběhu, hravost, pracování s možnostmi filmu a fantastickými pokušeními (snovými prvky, barevnými kombinacemi), nebo třeba náladou letní Barcelony s mořem i fotbalovým trávníkem. Úplně si nepamatuju, co všechno ve filmu bylo, ale působil velice dobře. Jo - na začátku vlastně byl nápis - "toto se stalo ještě před londýnskými událostmi", který pointoval závěr - "a pak... se stalo to samé, co v Londýně." Báječná hra. ()

Reklama

Galerie (3)

Reklama

Reklama