Reklama

Reklama

Jak stěhovati kostel

všechny plakáty
Československo, 1967, 17 min

Obsahy(1)

Unikátní dokumentární film o přesunu děkanského kostela v Mostě, který musel ustoupit těžbě uhlí a tak se přistoupilo k jedinečné akci přesunutí celé budovy. Snímek popisuje technické podrobnosti přesunu a je zajímavý nejen technikou akce, ale i ojedinělými záběry ze starého Mostu. (oficiální text distributora)

Recenze (5)

fragre

všechny recenze uživatele

"Vláda svým usnesením číslo 180 z roku šedesát čtyři rozhodla o likvidaci starého Mostu, o vyuhlení uhelného pilíře pod starým Mostem a o dobudování nového Mostu jako soběstačného okresního města." K tomu citátu snad už netřeba nic dodávat. Jako dokument průměrné (ale s asi unikátními záběry z města odsouzeného k smrti), jako doklad hovadství jedinečné. Nevím tedy, jak tento dokument hodnotit. ()

infernet 

všechny recenze uživatele

Škoda, že nenašli nějaký ten uhelný pilíř třeba v Praze pod Staromákem, mohlo tam být dneska krásné jezero... Ne jako fakt, tohle byl jeden z největších zločinů minulého režimu - srovnat se zemí tisíc let historie kvůli uhlí... Dokument je výborný, ale doporučuji zajet přímo do Mostu, tak si totiž člověk nejlépe uvědomí rozsah té nebetyčné drzosti tehdejších funkcionářů. A pokud jste ještě ke všemu fandové historie, budete nad fotkami starého Mostu opravdu skřípat zuby... ()

Lajty 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný dokument s unikátními záběry starého Mostu a zajímavé informace o přesunu samotného děkanského kostela v Mostě. Jeden z nejlepších dokumentů o starém Mostě. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

"Tento technický čin by ukázal na naši technickou vyspělost a na poměr k významným historickým památkám." .......... Mhm. Takže zbourat historické město a pochválit se za zachování kostela? Tak tomu říkám ALIBISMUS. ()

Zajímavosti (2)

  • Kostel v Mostě je zapsán v Guinessově knize rekordů jako nejtěžší objekt přesunutý po kolejových drahách. (Lajty)
  • Ve filmu se objevují záběry dnes již neexistujícího starého města Most, které muselo ustoupit těžbě hnědého uhlí. (Lajty)

Reklama

Reklama