Reklama

Reklama

Po tmě světlo

(TV film)

Obsahy(1)

Film o solidaritě a dobré vůli lidí, kteří se rozhodli darovat druhým trochu světla. Zároveň také o statečných a optimistických lidech, kteří navzdory svému těžkému handicapu toho tolik umí a současně tolik rozdávají. Takoví lidé do našich životů přinášejí naději. Filmový esej k desátým narozeninám Nadačního fondu Českého rozhlasu Světluška o statečných a optimistických lidech, kteří nás navzdory svému těžkému handicapu obdarovávají. O solidaritě a dobré vůli těch, kteří se rozhodli darovat světlo těm, kteří žijí ve tmě.
Hrdinové filmu jsou lidé s těžkým zrakovým postižením, které Světluška provází na jejich cestě k samostatnosti, přispívá jim na speciální pomůcky, na mluvící počítače, optické lupy nebo vodicí psy.
Hrdiny filmu jsou i lidé, kteří se o nevidomé starají. U každého z nich je motivace jiná, někteří pomocí nevidomým děkují za své zdraví, jiní jsou fascinováni jejich statečností. Všichni jim dávají kus své energie a jsou za to obdarováváni přátelstvím a poznáním, že osudové překážky života lze vůlí a láskou k životu překonávat. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Marze 

všechny recenze uživatele

Život se někdy s člověkem nemazlí. Toto je opravdový "smrad" života a je mi těch lidí líto. ()

Reklama

DarkKnight odpad!

všechny recenze uživatele

Lidé se zrakovým postižením jsou šťastní lidé bez starostí, kteří se pořád smějí a nic je netrápí. To že rodiče mají postiženou dceru jim vlastně otevřelo oči. - Toto vyplývá z nového dokumentu Olgy Špátové, která v "Po tmě světlo" neukazuje tmavou stránku postižení a nezprostředkovává lidem pohled na náročný život lidí zrakově postižených, ale naopak je ukazuje jako naprosto bezstarostné. Pouze jeden člověk se v dokumentu zmíní, že postižení dost často stěžuje život. Není vina ostatních, že to také neřekli. Je to chyba režisérky, která se na to nezeptala. Kromě negativního účinku nemá dokument žádný význam, protože řeší již vyřešený problém - začlenění nevidomých, které je na tom na rozdíl od nachystání vhodných a hlavně bezbariérových podmínek pro vozíčkáře na vysoké úrovni. A jestli se fakt, že se lidé, kteří vidí, baví a tráví čas s nevidomými považuje Olga Špátová za hrdinství, pak už dokument ztratil veškerou svou důstojnost (pokud kdy vůbec nějakou měl). ()

Charlie84 

všechny recenze uživatele

Sympatické nahlédnutí mezi nevidomé, dobře zvolený hudební podkres navozuje tak akorát atmosféru zdravého optimismu, v samotném filmu je ho ale na můj vkus příliš. Ono to nevidění v mnohém zase taková sranda není, což platí dvojnásob v případech zvlášť těžkého a kombinovaného postižení, které se filmem mihly. 52 minut není na dokument o "všech" nevidomých příliš, což bohužel vede k tomu, že zvlášť někteří vidící, kteří by jistě měli co říct, se musí omezit na věty jak je Světluška čí druhý domov a jak nevidomí vidícím otevírají oči, že skutečně vidíme jen srdcem a tak...a neříkejte mi, že by se filmem nedal proložit nějaký příběh, ať už nadace, nevidomých nebo čehokoli. Takhle to sice uteče, něco se dovíme, něco ne, (o Světlušce bohužel spíše ne) a celý dokument tak vyznívá jako jedna velká "deepety" (vygooglujte si:). Není to vyloženě špatně, ale je to trošku škoda... ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama