Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se začátek roku 1948. Blíží se rozhodující střetnutí mezi Židy a Palestinci. K břehům míří stará nákladní loď Kedma, na jejíž palubě se tísní stovky Židů z různých koutů Evropy. Válku přežili v ghettech, uprchli z transportů a chtějí za každou cenu uniknout z Evropy do "země zaslíbené". Na pláži čeká na příjezd lodi Mussa, velitel podzemní polovojenské židovské organizace Palmach., ale i britští vojáci, kteří mají za úkol židovské přistěhovalce zajmout a odeslat zpět. Po krvavé přestřelce se část uprchlíků z Kedmy uchýlí do nedalekých hor. Následuje strastiplná cesta, při níž se uprchlíci připojí ke konvoji, který směřuje do obleženého Jeruzeléma. Získávají zbraně a zúčastní se útoku na arabskou vesnici, jejíž obránci blokují konvoji cestu. Mnoho z uprchlíků, kteří doufali, že po válečných hrůzách najdou v Palestině nový domov, v boji umírá. Nicméně se jim podaří uvolnit cestu a konvoj se zásobami může pokračovat v cestě do Jeruzaléma. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Sarpele 

všechny recenze uživatele

Film se odehrává v květnu 1948 krátce před vznikem státu Izrael. Na lodi Kedma plují Židé ze všech koutů Evropy. Nesou si v sobě mnohá traumata a doufají v lepší život. Po vylodění je všek "vítá" střelba britských jednotek, nenávist arabských obyvatel a bojechtivost skupiny mladých židovských radikálů. Na konci se nám ústy jednoho z mužů dostane smutné vize budoucnosti židovského etnika. (Židé jsou šťastní, jen když trpí, a proto nikdy nedojdou klidu a vykoupení.) Díky tomuto filmu si uvědomujeme, jak málo víme o samotném vzniku dlouhotrvajícího izraelsko-palestinského konfliktu. ()

Reklama

Bluntman

všechny recenze uživatele

LFŠ 2008 Šlo to naprosto mimo mě, přestože ostatní Gitaiovy filmy, které jsem měl možnost na filmovce vidět, pro mě byly to nejlepší tam. Mám za to, že by se Gitai se svou dvorní scénáristkou neměl pouštět do filmů s větší skupinkou lidí, protože si k nim nestihne divák vybudovat vztah, a tak jejich úmrtí jsou mu povětšinou ukradená, ppomalý temporytmus vyprávění neopisuje rozpoložení postav a dialogy jsou na hranici sentimentu a film tak kýče. Jak říkám, šlo to zcela mimo mě, a tak jsem se raději natáhnul a dal přednost makrospánkům, abych si nekazil představu o výjimečnosti Gitaiovy tvorby. Z toho důvodu nehodnotím. ()

Dr. Hawkeye 

všechny recenze uživatele

Květen 1948. Stará nákladníloď Kedma přiváží židovské uprchlíky do Palestiny. Jejich příval však naráží na odpor Britů a Palestinců. Skupinky si ve chvílích klidu vyměňují své zážitky a příběhy útěků z ghet. Po krátkém výcviku se chápou zbraní a vyrážejí bojovat proti Palestincům, kteří zde zůstanou jako zeď proti nim. Na improvizovaném obvazišti počítají raněné a mrtvé… Divák se stává nezúčastněným pozorovatelem filmu, jehož extrémně dlouhé záběry ho ještě více vtahují do děje. Amose Gitaje bych označil za opozit současné hollywoodské produkce, Ta, ač je zajištěna mnohonásobně vyšším rozpočtem a povětšinou zběsilým střihem, nedosahuje ani z poloviny tak upřímné hloubky jako Gitai. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama