Reklama

Reklama

Japonsko, země zenu zaslíbená

(TV film)
  • Francie Japon, zen
všechny plakáty
Francie, 2013, 53 min

Obsahy(1)

Prastará filozofie i moderní svět ve východní části Asie. Japonsko se táhne do oblouku u východního pobřeží Asie. Území státu tvoří pás ostrovů. Uprostřed souostroví leží největší ostrov Honšú. Sám o sobě představuje šedesát procent celkové plochy země. Nacházejí se na něm i dvě historicky poslední hlavní města, Kjóto a Tokio. Tři pětiny japonského území pokrývají hory, kopcovitý terén brání většímu rozvoji osídlení. Japonci maximálně využívají prostor a zemědělské plodiny vysazují na sebemenší volné ploše. Osmdesát procent Japonců žije ve městech, kde tradiční architektura bývá vytlačována moderními výškovými budovami. Tak je řešen problém s všeobecným nedostatkem prostoru. Dvacet procent Japonců již překročilo věk pětašedesáti let. O starší spoluobčany pečuje celá společnost, neboť solidarita tam není jen slovo, ale realita. Japonci rovněž milují disciplinu. Zen-buddhismus, který se do země dostal ve 12. století, je založen na meditaci. Zenová zahrada, oproštěná od všech zbytečných okras, tak má umožnit rozjímání a poznání sebe samého. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Prechádzka po Japonsku, ktorá zaujme nielen milovníkov cestovania. Navštívime všetky dôležité mestá a miesta, nechýba ani Hirošima a jej pohnutá minulosť, rozoberá sa doprava, kultúra, gejše a tiež súčasné trendy v spoločnosti. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Cestopisný dokument dle mých představ - směsice lidské společnosti, přírody a lidských výtvorů. Jen oproti tomu, co název sliboval, tam bylo daleko více náboženství shintó a méně zenového klidu... ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Sympatický dokument o krajine vychádzajúceho slnka. Za jednu hodinu človek precestuje veľkú časť Japonska, obzrie sa za jeho históriou, ktorá sa v súčasnosti spája s technológiami budúcnosti, a odhalí život a zmýšľanie obyvateľov ostrova, dožívajúcich sa aj vďaka filozofii zen tak vysokého veku. Po dopozeraní máte chuť zbaliť kufre a nasadnúť na prvý let do Japonska. Ak budete mať možnosť si dokument pozrieť, neváhajte. ()

Pete 

všechny recenze uživatele

Pěkný, ale tak trochu povrchní pohled pouze na několik měst na Honšú, s důrazem na historické tradice a náboženství. KYOTO - TAKAYAMA - KANAZAWA - HIROSHIMA - MIYAJIMA - KOYA - NAOSHIMA ()

Reklama

Reklama