Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Žánr komedie představuje v islandském pojetí specifickou formu. Vezmeme-li v úvahu, že islandské kinematografii je v podstatě cizí vymezování se vůči dominantní hollywoodské produkci, můžeme jako jeden z inspiračních zdrojů ovlivňujících místní komedii označit právě americkou kinematografii. Definovat něco tak osobitého jako je islandský humor, je obtížné, přesto se o to můžeme pokusit: mezi jeho charakteristiky lze zařadit výraznou sebereflexi, lavírování na hraně sarkasmu a neoddělitelnost humoru od závažných otázek lidského života.
Samozřejmě že v případě tak malé kinematografie, jako je islandská, nemůžeme mluvit o stabilním zastoupení úzce profilovaného žánru komedie. Často dochází ke křížení s jinými žánry či druhy (dokument, hudební film, krimi atd.), autorské pojetí se rozprostírá od vyhrocené stylizace až po mystifikaci.
A právě mystifikační moment zakládá snímek Na vrchol režiséra Ágústa Gudmundssona. Sledujeme v něm fiktivní osudy dvou skutečných islandských hudebních skupin (mužské kapely Studmenn a ženského uskupení Grýlurnar, jež ve filmu nese jméno Gaerurnar). V podstatě se jedná o jejich duel na poli popularity u islandského publika, a sice která si získá jeho větší přízeň a virtuální primát nejúspěšnější kapely.
Vedle řady populárních písní, z nichž některé doslova zlidověly (soundtrack k filmu je prý dodnes na Islandu k dostání v každém krámku s muzikou), se divákům dostane především výrazně ironického vhledu do fungování islandského hudebního průmyslu. Pochopitelně že řada komických situací vyvěrá právě z disproporce mezi snahou prosazovat produkční standardy, platné v hudebně „vyspělejších" zemích, a omezeností lokálně i vlivově nevelkého místního muzikantského prostředí. (Letní filmová škola)

(více)

Recenze (3)

Idaho 

všechny recenze uživatele

Sledovat stominutový videoklip sebelíp udělaný je po nějaké době strašná nuda. I když jde o hudební film, a nejde čekat výrazný děj, oželel bych několik skladeb výměnou za větší interakci mezi členy obou znepřátelených kapel. Nejlepší skladba je jednoznačně ta s mimozemšťany. ()

Zmiu 

všechny recenze uživatele

Kapela sice existuje, ale příběh je smyšlený. Krom toho si ve filmu všchni členové Stuðmenn změnili jména, takže Egill Ólafsson se tam jmenuje Kristinn "stuð" Styrkason Proppé (jména s příjmením jsou víc cool. Dívčí kapela se ve skutečnosti jmenuje Grýlurnar. Tento film jsem si daleko více vychutnala na podruhé a čím více znám Island, tím více tento film ocením. Písničku o Vestmanských ostrovech jsem náležitě ocenila až po návštěvě ostrovů. Pokračování filmu se jmenuje í takt við tímann a natočil ho stejný režisér se stejnými lidmi po dvaceti letech. ()

Reklama

lenuse 

všechny recenze uživatele

Islandská "kultovní" hudební komedie. Kapela z filmu skutečně existuje. Pár fotek tady. Jedna hvězda navíc, možná z nostalgie, že na Island se znova hned tak nepodívám ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama