Reklama

Reklama

Balada pro královnu

(TV film)
  • Francie Ballade pour une reine (více)
Francie / Japonsko, 2012, 53 min

Obsahy(1)

Její Veličenstvo Alžběta II. – panovnice, matka, babička, prababička, legenda. Britská královská rodina je oblíbená po celém světě a čas od času plní titulní stránky většiny významných novin a časopisů. To jsme ostatně mohli poznat docela nedávno, když se princi Williamovi a vévodkyni Kate narodil syn. Nejzářivější stálicí celé rodiny je ale už celá desetiletí britská panovnice Alžběta II., jež v roce 2012 oslavila už šedesáté výročí své korunovace. Připomeňme si, že Alžběta se narodila roku 1926 a její šance na trůn zpočátku nebyly velké – byla tehdy až třetí v pořadí. Osud ale pořádně zamíchal kartami, a tak poté, co se tehdejší první následník zapletl s dvakrát rozvedenou Američankou Wallis Simpsonovou a druhý následník vládl jen sedmnáct let, musela mladá Alžběta usednout na trůn sama. Ještě coby princezna pojala za manžela prince řeckého a dánského Philipa. Porodila a vychovala čtyři děti – Charlese, Annu, Andrewa a Edwarda. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Arccos 

všechny recenze uživatele

15% - Vypadalo to zpočátku na kvalitní dokument o Alžbětě II. Jenomže z celého vyznění doslova čišelo, jak se autoři snaží ukázat, že je monarchie přežitá, stejně jako celé společenské zřízení ve Velké Británii. Totiž, rozumějte, nedostatečně socialistické. K tomu jim přitakával vhodný výběr komentátorů, které patrně v Anglii mají za exoty, podobně jako u nás máme Kavana nebo Šabatovou. Teprve až v záverečných titulcích jsem zjistil, že jde o dokument francouzský. Což mnohé vyjasňuje. ()

Mitch196156 

všechny recenze uživatele

Příšerné, krom historických záběrů to nemá žádný přínos. Pochopil jsem to jako odplatu za všechny ty britské vtípky o Francii. Různí lidé, kteří s královnou nemají nic společného vyprávějí co všechno se jim na ni nelíbí. Je to urážející a nevhodné. Toto není dokument, ale hnusná bulvární břečka. Neříkám, že cílem dokumentu o královně má být jen vychvalování a ukazování té "hezké" části, ale mělo by to mít i nějakou hodnotu, nějakou myšlenku, nějaký smysl! ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Velmi, ale opravdu velmi zajímavý dokument v tom, v jakém světle ukazuje královnu a monarchii. Téměř vše se tady kritizuje, tedy až na královnu, kterou v některých směrech dokument přece jen chválí. Ale to je pohled autora a jako českého človíčka mě více zajímaly autentické záběry a spousta faktografických údajů, které byly obohacující. Především 20. století britské monarchie a jejich panovníků je tu moc hezky ukázáno. Hudba: Parigo Music & Don Kent. PS: vyrobeno v roce 2011 ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama