Reklama

Reklama

Oleg Peňkovskij - špión ve službách míru

(TV film)
  • Francie Penkovsky, espion pour la paix (více)
Francie, 2011, 52 min

Režie:

Nicolas Jallot

Obsahy(1)

Vysoký sovětský funkcionář informoval na počátku šedesátých let minulého století Západ o skutečném stavu jaderného arzenálu SSSR. Zaplatil za to nejvyšší cenu. Zvláštní vojenský soud v Moskvě odsoudil v květnu 1963 plukovníka Olega Peňkovského /1919–1963/ k trestu smrti za vlastizradu. Šlo o jeden z málo známých dozvuků Karibské krize, která se v říjnu 1962 rozhořela mezi
Spojenými státy a Sovětským svazem. Po třináct dnů byla naše planeta na pokraji jaderné propasti. Nikdy předtím ani potom nebyla hrozba konfliktu mezi supervelmocemi tak reálná. Francouzští dokumentaristé se pokusili ve svém filmu zjistit, jakou roli sehrál O. Peňkovskij v této významné kapitole studené války. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Spasitel celosvětového míru, odborník na přímou špionáž a asi jediný skutečný vlastizrádce, kterého v Kremlu odsoudili. Tomuto já říkám diplomacie. Nebojácně plavat mezi soudruhy a boys, kteří tímto dokumentem výborně odkrývají své politické smýšlení, které se od myšlení mužiků v podstatě vůbec neliší. Nikdo neustoupí ani o krok, to raději uprostřed města postavit zeď. Geniální řešení dvou jaderných mocností. Soudruzi jsou teatrální a dávali své přesvědčení moc okatě najevo. Boys corporation vyčkávají, sbírají informace a občas sem tam odstřelí mladého, volnomyšlenkářského prezidenta.Výborný politický dokument dokazující skutečně mnohé. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama