Reklama

Reklama

Anomalisa

  • USA Anomalisa
Trailer 1

Michael Stone se velmi úspěšně živí jako životní motivátor, tedy jako člověk, který i tomu největšímu smolaři vysvětlí, jak žít, aby se měl co nejlíp, byl v životě šťastný, úspěšný a spokojený. Michael umí poradit ostatním, ale ne sám sobě. Netuší, co si má počít. Právě přicestoval do Cincinnati, kde má pozitivně motivovat účastníky kongresu pro pracovníky zákaznických linek. Ubytuje se v hotelu, který je stejný jako ostatní hotely, kterými za ta léta prošel, absolvuje sérii naučených rituálů a dost možná by tu dočasnou krizi identity zahnal chlastem a spánkem, kdyby nepotkal Lisu Hesselmanovou, nesmírně plachou obchodní manažerku, která je jeho velkou fanynkou. Lisa vrátí Michaelovi chuť do života, především proto, že je jiná, vymyká se z uniformity ostatních lidí. Paradoxem je, že právě tahle neschopnost zapadnout Lisu samotnou na sobě nesmírně trápí. Chtěla by to změnit, ale hrozí akutní nebezpečí, že když přestane být anomální Lisou, tedy Anomalisou, mohla by ztratit i Michaela. (CinemArt)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (143)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem preferoval radši Gondryho a Kaufmana měl zapamatovaného jako sice dobrého scénáristu, ale zároveň špatného režiséra. Nicméně tímhle mě skutečně mile překvapil. Je to hodně příjemná pocitovka připomínající styl Jarmusche, která je naplněná zajímavým tzv. "malým velkým" příběhem, sympatickými hlavními postavami, funkční poetickou atmosférou a dokonce tu nechybí ani ten Kaufmanův typický divnohumor, který já osobně celkem můžu a sedl mi i zde. A navíc je to uvnitř i docela dobře promyšlené. Jenom škoda určitých nedotažených aspektů (třeba ta přednáška byla napsaná poněkud divně) a nefunkčních, místy až otravných režijních nápadů (např. to, že všechny vedlejší postavy, nehledě na pohlaví, dabuje jeden a ten stejný člověk), protože jinak by u mě Anomalisa snad i na ten plný počet byla. Ačkoli pravda, promyšlenější závěr, který by nepůsobil tak urychleně (jelikož se to k dosavadní atmosféře filmu nehodilo), by to určitě taky povýšil nahoru. A jinak animace mi celkem sedla, dokonce v určitých detailech mi přišla promyšlenější, než třeba u takového Wese Andersona, u kterého všechny postavy víc jak tři emoce neovládají, zatímco tady ano a je to na jejich mimce znát. Skutečně dost povedený film. 4* ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Živě působící, ale vyjma protagonisty znepokojivě stejné loutky Kaufmanovi umožnily zatím nejdůslednější rozvedení jeho záliby v externalizaci vnitřní zkušenosti člověka. Tentokrát člověka, kterému osoby cizí i blízké splývají v anonymní dav, o nějž ztratil jakýkoli zájem. Telefonát s manželkou a synem, zajímajícím se pouze o to, zda mu otec již koupil nějaký dárek, přitom prozrazuje, že lhostejnost je to oboustranná. Michael ale nepřestává rozumět jenom druhým. Nechápe už ani sám sebe. Hrdinova existenční úzkost kombinovaná s krizí identity dosahuje vrcholu, když prázdně hledí do koupelnového zrcadla, neschopen ovládat své mimické svaly. Před ztrátou tváře jej na poslední chvíli zachrání hlas zpoza dveří, lišící se od hlasů všech ostatních. ___ Lisa představuje v Michaelově předvídatelném světě zaměnitelných lidí anomálii, bytost s vlastní individualitou. Teprve ona dává význam frázi o jedinečnosti každého člověka, kterou Michael rád používá na svých přednáškách, aby manažerům velkých společností pomohl zvýšit produktivitu. Přenášení firemních strategií do mezilidských vztahů je pro Kaufmana jedním ze symptomů odcizení ve společnosti založené na oboustranně výhodných transakcích a neustálém generování zisku. Lidé zapojení do výrobního procesu se stávají mechanickými loutkami s falešnými úsměvy a bez vlastní jedinečnosti. Lisa, nevyznačující se nezvyklou krásou, inteligencí ani zvláštními zálibami, však dokládá, že lékem na apatii není nalezení někoho výjimečného, nýbrž docenění toho, co je výjimečné i na někom zdánlivě obyčejném. ___ Po Kaufmanových předchozích filmech, které diváka zaměstnávaly svými zapeklitými narativními konstrukcemi, překvapuje Anomalisa vypravěčskou přímočarostí. Zároveň ale neustále znejišťuje nejednoznačností svého fikčního světa, stejně nestabilního jako hrdinova osobnost. Navenek funguje podle stejných pravidel, jaká známe z vlastního života. Místy se v něm ale objevují znepokojivé trhliny. Kromě toho, že všichni kromě Michaela a Lisy vypadají a mluví stejně, protagonista jako kdyby si v jistých chvílích uvědomoval, kým ve skutečnosti je – tedy loutkou. Když v závěru filmu smutně hledí na porouchaný japonský automaton, který synovi koupil v jednom obskurním sex shopu, zdá se, že jde o jedinou „bytost“, která mu v jeho vlastním domě alespoň trochu rozumí. ___ Dovedné oscilování mezi fádní realitou, snímanou v odměřených dlouhých záběrech s velmi pomalými jízdami kamery, a zlým snem, který se svou absurditou vzpírá rozumovému uchopení, přenáší existenční nejistotu postav také na diváka, jež je nucen klást si stejné otázky jako Michael. 80% ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

Tohoto roku prvé skutočné maximálne nadšenie z filmu, ktoré musím aj patrične oceniť. "Anomalisa" je podľa mňa jeden z nejlepších animovaných filmov čisto pre dospelých od čias Mary & Max. A hoci má film trošku pomalý rozbeh, tak keď sa dostávame k hlavnej pointe a všetko dostane reálne kontúry a zmysel, zrazu sa to stáva jedným z nejlepších animovaných filmov vôbec. Stop-motion je podľa mňa vynikajúce a veľmi pôsobivé. Postavy v tom, aký príbeh majú podať fungujú fantasticky a pochopíme aj všetky ich črty, ktoré zo začiatku nedávajú zmysel. Naši hlavní hrdinovia? Vynikajúci. Vedú medzi sebou skvelé dialogy a páči sa mi fakt, že Lisa má úplne iný hlas, než všetci ostatní. Všetko tu podľa mňa dáva skvelý zmysel. Od vizuálnej stránky, konania postáv, myšlienok, plynulý sled príbehu... Pre mňa je "Anomalisa" veľmi silný tohtoročný element, a to sme ešte len na začiatku roka. Dúfam, že budú tohto roku aj ďalšie podobné prekvapenia. Odporúčam vidieť.Hodnotenie: A ()

octopuska 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodná animovaná záležitost, spíše psychologicky laděná sonda do života jako takového. Každý se tam v jisté chvíli vidíme. Poradíme druhému, ale sobě nikoliv. Nechceme být vyjímeční, ale splynout s davem, ale proč? To je právě ten půvab, ta vyjímečnost, kterou ostatní obdivují, skrytě po ní touží, ale nedokáží překročit vlastní stín. Velmi k zamyšlení nad sklenkou dobrého panáka. ()

Spaster 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí traileru jsem se na film dost těšila, hlavně kvůli animaci, ale i na příběh jsem byla zvědavá. Popravdě řečeno - asi jsem zklamaná. Příběh nejspíš má dost "kliček a zákoutí", ale člověk vlastně ani nemá šanci je zachytit. Možná jsem dost nedávala pozor, ale takhle to na mě působilo. Hluchá místa a mezery tam nejspíš byli schválně, kvůli atmosféře filmu, ale ve výsledku mě to spíš nudilo, než že by to ve mně zanechalo nějaký silný pocit. Docela se mi líbila ta "ledabylá animace" (i když ledabylá ve skutečnosti asi nebyla, že?), ale to je tak všechno. A bohužel, vůbec nemám chuť se na film dívat znovu, abych do něj pronikla trošku víc. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (7)

  • Film měl podle původního scénáře trvat pouze 40 minut. (hansel97)
  • Michael (David Thewlis) je ubytovaný v hotelu The Fregoli. Název hotelu je odkazem na vzácný syndrom Fregoli Delusion. Lidé trpící touto psychiatrickou chorobou věří, že více lidí okolo nich jsou ve skutečnosti jedna a ta samá osoba v přestrojení. Film tím tedy odkazuje na fakt, že Tom Noonan namluvil všechny postavy ve filmu kromě hlavního dua. (hansel97)
  • Animace scény, ve které mají postavy sex, zabrala režisérovi Dukeu Johnsonovi půl roku, jelikož měl problémy s tím, aby vypadala realisticky a nepůsobila komickým dojmem. (hansel97)

Související novinky

51. MFF Karlovy Vary

51. MFF Karlovy Vary

09.07.2016

51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlednout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 tisíc… (více)

Zlaté glóby 2016 - nominace

Zlaté glóby 2016 - nominace

10.12.2015

Pokud nesledujete zahraniční filmové dění, o lesbickém dramatu Carol zřejmě slyšíte poprvé. Právě tenhle film ale vévodí letošním nominacím na Zlaté glóby, a to s pěti důležitými zářezy. Carol bude… (více)

Reklama

Reklama