Reklama

Reklama

Pelé: Zrození legendy

  • USA Pelé (více)
Trailer 1

Pelé. Jméno známé po celém světě, sportovní legenda, která změnila fotbal jednou provždy, národní hrdina, na jehož bedrech spočívaly sny i naděje celé země. Dříve než se však stal ikonou, byl dítětem pocházejícím ze slumů brazilského Sao Paula, tak chudým, že si nemohl dovolit ani opravdový fotbalový míč. Film zachycuje jeho raketový vzestup – od drhnutí podlah ve snaze zaopatřit rodinu přes zdokonalování úchvatného stylu hry v ulicích až po účast na mistrovství světa ve Švédsku, kde v pouhých sedmnácti letech střelil vítězný gól a Brazílie díky němu poprvé vyhrála – a oživuje největší sportovní příběh dvacátého století. Za pomoci Vincenta D'Onofrioa a brazilské hudební hvězdy jménem Seu Jorge. (HBO Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (131)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Taková klasická americká limonáda o tom, jak chudý kluk ke zlaté medail na MS ve fotbale přišel. Jasně, příběhy Pelého a řady dalších jihoamerických hráčů podobný scénář naplňují, ale tady k tomu není žádná přidaná hodnota. Povedlo se obsazení, to jo. Hlavní hrdina ušel, Vincek v roli brazilského trenéra se osvědčil a Colm Meaney už má asi patent na nabubřelé kouče. Potěší i cameo samotného Pelého. Sem tam se zadařily i zápasy a bylo znát, že tvůrci se snažili vykreslit ty zásadní góly věrně. Ale nebyli by to Amíci, aby z toho občas neudělali frašku. Je fakt, že ginga prvky Brazilci používali, ale to, co ve filmu předváděl Pelé, bylo zkrátka neúnosné a každý, kdo si alespoň čuchnul k fotbalu, si musí klepat na čelo, nebo se alespoň shovívavě usmívat. A další věcí, co mi leze na nervy snad v každém sportovním filmu, je náhlé prozření hlavních hrdinů ve chvíli, kdy se nedaří, což vždy znamená zásadní obrat v utkání. Jednou během filmu se to dá snést, ale tady toho bylo moc. Pelé je určitě ikona, které byl filmový svět nějakou tu poctu dlužen a jako pocta to snad může i fungovat. Ale film sám o sobě je jen průměr. 50% ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů pojednávající o nějaké reálné postavě. Docela jsem se bál, že se filmu chopili Američané, ale po prvních minutách byly mé obavy vystřídány ohromením a úžasem. Velmi se mi líbilo, že ve filmu bylo zachyceno i samotné dětství Pelého, neboť jsem o hodně věcích slyšel až nyní poprvé. Celkově se zpracování daného tématu povedlo na jedničku, atmosféra MS ve fotbale v roce 1958 byla famózní, až jsem si myslel, že na stadionu opravdu jsem. Dále chválím i soundtrack, který byl v některých momentech skvělý a někdy i dojemný. Kdo má rád fotbal, slavnou generaci fotbalistů točící se kolem Pelého a Brazílii, tak je to pro něj film jako stvořený. Za mě dávám 90% ()

Reklama

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Škoda, že to bolo viac fantasy ako životopisný film ale nemôžem povedať, že by to bolo vyslovene zlé. Nenudil som sa, nebola tu žiadna zbytočná vata, futbalové scénky, až na tie spomalenia, boli úchvatné, cameo skutočného Pelého potešilo a ten mladší ktorý ho hral tiež nebol na zahodenie. Bez tých motivačných kecov by som sa ja osobne zaobišiel no predpokladám, že mnohí diváci by to neprekúsli, takže to hodnotím na 2*. Nie je to pre mňa ale zlé to nebolo. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Nesnaž se tolik. Užívej si to." Pelého táta mě hrozně bavil a jeho žonglování s mangem bylo vynikající. Škoda jen, že já jsem nikdy neměl mangovník na zahradě, protože to bych se nejlepším fotbalistou světa stal já. Takhle to měl Edson Arantes do Nascimento snadné. Horší to měl s tím, že životopis fotbalového génia a finančního ignoranta celkem dobře znám, takže ta zábava zbyla na fotbal. A ten se moc nepovedl, protože tahle ginga byla vhodná spíše do cirkusu. Nicméně mě pobavilo vykreslování surových švédských fotbalistů jako koupeného výběru Evropy. Tehdy totiž prý za Švédsko hráli samí zahraniční hráči, což je patrné již z jejich blonďaté vizáže a exotických jmen - Svensson, Bergmark, Öberg, Liedholm, Johansson, Parling, Gustavsson, Gren, Hamrin, Simonsson, Löfgren či Olsson. Zkrátka samý cizák, ale před Pelém klobouk dolů a rychle zahnat myšlenky o tom, že nějaká současná nagelovaná primadóna mu sahá výš než po spodní lem trenýrek. ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Kdybychom nevěděli, jak film dopadne, byl by ještě mnohem lepší... I tak ho ovšem považuju za jeden z nejlepších sportovně-životopisných filmů vůbec...Mně se líbilo zejména to, kdy se vracíme do Pelého dětství, kdy ještě neměl přezdívku Pelé a hrál mezi slamy. Vadu filmu vidím v tom, že byl až téměž zbožtěn a ostatní hráči jsou notně upozaděni (koneckonců to produkuje Pelé, takže se není čemu divit). Taky nevím, jestli zpomalené záběry jsou to pravé, ale zase soukromí a dětství s rodičibylo opravdu zachyceno skvěle (sám Pelé říkal, že viděl otce plakat jedinkrát v životě, a to když Brazílie prohrála titul v roce 1950 před 200tisici diváky na stadionu Maracaná v Rio de Janeiru)..Symbolicky film vznikl v roce 2016, kdy Neymar rozhodl penalty na Olympijských hrách v Riu, taktéž na stadionu Maracaná a Brazílie prvně vyhrála Olympiádu a kruh se uzavřel...A samozřejmě jsem si všiml camea Pelého v hotelu...95% ()

Galerie (72)

Zajímavosti (14)

  • Vo filme sa uvádza, že Pelé svoj prvý gól na MS 1958 dal v semifinále s Francúzskom. On však svoj prvý gól strelil už vo štvrťfinále proti Walesu. (speedy7929)
  • Vo filme pracuje Pelého matka Celeste Arantes (Mariana Nunes) v honosnom Altafinovom dome ako upratovačka. V skutočnosti obaja pochádzali z chudobných pomerov. (toi-toi)
  • Když dá malý Pelé (Leonardo Lima Carvalho) první gól ve finálovém zápase, tak muž pověsí na tabuli jedničku. V následujícím střihu jí ale věší znovu. (Duoscop)

Reklama

Reklama