Reklama

Reklama

Remeslá pod Tatrami

(TV film)
všechny plakáty
Slovensko, 2013, 39 min

Obsahy(1)

Dok. film o tkáčke, krpčiarovi, klobučníkoch, husliaroch a hudobníkoch z folk.súboru Magura. Remeslá pod Tatrami -  dokument, v ktorom sa autori Oto Vojtičko a Beáta Oravcová prostredníctvom portrétov piatich remeselníkov prepojených hudobnými vsuvkami folklórneho súboru Magura, snažia nájsť odpoveď na otázku, či remeslá pod Tatrami nezaniknú. Film zachytáva život  remeselníkov a jeho odkaz pre budúce generácie.
Účinkujú: Peter Michalák - výrobca goralských nohavíc - portiek; Peter Kovalík, Eva Kovalíková - klobučníci; Piotr Kowalcze, Pawel Kowalcze - husliari; Alžbeta Rusiňáková  - tkáčka; Stanislaw Lukasczik - krpčiar; Folklórny súbor Magura a Ľudová hudba Magura (STV)

(více)

Recenze (1)

Una111 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý dokument! Raději bych ho však viděla při jiné příležitosti, než je smrt Petera Michaláka. Tento mladý, nadějný člověk, otec 4 dětí, z nichž nejmladšímu je teprve 10 let, byl velkým ctitelem významného etnografa a folkloristy Karla Plicky a sám šel v jeho stopách. Kromě toho, že opravoval dům a dělal také kostelníka, byl šéfem muzea tradiční lidové kultury v podtatranské obci Ždiar, sbíral články, fotografie i staré filmy o goralech. Tento dokument připomíná další z mnoha aktivit tohoto mimořádného člověka - šití mužských kalhot, součásti goralského kroje. https://www.youtube.com/watch?v=IGW_ysU8XKk (1) ()

Reklama

Reklama