Reklama

Reklama

13. komnata - Série 9 (2013) (série)


13. komnata Dagmar Patrasové (S09E17)

(epizoda)

Obsahy(1)

Herečka a zpěvačka, kterou znají všechny děti zejména ze seriálů Arabela a Návštěvníci, prožila klinickou smrt a nakrátko částečně ochrnula. Dagmar Patrasová, herečka, zpěvačka a oblíbená moderátorka zejména dětských pořadů se narodila do umělecké a hudební rodiny. Otec, profesor Karel Patras, byl sólový harfenista České filharmonie a učil na AMU. Matka Věra Patrasová zpívala ve filharmonickém sboru. Dáda, jak ji později přejmenovalo dětské publikum, které si ji oblíbilo zejména ve dvojici se slavnou žížalou Jůlinkou nebo jako princeznu Xénii v televizním seriálu Arabela, se v dětství intenzivně věnovala sportovní gymnastice. Vystudovala herectví na pražské konzervatoři a věnovala se hudbě. Ve svých sedmnácti už debutovala ve filmu. Hrála ve dvou desítkách českých i německých filmů, a také v našich velice populárních televizních seriálech. Po úspěšné herecké kariéře, v níž mělo nezastupitelnou roli její působení v divadle Semafor, se orientovala především na dětské publikum. Má dvě dospělé děti s klarinetistou a saxofonistou Felixem Slováčkem a díky svému synovi už je babičkou.
Sportovní gymnastika a dlouholeté, pohybově náročné účinkování pro děti Dádě patrně způsobily problémy s krční páteří, které musela před dvěma lety řešit operací. Operace se však zkomplikovala a Dáda během jednoho měsíce dvakrát téměř zemřela. Poprvé jí dva dny po operaci praskla žíla na krku, plíce se jí zalily krví a okamžitě se začala dusit. V důsledku toho zřejmě prožila krátkou klinickou smrt. Po dvou týdnech na JIP a po návratu domů, kdy musela rehabilitovat s ochrnutou levou rukou, jí bylo stále hůř. Neurochirurg jí diagnostikoval trombózu. Důsledky léčby byly pro Dádu psychicky i společensky nepříjemné, neboť po lécích otekla a ztloustla, což bulvární deníky podávaly jako důkaz jejího holdování alkoholu. Musela rušit svá vystoupení a žila v nejistotě, zda se bude moci vrátit mezi děti.
Dnes, po dvou letech, je Dáda zdravotně v pořádku, ruka jí sice pobolívá, ale stojí opět na podiu, zhubla a vrací se do své původní formy. Je patronkou Dětského domova Dagmar v Brně a zúčastňuje se charitativních koncertů pro nemocné a postižené děti. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

hous.enka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ano, Dagmar Patrasová má nad svým traumatizujícícm zážitkem nadhled, ale... ale tenhle díl mi přišel plytký, povrchní. Chyběla mi vyšší účast "otevírače komnaty" a hlavně smysl celého toho dílu. No, viděla jsem zkrátka lepší "komnaty". ()

Reklama

Galerie (5)

Reklama

Reklama