Reklama

Reklama

Stan v Astaně

(TV film)
  • Česko Největší stan světa (více)
všechny plakáty
TV spot
Velká Británie, 2011, 49 min

Obsahy(1)

Stavbu obrovského zábavního centra uprostřed kazašské stepi znesnadňují drsné klimatické podmínky. Stan v Astaně je zcela unikátní projekt energeticky téměř samostatné budovy. Použité materiály, technologie i postupy patří k tomu nejlepšímu, čím v současné době lidstvo disponuje. Příroda si však diktuje své podmínky a nejmodernější techniku nahrazuje improvizace, zkušenosti, odvaha, trocha riskování, mozek a stovky párů lidských rukou. Náš „stan" je snem několika architektů a jednoho svérázného prezidenta, který si jej nechal postavit. Tento pomník zábavy, vysoký jako padesátipatrový mrakodrap, spolykal sto osmdesát osm tisíc tun betonu. Ten však zvenčí nezahlédnete. Spotřebované množství ocelového lana by přitom vystačilo na stavbu visutého mostu, po kterém ale nikdo nikdy nepojede. Co je to za stan, ptáte se? Je to největší stan na světě! Představte si překrásné pláže, zábavu jako v Las Vegas, turecké lázně, tropický ráj, pařížské, londýnské a newyorské značky. A to vše uprostřed nehostinné stepi, v druhém nejmrazivějším hlavním městě na světě, kde v zimě klesá teplota pod mínus 40 stupňů Celsia a v létě jen změní znaménko z mínusu na plus. Při stavbě tohoto supermoderního paláce proto bojují dělníci s nejdrsnějšími podmínkami na planetě. Podaří se jim stan dokončit včas jako narozeninový dárek pro kazašského prezidenta? (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (7)

d-fens 

všechny recenze uživatele

stavba rozhodne zaujímavá, ale nemienim hodnotiť vysoko dokument, ktorý v podstate iba napomáha v budovaní kultu osobnosti ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Symbol Kazachstánu a především Astany. Ukázka neústupného a cílevědomého kazašského prezidenta. Improvizace, mnoho nevšedních a riskantních nápadů, které však v konečném účtování mají svůj smysl. Kam se na tohle hrabe Tropical Islands v Německu! ()

Reklama

ghatos 

všechny recenze uživatele

Jako stavba je to zajímavé. Samotný účel, využití a ekonomický přínos...to je na diskuzi. Nazarbajev je autoritářský, trošku výstřední megaloman, ale blbý úplně nebude. 65%. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Stánek, stánek u Chana Šatyra. Zdokumentování postupu stavby pozoruhodné a variabilní koncepce podle projektu Normana Fostera ve šlépějích architektonického guru Buckminstera Fullera aneb když se spojí autoritativní všemocnost s trhem a ruka se vine k ruce, pak se dílo podaří a vítr s deštěm se staví do pozoru. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Hodnotím především technickou stránku věci, která je skutečně úžasná. Od německého a britského architektonického studia až po kazažské dělníky, kteří měli snahu. Ovšem v politickém vyznění je to pouhá demonstrace moci diktátora Kadirova, který se snad konečně díky tomuto stane nesmrtelným.. Smutné, ale krásné.! ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama