Reklama

Reklama

Když padá listí

  • Sovětský svaz Listopad (více)

Obsahy(1)

Mladí absolventi tbiliského institutu nastoupí do vinařského podniku jako specialisté na výrobu vína. Zatímco Otar je umístěn do laboratoře, Niko pracuje u sudů ve sklepech. Když jednoho dne ředitel nařídí stáčet nekvalitní víno, postaví se Niko proti tomu. Základem vyprávění Ioselianiho filmu není pouze společenská kritika, namířená na jeden z typických vývozních artiklů země. Snímek, v době vzniku u nás přirovnávaný k Černému Petrovi (1963) Miloše Formana, sleduje v několika dnech i život v gruzínské metropoli. Hlavní hrdina Niko je prvním z Ioselianiho „básníků všednosti“. Zamiloval se do své kolegyně, zalévá květiny na balkoně, chodí na nedělní procházky… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Iggy 

všechny recenze uživatele

Gruzínský film o nelehkém přechodu z mládí, školy a teorie do praxe tvrdého života v zaměstnání ve vinařském závodě. Aby si Niko udržel své vznešené ideály a zároveň si získal respekt a nebyl jen věčně zesměšňovaným otloukánkem, kterého všichni jen zneužívají, musí se zatvrdit. Smutná pravda… Film bývá srovnáván s Formanovým Černým Petrem. ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Film, jehož úvodní scéna vhodí hned diváka absolutně neskutečně do gruzínské tradice výroby vína v dobách, kdy jeho kvalitní chuť promlouvala k lidem duší vína. To vše je pak v kontrastu k socialistickému plnění plánu na úkor kvality vína, kdy se tento nápoj stává pouhou položkou ve výkazu jednoho gruzínského vinařského závodu, tudíž ztrácí svou kouzelnou moc... celkově má tento snímek uhrančivou kameru, skvěle namíchanou hudbu a hlavně naprosto přirozené herecké výkony, čímž se liší od mnohých filmů té doby, jež se vezou na "nové vlně" kašírovanosti a manýry. ()

vik 

všechny recenze uživatele

Mladík Miko je konfrontován se životem ve stínu Sovětského svazu, s výrobním plánem za každou cenu a s láskou, která se mu směje do očí. ()

Reklama

Reklama