Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři pacienti psychiatrické léčebny se rozhodnou vyrazit na výlet a jelikož mají zakázáno přelézt přes zeď ústavu, usmyslí si, že půjdou po vrcholku zdi. Vydejte se spolu s nimi po hranici mezi jejich a naším světem na piknik na konci světa. Režisér Šundži Iwai do hlavních rolí své vizuálně úchvatné metafory na svobodu obsadil populární zpěvačku Čaru a tehdy ještě málo známého Tadanobu Asana (ICHI THE KILLER, SURVIVE STYLE 5+). (JFL)

(více)

Recenze (11)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

V Picnicu si můžet bez problémů užívat lehce lyrické atmosféry výletu tří bláznů, snad vzdáleně Améliovské, nicméně v touze po hlubším zážitku se asi pokusíte přijít na to, co tím chtěl básník-režisér vlastně říci. Atmosféra samotná je totiž na dobrý film málo. Já jsem se o to pokusil a o svůj pokus se podělím. Jde o pokus, který sám chápu jen jako nástin, možnost... Možnost, které sám stoprocentně nevěřím... V Iwaiově podání jsou blázni jako děti, vše chápou doslovně, všemu naivně věří. Jejich jednání je samozřejmě naivní a šílené, jejich duše je však opravdovým zrcadlem, které odráží smutnou absurditu světa. Následují SPOILERy Jejich dětská čistota, nezkaženost je dospělým světem pošlapávána ne s krutostí, ale mimochodem, nechtěně a nevědomě (auto přejíždějící bez povšimnutí květiny). Dospělí chtějí děti zařazené do společnosti, uniformní (scéna odebrání oblečení Koko), ti se však své individuality snadno vzdát nechtějí. Rozhodující je pro film setkání s knězem, po něm začne osud bláznů směřovat k netušené, ale zřejmě nevyhnutelné tragédii. Touha Tsumujiho po vykoupení, jeho víra v brzký konec světa, obojí přiměje Koko k oběti, kterou podstoupil na kříži Ježíš Kristus. Její logika je bezchybná - když Ježíš mohl svojí obětí vykoupit lidstvo, proč by ona nemohla vykoupit jednoho Tsumujiho? Nejsem si jist, jestli tady Iwai naznačuje hloupost bláznů nebo hloupost "zdravých", ale spíše bych sázel na to druhé. V tomto podání je většina lidí dětmi či blázny a jejich bláznoství je posvěceno jen jejich množstvím... Silné ***. ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Originalita neschází, ale příjemné koukání to není. Nelogické chování postav ospravedluňuje to, že jsou blázni, ale film je sám docela zmatený. Klidné příjemné pasáže s povznášející hudbou střídají neuvěřitelné noční můry, z kterých mi bylo fakt zle. Film je naštěstí docela krátký a tak vás nestihne začít nudit. Čeká vás i nečekané rozuzlení, které je navíc nádherně natočeno. Sečteno a podtrženo: originální, ale divné. ()

dwi 

všechny recenze uživatele

Japonská kinematografie v posledních letech prodělala velký progresivně-inovační boom, který se odrazil hlavně na tvorbě nekonvenčních režisérů, k nimž Shunji Iwai zcela jistě patří. Na poměrně krátkém časovém úseku režisér dokázal rozehrát "snivou" romanci s často netypickými dějovými postupy. Mladá dívka Coco je převezena do psychiatrické léčebny, kde se zanedlouho seznámí se Satorem a Tsumujim (jehož ztvárnil charismatický Tadanobu Asano). Odloučeni od světa vysokými zdmi prožívají chmurné osudy, s nimiž se táhne i stín minulosti, až... Až se na svých cestách po zdech, které se symbolicky vzdouvají nad reálným světem, dostanou ke křesťanskému kostelu, kde jsou konfrontování s vírou, respektive s rozhovorem kněze o Bohu. Tsumuji postupně zjišťuje, že nehledá víru v Boha, ale v brzký konec světa náhodně vyčtený z Bible. A tak se trojice hrdinů vydává na "poslední piknik" s cílem vychutnat si tento předurčený apokalyptický zánik. Shunji Iwai s jednoduchými filmařskými postupy dokázal natočit notně odlišnou romanci, která však v některých chvílích působí až příliš absurdně, nepochopitelně. Nic to ale nemění na faktu, že japonská kinematografie drží v současné době novátorský prim. ()

yenn 

všechny recenze uživatele

Picnic je zvláštní film. Aby také ne, když hlavními postavami jsou tři vzpurní chovanci psychiatrické léčebny, kteří se vydávají na zakázaný výlet. Po cestě i před ní budou aktéry několika bizarních scén (ať už obsahem či kontrastem mezi hudbou a obrazem), z nichž ta s policistou je až příliš nepravděpodobná. Závěr není výrazně překvapivý, ale je hezky stylizovaný. 7/10 ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Pro nej uz mu kulka nezbyla... . Blaznivy film jak muze jen film o blaznech byt. Zajimavy vylet do japonske mestske krajiny. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Ono, čo sa týka nápadov to vôbec nie je zlé. Máme tu opatrovateľku, ktorá znásilňuje bezbranného blázna, gumového ducha profesora, ktorý má sasankový penis a močí, kde sa mu zapáči a traja blázni sa vyberajú na výlety, pričom chodia len po múrikoch, bránach a plotoch. Zeme sa ani nedotknú. Čakajú na koniec sveta a čítajú z knihy Zjavení. Vizuálne je to pekné. Ale to, čo mám na Iwaiový rád ( akási citová štúdia, ktorá sa nám snaží priblížiť emóciu jednej alebo viacerých postáv) sa tu tentoraz nenachádza. Film, ktorý viac pracuje s metaforami a je ukončený síce pekne, ale aj tak by som to vlastne koncom nenazval. Príde mi to skôr ako taký malý experiment a odklon od typického Iwaovho rukopisu. Čo určite nie je zlé. Ale som rád, že takýchto filmov nemá viac. To, že je to také krátke je v tomto prípade veľké plus. ()

amirgal 

všechny recenze uživatele

Nevím proč, ale stále se mi vkrádá srovnání s lepšími amatérskými nebo absolventskými filmy - promarněné nápady a vizuální potenciál. Myšlenková výztuž je totiž poněkud nedomrlá ... ()

mancer 

všechny recenze uživatele

Jediný film Shunji Iwai-a, ktorý vo mne vyvolal podobné pocity, ako neskorší (a môj najobľúbenejší) All About Lily Chou-Chou. Len Picnic je podľa môjho viac experimentálnejší, čo sa príbehu a kinematografie týka, snový a nadpozemský (všetky scény výletu za stenami psychiatrickej liečebne). Celý čas máte možno pocit, že jednoduchosť scén, absencia zápletky a menšia stopáž nemôžu priniesť nič prevratné, no záverečná scéna vás musí presvedčiť o opaku. Mňa presvedčila. ()

míšapes 

všechny recenze uživatele

zvláštní film. dostal se ke mě jako údajně klidnej, poetickej film. svým způsobem poetickej bezesporu je, s tím klidem si nejsem úplně jist. zajímavý situace, působivý obrazy. konec mě překvapil. nejsem si vůbec jistej, že nějak extra rozumím sdělení, ale vzhledem k tomu, že vzpomínka na tenhle snímek ani po dvou měsících nevybledla, hodnotím výš, než jsem původně zamýšlel. ()

Reklama

Reklama